Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Mart 2015, 16:41   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart YÜksek tansiyon hastalari yemegi ‘salÇasiz’ yemeli

Yüksek tansiyon genç yaslarda da ortaya çikan ama daha çok ileri yaslarda görülen ve kan basincinin normalin üzerinde oldugu bir hastalik olarak tanimlaniyor. Insan vücudunda göz, böbrek, beyin ve kalp damarlarinda tikanikliklara ve kanamalara yol açarak ölümcül etkiler yaratabiliyor. Aile Hastanesi Bahçelievler Kardiyoloji Uzmani Dr. Murat Sener, yüksek tansiyon hastalarinin tuzu hayatlarindan mutlaka çikarmalarini, yemegi salçasiz yaparak yemelerini öneriyor. Dr. Murat Sener, tansiyon hastalarina günlük yasamlarindan tuzu çikarmalari için alti kolay öneride bulunuyor.

TUZU HAYATINIZDAN UZAK TUTMANIN 6 YOLU

Fazla kilosu olan kisiler nasil zayiflama diyeti yapmakta ve saglikli beslenme aliskanliklarini yasamlarinda uygulamakta zorlaniyorsa, ayni sekilde tuzu kesmekte de zorlanabiliyor. Bunun temelinde ise günlük hayatta tuzun çok farkli kaynaklardan vücudumuza girmesi yer aliyor. Dr. Murat Sener, yüksek tansiyon hastalarinin yemeklerinde salça kullanmamalarini çünkü salçanin yüksek miktarda tuz içerdigini belirterek, hastalara tuzu hayatlarindan çikarmalarinin alti yolunu söyle siraliyor:

1. Tuzsuz ekmek yeyin. Firinlarda tuzsuz ekmek satiliyor. Eger bulunamiyorsa evde ekmek yapma makinelerinde kendileri de yapabilirler.

2. Yemek yaparken tuz ve salça kullanmayin. Özellikle salçada yüksek oranda tuz var. Salça yerine domates kullanarak yemek yapmak ve tuz eklememek en dogrusu. Evde yemegi tuzlu yemek isteyen diger aile bireylerinin, tuzsuz pisen yemege kendi isteklerine göre tuz atmasi en dogrusudur.

3. Sofrada tuz bulundurmamak çok iyi bir önlemdir. Bu nedenle tuzu sofranizdan kaldirin.

4. Yüksek tansiyon hastasinin tursu yemesi, zehir yemesiyle esdegerdir. Bu nedenle tursudan uzak durun.

5. Yöresel peynirlerin tüketilmesi, yüksek tuz içerikleri nedeniyle sagliga zararlidir. Yöresel peynir yemeyin.

6. Tuzsuz zeytin yemeye özen gösterin. Lor peyniri gibi tuzsuz peynirleri tercih edin. Eger peynirde az da olsa tuz varsa, ayni sekilde zeytin de tuzluysa bir süre suda bekletin. Çok tuzluysa daha da uzun süre suda bekletin.

YÜKSEK TANSIYON HERKESTE BAS AGRISI YAPMAZ

Yüksek tansiyonun belirtileri arasinda bas agrisi, çarpinti ve sersemlik gibi etkilerin bulundugunu, ancak her hastada bu sikayetlerin ortaya çikmadigini ifade eden Dr. Murat Sener, su bilgileri veriyor:

“Yüksek tansiyon nedeniyle ensede agri, boyun kaslarinda sertlik hissi olusabilir. Yüksek tansiyon bas agrisi yapabilir ama sart degil, zaman içinde yavas yavas yükselen tansiyonda bas agrisi olmaz. Bu nedenle tansiyonu 200 mmHg’ye kadar çikan bir hastanin sikayeti
olmayabilir ama yüksek tansiyon bütün damarlarina zarar verir. Yüksek tansiyon nedeniyle organlardaki küçük kilcal damarlarda kanamalar olur. Gözde, beyinde, kalp damarlarinda, böbrek damarlarinda hasara sebep olabilir. Yas ilerledikçe yüksek tansiyon hastasi olma ihtimali yükselir. Yüksek tansiyon çok genç yaslarda sik görülmez. Gençlerde baska bir sebebe bagli olabilirken, yaslilarda genetik yani ailesel nedenler ön plandadir.”

YÜKSEK TANSIYON HANGI ORGANI NASIL ETKILIYOR?

Yüksek tansiyon hastaliginin beyin, böbrek, kalp ve göz basta olmak üzere birçok organi olumsuz etkiledigine deginen Dr. Murat Sener, bunlari söyle siraliyor:

Beyin: Küçük kilcal damarlarda, kanama ve beyinde kanamaya neden oluyor. Ayrica beyin damarlarinda tikaniklik yapiyor.

Böbreklerde: Böbrek yetersizligine neden oluyor. Böbreklerimizde yumak halinde kan damarlari var. Kan basinci yükselince bu damarlar hasar görüyor. Böbreklerde kani süzme görevi yapan kilcal damarlar olumsuz etkileniyor.

Kalp: Damar tikanikligi yapiyor, kalp kasinda kalinlasmaya neden oluyor, kalpten çikan ana damarin genislemesine yol açiyor.

Göz: Küçük kilcal kanamalara neden olup, kalici görme kaybina ve körlüge yol açiyor.

YÜKSEK TANSIYON HASTASI ZAYIF OLMALI

Yüksek tansiyon hastalarinda kilo vermenin ve sismanliktan uzak yasamanin çok önemli olduguna deginen Dr. Murat Sener, bu konuda su bilgileri veriyor:

• Tansiyon hastalari mutlaka kilo vermelidir. Hem beslenme uzmani ve hekim kontrolünde zayiflama diyeti, hem de spor yaparlarsa saglikli bir sekilde kilo verebilirler. Bir tansiyon hastasi yaklasik 10 kilo verirse günde iki-üç ilaç kullanirken, bu ilaçlara olan ihtiyaci ortadan kalkabiliyor.

• Spor yaparken kalbin belli bir hizda atmasi önemli. Belli nabiz degerlerinde yapilan spor, metabolizma hizini da artirir, dolayisiyla kilo vermek kolaylasir. Kilo verebilmek için kisa kosular tercih edilmeli, uzun uzun yürüyüsler yapilmamalidir. Ayak, bilek, diz ve eklem agrisi olanlara yüzme tavsiye ediyoruz.

• Günde 15 dakikalik bir kosu veya hizli tempoda yarim saatlik yürüme metabolizmayi hizlandirmada olumlu etki yaratacaktir. Ama önemli olan tansiyon hastalarinin bu sporu düzenli yapmalari, yasam sekli haline getirmeleridir.

• Hasta ilaci hekim tavsiyesi olmadan kendi basina kesmemelidir. Eger hekim ilaci kesmeye karar verirse bunu birdenbire yapmaz. Tansiyon ilaci hastaya fazla gelirse tansiyon düsüklügü ortaya çikar, biz de ilaci keseriz.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla