Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Mart 2015, 17:57   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Ramazan ayi sigarayi birakmak için firsat olabilir

Oruç tutup, 16 – 17 saat sigara içmeden günü geçirebilen kisilerin sigarayi birakabileceklerine olan inançlari ve özgüvenleri artiyor. Bu firsatin degerlendirilmesi gerektigini belirten Anadolu Saglik Merkezi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Sönmez Duman, birçok hastaligin nedeni olarak siralanan sigarayi Ramazan ayinda birakmak isteyenlere önerilerde bulunuyor.

Sigaranin zararlari saymakla bitmiyor. Akciger kanserine yol açtigi, akciger dokusuna ve havayollarina zarar verdigi bilimsel bir gerçek. Ayrica kalp hastaliklari ve inme gibi çok ciddi birçok hastaliga da zemin hazirliyor. Tütün kullaniminin zararlarini ispatlayan birçok bilimsel arastirmayi göz ardi ederek, tüm kötü senaryolardan kaçmak mümkün görünmüyor. Ancak Ramazan ayinda sigarayi birakmak iyi bir firsat olabilir.

Sigarayi birden bire kesmenin güç oldugunu belirten Anadolu Saglik Merkezi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Sönmez Duman, Ramazan ayinin sigara birakmayi kolaylastiracaginin da altini çiziyor.

Kisinin nikotin bagimlilik derecesine göre degismekle birlikte genellikle ilk 6-8 saat içinde sigara arayisina girisilecegini belirten Dr. Duman, bu istegin sigarasiz kalindigi süre uzadikça giderek artacagina ve nikotin yoksunluk semptomlarinin kendini göstermeye baslayacagina dikkat çekiyor.

Iftarda hizla sigaraya sarilmak tehlikeli

Tiryakilerin, günü sigaradan uzak geçirdikten sonra iftarla birlikte tüm açligina ragmen yemekten önce bagimli oldugu nikotini alabilmek için sigaraya sarilabildigini, hatta üst üste sigara yakabildigini söyleyen Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Sönmez Duman, bu durumun saglik üzerindeki olumsuz etkilerini ise söyle açikliyor:

“Sigara kisinin kan basincinda ve kalp hizinda ani yükselmeye neden olur, kalp krizi ve beyin kanamasi riski ciddi oranda artar. Beyin hizla uyarilir; bas dönmesi, gözlerde kararma, bulanti, gözlerde yasarma, mide asiditesinde artis gibi semptomlar görülebilir.”

Sigarayi birakmak için sosyal destek gerekli

Dr. Esra Sönmez Duman, “eger Ramazan ile hayatinizdan sigarayi çikarma karari aliyorsaniz bunu çevrenize açiklayarak, sosyal destek alin” diyor. Sigarayi hatirlatici faktörlerden uzak durulmasinin da bu sürece katkisinin olacagini vurgulayan Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Sönmez Duman, kahve ile sigara içme aliskanligina sahip kisilerin, kahve yerine ihlamur, meyve çayini tercih etmelerini öneriyor. Dr. Duman, iftardan sonra, ciddi sigara arayisi içindeki kisilere ise hekim kontrolünde medikal tedavi öneriyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla