Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Mart 2015, 16:36   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart “Meyve ve sebze açisindan zengin diyet astim atagini önlüyor”

Çocuk Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Elif Dagli: “Meyve ve sebze açisindan zengin diyet astim atagini önlüyor”

Çocuk Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Elif Dagli, bol miktarda sari, turuncu, kirmizi renkli sebze ve meyve tüketimine agirlik verilmesinin alerji riski tasiyanlarda özellikle önem tasidigini vurgulayarak, astim ve besin iliskisi hakkinda detayli bilgiler verdi.

Çocuk Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Elif Dagli, meyve ve sebze açisindan zengin diyetin astim atagini önledigini vurgulayarak sunlari söyledi: “Avustralya'da yapilan bir arastirma, iki hafta boyunca yüksek antioksidan içeren sebze ve meyve ile beslenen astimli hastalarin nöbet geçirme olasiliginin azaldigini, solunum testlerinin daha iyi oldugunu gösterdi. Antioksidan maddeler besinlerimizde yer alir. Vücut oksijen kullandiginda olusan yan ürünler doku hasarina, iltihaba veya yaslanmaya neden olabilir. Kalp hastaliklari, diyabet, kanser, oksidatif hasarin katki yaptigi hastaliklardir. Antioksidanlar olusan yan ürünleri temizleyen tamirat sirasinda olusan zedelenmeyi engelleyen maddelerdir. A vitamini, karotenoidler, havuç, kabak, brokoli, domates, seftali, kayisi, C vitamini içeren narenciye, yesil salata, biber, Vitamin E içeren findik, ceviz, bitkisel yaglar antioksidandir.”

Prof. Dr. Elif Dagli, 1960-2000 yillari arasinda küresel astim ve alerjik hastalik artisindan kismen diyet degisikliginin sorumlu tutuldugunu belirterek su bilgileri verdi: “Meyve ve sebzelerin daha az tüketilir olmasi antioksidan düzeylerinde düsmeye neden oldu. Hamilelerin bu tip gidalari kullanmasinin bebegin ilk yilda hiriltili solunum hastaligi ve astim ihtimalini azalttigi saptandi. Karoten içeren gidalardan az tüketen hamilelerin bebeklerinde de daha sik hirilti görüldü. Yapilan çalismalar antioksidan içerigini tablet halinde almanin etkili olmadigini, tam besin tüketiminin astim ve alerjide olusan mikrop içermeyen iltihabi korudugunu gösterdi.”

Çocuk Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Elif Dagli, fast food yemek yerine bol miktarda sari, turuncu, kirmizi renkli sebze ve meyve tüketimine agirlik verilmesinin alerji riski tasiyanlarda özellikle önem tasidigini söyledi.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla