Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Mart 2015, 13:53   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Fobinizden korkmayin!...

Özgül (basit) fobiyle birlikte basta depresyon olmak üzere diger ruhsal hastaliklarin sik görüldügünü belirten BRSHH Bashekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, “Yani kisinin özgül fobisinin olmasi ek bir psikiyatrik hastaliginin olmasi ihtimalini artirmaktadir” dedi.

Bakirköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi (BRSHH) Bashekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, dünyanin en yaygin ve sik görülen psikiyatrik hastaliginin fobiler oldugunu söyledi. Dünyadaki nesne ve durum sayisi kadar fobi çesidi olabilecegini belirten Kurt, “Sosyal fobi ve agorafobi gibi spesifik fobileri konunun disinda tuttugumuzda geriye kalan fobilere modern psikiyatri özgül (basit) fobi demektedir” dedi.

Özgül fobinin durumlar veya nesnelerden duyulan mantiksiz, asiri korku seklinde tanimlanabilecegini ifade eden Kurt, özgül fobisi nedeniyle doktora basvuran hasta sayisini çok az oldugunu belirtti.

Kurt, söyle devam etti: “Bunun en önemli nedeni fobilerin hastalik degil huy veya kisilik özelligi oldugunun düsünülmesi, tedavisinin olmadiginin sanilmasidir. Özgül fobilerde korkulan belirli ve bilinen bir durum veya nesne oldugu için hastalar kaçinma taktikleriyle sorunsuz bir yasam sekli olusturmus olabilirler. Örnegin, kedi fobisi olan bir kisi evinde kedi besleyen arkadaslarina gitmeyerek, kedilerin dolasma ihtimali olan sokaklarda dolasmayarak, nispeten rahat bir hayat sürebilir. Bazen hastalar belli bir yasa gelinceye kadar özgül fobilerinin farkina varmamis olabilirler. Bunun nedeni, o fobik ortamla hiç karsilasmamis olmalaridir. Basit gibi görünen hayvan fobileri agir olduklarinda hayati büyük oranda kisitlayabilir, hatta evden çikmamaya neden olabilir. Yükseklik korkusu olan kisi yüksege çikmayi gerektiren islerde çalisamayabilir. Uçak fobisi kisinin seyahat etmesini engelleyebilir. Yutma fobisi olan kisi yemesi-içmesi bozuldugu için ciddi kilo kaybi yasayabilir.”

Doç. Dr. Erhan Kurt, özgül fobiyle birlikte basta depresyon olmak üzere diger ruhsal hastaliklarinda çok sik görüldügünü söyledi. Kisinin özgül fobisinin olmasi ek bir psikiyatrik hastaliginin olmasi ihtimalini artirdigini belirten Kurt, “Fobi olustuktan sonra gelisen kaçinma fobinin kendiliginden düzelmesini engelleyen, fobiyi pekistiren en önemli etmendir. Bu yüzden kisinin kafasindaki muhtemel felaket senaryosu sinanamamakta ve felaket olup olmadigi anlasilamamaktadir” diye konustu.

Kisiden kisiye degisiklikler olmakla birlikte fobik nesne veya durumla karsilasan kiside gerçek korkularda ortaya çikan belirtilerin aynisinin ortaya çikigini hatirlatan Kurt, “Yani kisinin kalbi çarpar/sikisir, nefesi daralir, gögsü sikisir, titreme terleme olur, uyusma/karincalanma olur, bas dönmesi, bayilma hissi olur, sik idrara gitme istegi olur. Özgül fobilerin en önemli özelligi kisinin korku duydugu durumun oldukça belirli ve sinirli olmasidir. Ancak, kisi fobik nesne ve durumla karsilasmadan da anksiyete yasayabilir. Bu durumu düsünmek-hayal etmekle veya karsilasma öncesinde de kisi korku duyabilir” seklinde konustu.

Doç. Dr. Erhan Kurt, özgül fobi tanisi alanlarda görülen en sik korku türlerini ise söyle siraladi: “Hayvan fobileri, yükseklik korkusu, kan ve yaralanma fobisi, uçak korkusu, kapali yer korkusu ve yalniz kalma korkusu.”

Normal korkulari fobiden ayirt etmek gerektigini de aktaran Kurt, kisinin ve çevresinin saçma/asiri bulmadigi, isini ve sosyal hayatini etkilemeyen korkularin fobi sayilmadigini da sözlerine ekledi.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla