Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2015, 16:58   #1
meltem
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 07 Şubat 2015
Mesajlar: 6,001
Standart Anadolu'nun antik kentleri

Taşı toprağı tarih kokan Anadolu binlerce yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği sapmıştır.






Myra Antik Kenti

Myra, "Yüce Ana Tanrıçanın Yeri" anlamına gelmektedir. Antalya'nın Demre ilçesinde yer alan antik kentte görebileceğiniz yerler Likya dönemi kaya mezarları, Roma dönemi tiyatrosu ve Bizans dönemi Aziz Nikolaus Kilisesi’dir. Günümüzde Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nicholaos, 4. yüzyılda Myra'nın piskoposluğunu yapmıştır.





Olimpos Antik Kenti

Antik Likya'nın en önemli liman kentlerinden olan Olimpos, bugün muhteşem sahili, caretta caretta'ları ve Yanartaş'ı ile Antalya'nın en değerli turizm bölgelerinden biridir. Yanartaş’ta kayaların arasından çıkan ve sönmeyen alevler bulunmaktadır. Homeros’a göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.





Perge Antik Kenti

Antalya'nın 18 km doğusunda yer alan Perge, sadece bölgenin değil tüm Anadolu'nun en düzenli Roma dönemi kentlerinden biridir. Aksu nehrinin de etkisiyle tarih boyunca stratejik bir önem taşıyan şehir, Helenistik dönemde dünyanın en zengin ve güzel şehirleri arasında sayılır. Mimarisi ve heykelleriyle ünlü olan antik kent, agorası, sütunlu caddesi ve anıtsal kapılarıyla modern şehir planlamacılarını bile kıskandıran bir antik kenttir.





Aizonai Antik Kenti

Kütahya'da bulunan ve Türkiye'nin en iyi korunmuş arkeolojik kalıntılarının yer aldığı bu Roma antik kenti 2. yüzyıla ait olmalarına rağmen hala ayakta kalan yapılarıyla dikkati çekmektedir. Zeus Tapınağı, Borsa binası, tiyatro ve tiyatroya bitişik stadiumu, sütunlu caddesi, Kybele kutsal alanı, köprüleri, kanal ve su yolları ile antik kent görkeminden dolayı ikinci Efes olarak tanınır.





Aspendos Antik Tiyatrosu

Antalya'da bulunan ve 2. yüzyıldan kalma Aspendos antik kenti ve kentin simgesi Aspendos Antik Tiyatrosu, dünyadaki en güzel ve günümüze en sağlam ulaşmış Roma tiyatrolarından biridir. Aspendos'lu Theodorus'un oğlu Zenon tarafından yaptırılan ve kentin yerli tanrıları ile imparator ailesine sunulan tiyatro bugün de farklı etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.





Arykanda Antik Kenti

Kelime anlamı "Yüksek kayalığın yanındaki yer" olan ve Antalya il sınırları Finike ilçesi yakınlarında bulunan antik kent yüksek kayaların ve çam ormanlarının arasında yer alır. Doğu Likya'nın en önemli doğal yolu üzerinde bulunan kentin en yüksek zirvelerinden biri olan Lykia bölgesi için Helenistik döneme ait bir gözetleme kulesi bulunur.





Çatalhöyük Neolotik Kenti

Yeryüzünün en uzun, en sürekli ve en geniş neolitik insan yerleşmesi Konya'nın Çatalhöyük bölgesinde kurulmuştur. İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden bu neolitik kent, 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.





Hierapolis Antik Kenti

Denizli ilinde yer alan Hierapolis antik kenti barındırdığı bir çok tapınak ve dinsel yapı ile arkeoloji literatüründe "holy city" yani "kutsal kent" olarak adlandırılır. Yeraltından fışkıran sıcak su kaynaklarının oluşturduğu etkileyici travertenlerinin ve şelalerinin yanı sıra, Roma ve Bizans dönemi arkeolojik kalıntıları ile de dikkati çeker.





Dünyanın En Eski Batığı

Dünyanın bilinen en eski gemi batığı Kaş'tan çıkarılmıştır. Batık, Bodrum Denizaltı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
meltem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla