Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Mart 2015, 12:08   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Mesane kanserinde umutlar radikal cerrahi ile bÜyÜyor

Kanser; çagimizin vebasi, en ölümcül hastalik. Mesane kanseri kanserin en tehlikeli türlerinden birisi. Ancak mesane kanserinde umutlar henüz birkaç yildir uygulanmaya baslanan radikal cerrahi yöntemi; “Radikal Sistektomi” ile artiyor. Cerrahi olarak tüm mesanenin çikartildigi Radikal Sistektomi ile yüksek evreli kanseri olan hastalara umut oluyor.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Talat Yurdakul; yaptigi yazili açiklamada, mesanenin iç yüzeyinin özel bir hücre tabakasiyla döseli oldugunu, bu hücrelerin idrar kesesini, idrarin tahris edici etkisinden korudugunu ve yasam döngüleri boyunca çogaldigini, öldügünü ve yerlerini genç hücrelere biraktiklarini ifade etti.

Kanserde ise bu hücrelerin kontrolsüz olarak çogalarak saglam dokulari isgal ettigini, bu durumun bazen tümör gelisimi olarak adlandirilsa da her tümörün kanser özelligi tasimayabildigini vurgulayan Yurdakul, bu nedenle hastalik için ''kötü huylu tümör'' tanimlamasinin daha uygun oldugunu belirtti.

Yurdakul, hastaligin en önemli belirtisinin idrarda kanama olduguna, kanamanin idrar boyunca ve pihtili veya pihtisiz olarak geldigine dikkati çeken Yurdakul, ''Hematüri genellikle agrisizdir, gözle görülebilir (makroskopik), mikroskobik, aralikli veya sürekli olabilir. Bazi hastalarda sik sik idrara çikma, idrarini yetistirememe ve yanma gibi sistizm belirtileri de gelisebilir. Kum ve tas düsürme belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Bu yakinmalarin benzerliginden dolayi hastaligin tanisinda yanilgilar, gecikmeler olabilir'' ifadelerini kullandi.

Tarama yöntemi olarak idrar sitolojisinin önerilebilecegini, sitolojinin anormal hücrelerin idrarda arastirilmasi prensibine dayandigini belirten Yurdakul, düsük dereceli kanserlerde tanidaki hassasiyetinin oldukça zayif kaldigini, normal idrar testleri de yapilabilecegini, ancak bunlarda saglikli sonuçlar veremeyebilecegini kaydetti.

Yurdakul, mesane kanserinde prostatta yapilan PSA testi gibi kesin sonuç veren bir taramanin mümkün olmadigini belirterek, sunlari kaydetti:

''Risk faktörlerinin en basinda sigara geliyor. Erkeklerde görülen mesane tümörlerinin yarisindan fazlasi sigara kaynaklidir. Tekstil, boya ve lastik sanayi çalisanlari kimyasal maddelerle korumasiz bir sekilde, karsi karsiya kaldiklari için bu maddelerle çalisanlarda mesane kanseri riskine sebep olmaktadir. Deri ve kauçuk isçileri, kamyon sürücüleri, madenciler ve alüminyum isçileri de mesane tümörü riski altindadir. Yapay tatlandiricilar ve gida boyalarinin da mesane kanseri olusumda etkili oldugu söyleniyor, ancak kesin olduguna dair ciddi bilimsel bir bulgu yok. Korunma yöntemlerinin en basinda sigaradan, sigarali ortamlardan uzak durmak geliyor. Likopen, beta-karoten gibi pigmentlerin mesane kanserinden koruyucu özellikleri vardir.''

Mesane kanseri olan hastalar için birçok tedavi seçeneginin söz konusu oldugunu anlatan Yurdakul, mesane tümöründeki tedavi seçeneklerinin transüretral rezeksiyon (mesane tümörünün sistoskop kullanilarak çikarilmasi), intravezikal tedavi (mesane içine ilaç verilerek kanser hücrelerinin öldürülmesi), kemoterapi, radyoterapi ve sistektomi oldugunu ifade etti.

Yurdakul, açiklamasinda su ifadelere yer verdi:

''Mesane kanseri, kanserin en tehlikeli türlerinden biri. Ancak mesane kanserinde umutlar henüz birkaç yildir uygulanmaya baslanan 'radikal cerrahi yöntemi', yani 'radikal sistektomi' ile artiyor. Sistektomi, mesanenin ameliyat ile çikarilmasidir. Radikal bir yöntemdir. Cerrahi olarak tüm mesanenin çikarildigi 'radikal sistektomi', yüksek evreli kanseri olan hastalara umut oluyor. Mesane çikarildiktan sonra ince ya da kalin bagirsaktan mesane olusturulabilir. Biz buna 'ortotopik yeni mesane' demekteyiz. Hastalar bu ameliyat ile torba takmaksizin, normal yoldan idrar fonksiyonlarini yerine getirebilmektedir. 5-6 saat süren bir ameliyattir. Radikal sistektomi yapilan kadinlar rahim alindigindan, erkekler de prostat ve er bezi (seminal veziküller) alindigindan meni idrar yoluna bosaltilamadigi için çocuk sahibi olamazlar.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla