Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Mart 2015, 17:57   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Astim hastalarina ramazan Önerileri

Sicak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayinda, oruç tutmak isteyen astim hastalarina tavsiyerde bulunan Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjinin beslenme ile iliskisine dikkat çekiyor.

Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak; susuz kalmanin en önemli sorun oldugunu, tüm vücudun günün ilerleyen saatlerinde giderek kurumaya basladigini belirtiyor. Susuzluga bagli olarak, vücutta dolasan kanin koyulastigini ve akiskanligini kaybettigini bazi dokularin kanlanamamasinin ileri yas hastalarinda, beyin ve sinir sagligi açisindan ciddi sorunlar olusturduguna dikkat çekiyor. Özellikle solunum sistemindeki salgilarin kurumasinin ve koyulasmasinin, vücuttan atilmasini zorlastirdigini, bu durumun olusturdugu öksürügün kisileri zorladigini söylüyor. Kronik bir solunum yolu problemi olan hastalarin uzun süre susuz kalmasi hastalik alevlenmesine neden olabiliyor. Astim ve sinüzitin susuzluktan en çok etkilenen iki hastalik oldugunu, astimda akcigerlerdeki salgilarin kurudugunu ve atilmasinin zorlastigini, bunun sonucunda da brons daralmasi yasandigini sözlerine ekliyor. Sinüzitte ise ayni durumun burun salgilari için geçerli oldugunu ve geniz akintisinin atilmasinin zorlastigini vurguluyor.

Aç Kalmak Nasil Etkiliyor?

Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak; susuzlugun yani sira uzun süre aç kalmanin da vücut açisindan zararlari olabildigini, uzun saatler aç kalmanin kan sekerinin düsmesine neden oldugunu söylüyor. Düsen kan sekeri iftarda asiri ve hizli yemek yenmesi ile yükseltilmeye çalisilirsa tokluk hissinin olusmasinin da zaman alacagini ve kisinin bir seferde normalden çok daha fazla gida tüketebilecegine dikkat çekiyor. Iftarda tercihlerin sekerli ve yagli gidalar yönünde oldugu takdirde, saglikli insanlarda bile reflü olusabildigine deginiyor. Reflünün astim hastalarinin yüzde 80’inde var olan bir durum oldugunu, dolayisiyla bir seferde çok yemek yenirse reflünün tetiklenmesi ile astim alevlenmesi gelisebildigini belirtiyor. Özellikle yatmaya yakin zamanlarda yemek yendiginde, mideden yukari tasan asitli mide içeriginin direkt akcigerlere kaçtigini ve öksürük, hirilti, nefes darligi olusturdugunu vurguluyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak, üçüncü bir sorunun da astim ilaçlarinin süresiyle ilgili oldugunu söylüyor. En fazla 12 saat etkisi olan ilaçlarin, sabah sahurda en geç saatte alinsa bile iftara kadar etkisinin geçtigini, bu duruma reflünün eklenmesi sonucu hastalik alevlenmesinin kaçinilmaz oldugunun altini çiziyor.

Astimin En Büyük Düsmani

Prof. Dr. Yonca Tabak, sigaranin astim hastaliginin en büyük düsmani olduguna, sigara bagimlilarinin tüm gün sigara içmeyip iftardan sonra bu açigi kapatmaya çalismalarinin, astim astalari için mutlak atak olusturduguna deginiyor. Hem sigaranin brons üzerindeki daralmayi tetikleyici etkisine, hem de reflüyü tetiklemesine dikkat çekiyor. Sigara birakilamayacaksa bu sekilde oruç tutulmasinin saglik için normalden çok daha büyük zarar demek oldugunu belirtiyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla