Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Mart 2015, 16:33   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kadinlarin sinsi düsmani: Sistit

Daha çok kadinlarda görülen ‘sistit’ hastaligi, sik sik ve az miktarda idrara çikma istegi ve idrar yaparken agri ve yanma gibi belirtilerle ortaya çikiyor.

Tedavi edilmeyen sistitlerin böbrek iltihabina yol açabilecegine dikkat çeken Istanbul Medipol Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Cevahir Tekcan, sistite yakalanmamanin en iyi yolunun yeterli miktarda su içmek oldugunu söylüyor…

Kadinlarin yüzde 20- 40’i tüm yasamlari boyunca en az bir kez, halk arasinda ‘mesane iltihabi’ olarak bilinen sistite yakalaniyor. Özellikle kisa üretrasi (mesane ve idrar deligi arasindaki tüp) olan, menopoza girmis, antidepresan kullanan, yatalak, normalin disinda mesane kontrolü olan ve gebelik kabizligi yasayan kadinlarin sistite yakalanma orani daha yüksek.

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Cevahir Tekcan, sistitin belirtilerini, sistit hastaligina yol açan nedenleri, alinacak önlemleri ve nasil tedavi edildigini anlatti…

Sistit belirtileri

- Güçlü ve devamli olan idrar istegi
- Idrar yaparken yanma
- Sik sik ve az miktarda idrara çikma
- Idrarda kanama
- Bulanik ve kokulu idrar
- Pelvik rahatsizlik, basinç hissi
- Hafif ates
- 5 yas alti çocuklarda halsizlik, sinirlilik, istah kaybi ve kusma gibi genel sikayetler
- Yasli kadinlarda güçsüzlük, kafa karisikligi veya ates disinda baska belirtileri olmayabilir.

Sistite yol açan nedenler

Sistitin en sik nedeni bakteriyel enfeksiyonlardir. En sik görülen enfeksiyon çesidi ise bagirsak bakteri ile olan tipidir. Nedenleri içinde;

- Arkadan öne dogru tuvalet lezyonu yapmak, anüsteki bakterilerin üretraya bulasmamasina neden olabilir.
- Seksüel olarak aktif olmak ve ‘diafram’ gibi dogum kontrol yöntemlerini kullanmak.
- Hormonal degisikliklerin oldugu menopoz ve gebelik.
- Idrar kesesinin yeterli bosalamamasina neden olan idrar kesesi sarkmasi, seker hastaligi gibi hastaligi olanlar.
- Kanser ve HIV hastaligi gibi vücut direncini düsüren hastaliklar.
- Kadin genital organlarinda kronik enfeksiyonu olan kadinlar.
- Deodorant ve baska potansiyel irritan materyal kullanan kadinlarda sistit bakteri semptomlar olabilir.

Sistite yakalanmamak için alinacak önlemler

- Sistite yakalanmamanin en iyi yolu yeterli miktarda su (en az günde 8 bardak) içmektir. Idrar kesesinin doldugunu hissettigimiz an tuvalete gitmek ve idrar kesesini tam anlami ile bosaltmak sistitin önlenmesinde etkili bir yoldur.
- Genital bölgeye parfümlü banyo köpügü, sabun ya da talk pudrasi kullanilmamalidir. Yine kimyasallara az temas etmek için kuvvet germe duslar tercih edilmelidir.
- Pamuklu is çamasir giymek, dar pantolon giymemek sistitin önlenmesinde yardimci olabilir.
- Tuvalet hijyenini önden arkaya dogru yapmak önemlidir. Özellikle kahve, meyve sulari ve aci gidalarin asiri tüketimi mesanede asit etkisi yaparak sistit benzeri duruma neden olabilir. Ayrica kizilcik içeren suruplar ve haplar tekrarlayan sistitlerin önlenmesinde kullanilabilir.

Ne zaman doktora basvurmak gerekir?

Acil idrar istegi, sik ve agrili idrar yapma durumu birkaç saatten uzun sürerse veya idrarda kan görülürse mutlaka doktora basvurulmalidir. Çünkü tedavi edilmeyen sistitler ciddi bir durum olan böbrek iltihabina neden olabilir. Yan agrisi, ates yüksekligi ve titreme, bulanti ve kusma sistit sikayetlerine eklendiginde mutlaka doktora basvurulmalidir. Bu belirtiler böbrek iltihabinin belirtisi olabilir.

Sistit nasil tedavi edilir?

Sistitin tedavisinde en önemli sey yeterli miktarda su içilmesidir. Yarim su bardagi suyun içine 1 çay kasigi soda katilip içilerek idrar asitleri azaltilabilir. Bakteriyel enfeksiyonun tedavisi doktorunuza danisilarak alinan antibiyotiklerdir. Eger birkaç gün içinde sikayetler iyilesmez ise bakterinin kullanilan antibiyotige direnç gelistirmis oldugu düsünülebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza basvurmaniz gerekmektedir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla