Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Mart 2015, 12:06   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart GÖz alerjisi astigmata yol aÇabilir!

Bahar ve yaz aylarinda alerjik reaksiyonlar artiyor!

Özellikle bahar ve yaz aylarinda çimen, agaç ve çiçeklerden salgilanan polen miktarinin artmasina bagli olarak daha fazla görülen göz alerjisi ihmal edilmemeli. Çünkü bu hastalik tedavi edilmezse yasam kalitesini düsürmesinin yani sira gözün kirma kusurlarindan olan astigmata da yol açabiliyor.

Bazi hücre tiplerinin çesitli maddelere karsi gösterdigi asiri duyarlilik olarak tanimlanan göz alerjisi oldukça sik görülen bir sorun. Öyle ki ülkemizde her 15-20 kisiden biri, göz alerjisinden yakiniyor. Göz alerjisine en sik polenler parfümler, kozmetikler, bazi ilaçlar, havadaki toksik etkenler, ev tozu ve akarlar yol açiyor. Acibadem Kozyatagi Hastanesi’nden Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Nesrin Bozkurt, göz kapaklarinda sisme, gözlerde sulanma, kasinti, kizariklik ve ipliksi çapaklanma seklinde gelisen göz alerjisi tedavisinin ihmal edilmemesi gerektigine dikkat çekerek, “Çünkü göz alerjisinin bazi tipleri yasam kalitesini düsürmesinin yani sira ’Keratokonus’ denilen ve kiside ilerleyici astigmat yapan bir hastaligin gelismesine yol açabiliyor”

6 TIP GÖZ ALERJISI VAR!

Göz Sagligi ve Hastaliklari uzmani Dr. Nesrin Bozkurt, bahar ve yaz mevsiminde daha sik görülen göz alerjisinin 6 gruba ayrildigini belirterek, bunlari söyle siraliyor:

Mevsimsel alerjiler

Özellikle bahar ve yaz aylarinda çimen, agaç ve çiçeklerden salgilanan polen miktarinin artmasi nedeniyle alerji vakalarinda ciddi bir yükselis oluyor. Polen salinimi ne kadar fazla ise alerji bulgularina sahip hastalara da daha fazla rastlaniyor. Genellikle aile öyküsü olan çocuklarda havadaki polenler alerjik reaksiyon olusturarak gözlerde aniden sisme, sulanma ve kasintiya yol açiyor.

Yil boyunca görülen alerjiler

Aslinda özellikleri ve olus mekanizmalari açisindan mevsimsel alerjik konjunktivitlere (göz kapaklarinin içi yüzeyini ve gözün beyaz kismini kaplayan ince-saydam zarin iltihaplanmasi) çok benzerlik gösteriyor. Bu tip alerjiden ev tozu, hayvan tüyü ve akarlar gibi vücudun sürekli maruz kaldigi ajanlar sorumlu tutuluyor. Belirtileri mevsimsel alerjik konjuntivite göre daha hafif olmakla beraber, daha uzun sürüyor.

Atopik alerjik keratokonjunktivit

Ergenlik döneminden sonra 20’li yaslarda baslayan bir alerji formu. Ailesinde alerji olanlarda ve çocukluk döneminde vernal Konjunktivit yasayanlarda daha sik görülüyor. Gözün saydam tabakasi olan korneada da tutulum ortaya çikan bu tip alerjide gözde sürekli kasinti olusuyor. Keratokonus denilen ve kiside ilerleyici astigmat yapan bir hastalik gelisme riski olabiliyor. Bu nedenle muayeneler sirasinda astigmat yönünden dikkatli olmak gerekiyor.

Akut alerjik ödem

Kisi alerjene maruz kalinca ani olarak, yani saatler, bazen de dakikalar içinde göz kapaklarinda çok miktarda ödem, konjunktiva dokusunda sislik ile karsi karsiya kaliyor. Özellikle polen, mantar ve böcek isirmalarinda bu tabloya sikçi rastlaniyor. Ödem vücudun diger bölümlerinde de gelisebiliyor ki bu durum solunum yetmezligine kadar gidebiliyor.

Vernal alerjik Konjunktivit

Özellikle erkek çocuklarda daha sik görülen oldukça agir seyirli bir konjunktivit türü olan vernal konjunktivitler 10 yas öncesinde basliyor ve etkinligi ergenlige dogru giderek azaliyor. Bu tip konjunktivitler oldukça agir seyirli oluyor. Isik hassasiyeti, siddetli kasinti, göz kapak altlarinda kabarik olusumlar ortaya çikiyor ve bu belirtiler yaz aylarina dogru basliyor.

Dev papiller konjunktivit

Bu tip alerjinin olusmasinda çogunlukla lense bagli mekanik irritasyon veya lens üzerinde biriken maddelerin etken oldugu belirtiliyor. Günümüzde özel lens dizaynlari oldugu ve lensler genellikle kullan-at olarak kullanildigi için bu tip alerjik reaksiyon daha az görülüyor.

Kortizonlu damlalar gelisigüzel kullanilmamali

Göz alerjisinden en önemli korunma yöntemi alerjene maruz kalmamak. Bu nedenle hastalarin polen mevsiminde kapali ortamlarda bulunmamaya çalismalari, filtreleri polenleri süzecek sekilde olan klimalari tercih etmeleri gerekiyor. Alinabilecek bir baska önlem de disariya çikarken gözlük kullanmak. Göz alerjisinde uygulanan tedavide ise hastanin sikayetlerini ortadan kaldirmak için akut dönemde soguk kompresler ve göz damlalari kullaniliyor. Gerekirse tedaviye kortizon içeren damlalar ve suni gözyasi damlalari da ilave edilebiliyor. Ancak kortizonlu damlalar çok hizli rahatlama sagladigi için hastalar tarafindan kontrolsüz olarak uzun süreli kullanilirsa göz tansiyonu ortaya çikabiliyor. Ayrica alerjik astim gibi nedenlerle agizdan veya nefes yolu ile kortizon alan kisilerde katarakt görülme sikliginda artis oluyor. Dolayisiyla bu tür damlalarin bir göz hekimi kontrolü altinda alinmalari gerekiyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla