Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Mart 2015, 14:09   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Dikkat klima çarpabilir!...

Son derece faydali cihazlar olan klimalarin dogru kullanilmadiginda ciddi saglik sorunlarina yol açabilecekleri belirtildi.

Iç Hastaliklar Uzmani Dr. Ayse Çakmakçi, klima yoluyla bulasan en önemli klima hastaliginin “lejyoner hastaligi” oldugunu söyledi.

Medipol Hastanesi Iç Hastaliklar Uzmani Dr. Ayse Çakmakçi, klimalarin son derece faydali cihazlar oldugunu ancak dogru kullanilmadiginda ciddi saglik sorunlarina yol açabileceklerini söyledi.

Klima yoluyla bulasan en önemli klima hastaliginin lejyoner hastaligi oldugunu belirten Çakmakçi, “Ilk defa 1976 yilinda Pensilvanya Lejyonerleri’nin yaptigi bir toplantida bulunan kisilerde görülmüs ve toplanti salonundaki havalandirma sisteminden kaynaklandigi tespit edilmistir” dedi.

Bir bakterinin sebep oldugu hastaligin insandan insana bulasmadigini aktaran Çakmakçi, söyle devam etti: “Klimali büyük otel, isyeri, havalandirma islerinde çalisan kisiler ve saglik personeli riskli gruplardir. Bakteriyi alan kisinin vücut direnci hastaligin olusmasinda önem tasir. Seker hastalari, alkolikler, kemoterapi alanlar kronik böbrek ve akciger hastaligi olanlar, ileri yas ve çocuklarda olusumu daha yüksek orandadir. En kolaylastirici faktör sigara içimidir. Bu hastalarda kas ve eklem agrilari, halsizlik, bas agrisi, huzursuzluk, ates ön plandadir. Kuru öksürük, kusma, ishal konsantrasyon bozuklugu ve daha ileride hayati öneme (hayiz) sonuçlar dogurabilir. Tedavisinde uygun antibiyotik ve destek tedavisi yapilir.”

Alerjik rinit ve astima yol açiyor

Iç Hastaliklar Uzmani Dr. Ayse Çakmakçi, iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilen küf mantarlarinin da alerjik rinit ve astima yol açabilecegini belirterek, “Sinüzit, kulak iltihabi, yüz felci klimalarin dogru kullanilmamasi iyi temizlenmemesi gibi durumlarda ortaya çikabilecek hastalikladir. Bel fitigi, romatizma, kas agrilari olanlarda klima rüzgarinin etkisiyle sikayetlerinde artma, kas spazmlarinin siddet ve sikliginda agirlasmalar görülür. Iç ve dis ortam (klimali ve dis ortam) arasindaki sicaklik farkinin 6 dereceyi geçmesi, özellikle kalp ve akciger, seker hastalarini olumsuz etkileyecektir” diye konustu.

Yilda iki kez temizlik yapilmali

Toplu yasanan binalarda klima sistemlerini çalistiran personelin konu hakkinda egitilmis olmasi gerektigini de hatirlatan Çakmakçi, sunlari kaydetti: “Klima filtrelerinin 2 – 3 ayda temizlenmesi gerekir. (Ilkbahar ve sonbahar aylarinda 2 defa) Klima hava üfleme kanatlarinin üzerimize dogrudan yönlendirilmemesi, klima rüzgarinin dogrudan karsisinda bulunmaktan kaçinilmasi gerekir. Insan sagligi için sicakligin 20c–25c ve nemin yüzde 45-60 olmasi idealdir. Bu degerleri saglayabilmek için veya konforlu ortam için klimanin yazin 20–21 kisin 27-28c olarak ayarlanmasi uygundur. Terlemis olarak klima hava akimina maruz kalinmamasi gerekmektedir. Klima, araç içinde camlara ya da ayaklara ev ya da isyerlerinde dogrudan yüze gelmeyecek sekilde ayarlanmalidir. Yattigimiz odada klima çalistirilmamasi saglik açisindan daha uygundur.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla