Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Mart 2015, 14:07   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bas agrinizin nedeni uykunuz olabilir

Yaz sicaklariyla birlikte daha fazla uyku sorunuyla karsilasiliyor. Yasanan uykusuzluk, bas agrisina yol açabildigi gibi, bas agrisi da uykusuzluga neden olabiliyor. Bu nedenle bas agrisi sikayeti olan kisilerde uyku özelliklerinin, uyku sikayeti olan kisilerde ise bas agrisinin sorgulanmasi gerekiyor.

Uyku ve bas agrisi birçok noktada neden ve sonuç iliskileri ile kesisiyor. Azalan ya da uzayan uyku süreleri, uykuda dis gicirdatma ve uyku-apne sendromu olmak üzere birçok uyku sorunu bas agrisina neden olabiliyor. Agri sirasinda uyumak, agriyi geçirebiliyor ancak bas agrisi uykuya dalmayi ve uykuyu sürdürmeyi zorlastirabiliyor. Yetersiz ve kalitesiz uyku, agrinin tekrar baslamasina sebep olabiliyor. Anadolu Saglik Merkezi Nöroloji Uzmani Dr. Ferda Korkmaz Özkanoglu, uyku kaynakli bas agrilari hakkinda bilgi veriyor.

Uyku ile iliskili migren sikligi yüzde 16

Dr. Ferda Korkmaz Özkanoglu, “Birçok migren hastasi hafta içi azalan, hafta sonu ise artan uyku süresi ile bas agrisinin tetiklendigini tecrübe etmistir” diyor. Beynin uyku-uyaniklik ritmini düzenleyen merkezinin migren ataklarinin ritminden de sorumlu oldugunu dile getiren Dr. Ferda Korkmaz Özkanoglu, kronik migrende ise degistirilebilir risk faktörleri içinde uykunun da yer aldigini hatirlatiyor. Artan yas ile birlikte migren-uyku iliskisinin daha da belirginlestigini vurgulayan Dr. Özkanoglu, “Yapilan bir çalismalarda 20-30 yas araliginda uyku ile iliskili migren sikligi yüzde 16 iken, 31-40 yas araliginda yüzde 27, 41-50 yas araliginda yüzde 38, 51-60 yas araliginda yüzde 45, 61-70 yas araliginda yüzde 58’e kadar çikiyor” diyor.

Uyku apne sendromu ile küme bas agrisi paralel gelisiyor

Küme bas agrisinin, özellikle genç eriskinlerde, erkeklerde ve sigara içenlerde daha sik görüldügünü ifade eden Dr. Özkanoglu, agrinin tipik olarak tek tarafli, göz çevresinde ve çok siddetli ancak kisa süreli oldugunu, bas agrisinin oldugu taraftaki gözde küçülme, yasarma, kizarma, burunda tikanma ve akma, yüzün yarisinda sismenin de eslik edebildigini vurguluyor. Bu agri ataklarinin belirli dönemlerde pes pese gelip kümelesebilecegi gibi devamlilik da gösterebildigini ifade eden Dr. Özkanoglu, agrilar siklikla sabah erken saatlerinde -çalar saat bas agrisi- ya da uykuya daldiktan bir saat sonra basladigini belirtiyor. Küme bas agrisi olan kisilerde uyku apne sendromu sikliginin genel topluma nazaran daha fazla oldugunu ifade eden Dr. Özkanoglu, “Uyku apne sendromu ile küme bas agrisinin birbirini tetiklemesinden ziyade birbirine paralel gelisen durumlardir. Uyku apne sendromunun tedavisi ile küme bas agrilarinin da geriledigi gözlenmistir” diyor.

Hipnik bas agrisi

Sadece uyku sirasinda baslayan hipnik bas agrisinin genelde 50 yas üstünde ve çok nadir görüldügünün altini çizen Dr. Ferda Korkmaz Özkanoglu, “Genellikle uykuya daldiktan bir iki saat kadar sonra, çogunlukla tüm basta, 30-60 dakika kadar oldukça siddetli, zonklayici tarzda siddetli bir agridir” diyor.

Günaydin bas agrilari

Günaydin bas agrilari da denen sabah bas agrilarinin önemli bir nedeninin uyku-apne sendromu oldugunu vurgulayan Dr. Ferda Korkmaz Özkanoglu, bu nedenle sabah bas agrisi olan kisilerin uyku özelliklerinin mutlaka irdelenmesi gerektiginin altini çiziyor. Dr. Özkanoglu, uyku-apne sendromunda solugun gece boyu defalarca durmasi ile oksijen miktarinin düstügü, karbondioksit oraninin yükseldigi, kan basincinin (tansiyon) arttigi, toplardamarlardaki genisleme nedeni ile kafa içi basincinin arttigi, kalp hizinin degiskenlik gösterdigi ve mikro uyanikliklarla uykunun defalarca bölündügünü belirtiyor. Uyku süresince yasanan bu kaotik durumun hem uyku anina hem de uyanik olunan zamana ait etkileri oldugunun altini çiziyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla