Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Mart 2015, 13:12   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Günes yanigi deyip geçmeyin!

Yaz aylarinda özellikle çocuklarda sik görülen günes yaniklarinda, mutlaka yeterli miktarda sivi tüketilmesi ve cildin iyilesmesini hizlandirmak için nemlendirici kremler kullanilmasi gerektigini belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mustafa Çiftçi, “Birinci derece yaniklarda besinci, ikinci derece yaniklarda yedinci günde halen düzelme olmamissa mutlaka hekime basvurulmalidir” dedi.

Medipol Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mustafa Çiftçi, tatil ve deniz mevsiminin basladigi su günlerde özellikle çocuklari bekleyen bir tehlikeye karsi anne-babalari uyardi: Günes çarpmasi ve günes yaniklari…

Genis kenarli sapka kullanilmali

Günesten korunmak için ilk olarak alinmasi gereken önlemin fiziksel olarak günesten uzak durmak oldugunu söyleyen Dr. Çiftçi: “Saat 10:00 ile 16:00 arasinda koyu gölgede olunmalidir. Kumsal, beton ve deniz gibi yüzeyler isigi yansittiklari için koyu gölgede bulunulmadiginda günes isinlarinin halen cildimize ulasabilecegi unutulmamalidir. Bir yas altindaki çocuklar sürekli gölgede kalmali, sadece sabah veya aksam, günes isinlari dünyamiza egik olarak ulastigi dönemlerde günese çikarilmalidirlar. Alti ayin altindaki bebekler için mutlaka kollari ve bacaklari örten kiyafetler seçilmeli, koyu gölgeden disari çikarilmamalidir. Çocuklar için genis kenarli sapka ve koruyucu krem kullanilmalidir.”

Günes kremlerin disariya çikmadan en az 15 dakika önce uygulanmasi gerektigini belirten Dr. Çiftçi, özellikle denize veya havuza girildikten sonra ve 2 saatte bir günes kreminin tekrar sürülmesi gerektigini de vurgulayarak sunlari ekledi: “Su ile sik temas olacaksa suya dayanikli ürünler tercih edilmelidir. Çocuklarda kullanilacak günes kremi en az 30 koruma faktörlü olmalidir.”

Yanigin derecesine göre tedavi

Peki alinan tüm bu önlemlere ve koruma tedbirlerine ragmen çocugunuzda günes yanigi olusmussa ne yapmaniz gerekiyor? Dr. Çiftçi, tedavi yönteminin yanigin derecesine bagli oldugunu belirtiyor ve sunlari söylüyor: “En sik görülen ve yanik bölgesinde kizariklik seklinde bulgusu olan birinci derece yanikta, soguk su ile islatilmis bezlerle pansuman yaparak veya temiz bir poset içine konmus buzu araya ince islak bir havlu koyup cilde temas ettirerek yanik agrisi azaltilabilir. Yaniklarda su kaybi çok oldugundan mutlaka yeterli miktarda sivi tüketilmelidir. Gerekirse parasetamol grubu basit agri kesiciler agiz yolu ile alinabilir. Cildin iyilesmesini hizlandirmak için nemlendirici özelligi olan kremler kullanilabilir.”

Su toplanmasina dikkat!

Dr. Mustafa Çiftçi ikinci derece yaniklar konusunda da sunlari söyledi: “Ciltte kizarikligin yani sira içi sivi dolu kesecikler seklinde su toplanmasi görülür. Bu keseciklerin mikrop kapmasi riski çok daha yüksek oldugu için eger günes yaniginda su toplanmasi görülüyorsa hekim detegi almak daha uygun olacaktir. Hekim gözetiminde agri kesiciler ve nemlendirici kremlerin yani sira antibiyotikli veya yara iyilesmesini hizlandiran kremler kullanilabilir ve hekimin uygun gördügü sekilde pansuman yapilabilir. Yine birinci derece yaniklarda besinci günde, ikinci derece yaniklarda yedinci günde halen düzelme olmamissa hekime tekrar basvurulmalidir.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla