Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Mart 2015, 12:12   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Böbrek üstü bezi tümörleri, belirti vermiyor tesadüfen ortaya çikiyor

Böbreklerin hemen üstünde yer alan üçgen biçimindeki böbrek üstü bezleri, salgiladiklari hormonlarla vücut için yasamsal önem tasiyor. Stres aninda vücutta dengeyi koruyan böbrek üstü bezlerinde ortaya çikan tümörler, genellikle baska bir hastalik nedeniyle karin içinin görüntülenmesi ya da ani olarak ortaya çikan yüksek kan basinci gibi sorunlarin arastirilmasi sirasinda ortaya çikiyor.

Anadolu Saglik Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Erdem Türemen ve Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Kemal Rasa, hastalik ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgi veriyor.

Hormonal aktiviteler arastirilmali

Bilgisayarli Tomografi ile yapilan incelemelere göre, rastlanma sikliginin yüzde 1 ile 4.4 arasinda degistigini ifade eden Anadolu Saglik Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Erdem Türemen, tani kondugunda hormonal aktivitelerin arastirilmasi gerektigine dikkat çekiyor.

“Böbrek üstü bezleri, kabuk kismi (korteks) ve iç kisimdan (medulladan) olusuyor. Korteksten kortizol, aldosteron ve androjen hormonlari; medulladan da adrenalin ve noradrenalin salgilaniyor” diyen Dr. Erdem Türemen, bunlarin ana görevlerini; kan basincini sabit tutmak, sivilar ile elektrolitleri dengelemek ve stres aninda vücuttaki gerekli düzenlemeleri yapmak olarak özetliyor.

Hastalarin yag dokusu dagilimi degisiyor

Dr. Türemen, bu tümörlerin yüzde 20’sinin hormonal yönden aktif oldugunu belirtiyor. Eger kitle kortizol hormonu salgiliyorsa hastalarda yag dokusu dagiliminin degistigine isaret eden Dr. Türemen, “Yag dokusu göbek çevresinde, yüzde ve ensede toplaniyor. Kan kortizol ölçümleri ve kortizol baskilama testleri ile tani kesinlesiyor” diyor. Dr. Türemen, kitlenin aldosteron hormonu salgilamasi durumunda ise, bu durumun kendini kontrol altina alinmasi zor hipertansiyon ve elektrolit bozukluklari ile gösterdiginin belirtiyor.

Tani için farkli yöntemler var

Dr. Türemen, adrenalin tümörlerinin belirtilerini ise söyle siraliyor:

“Ani ve ataklar halinde olan kan basinci yüksekligi, buna eslik eden soguk terleme, deride solukluk, asiri kaygi durumu (panik atak ile karisabiliyor), bas agrisi, ‘flushing’ denilen yüzde ve boyunda ataga eslik eden kizariklik hali, bulanti ve kusma ile nefes darligi…”

Cerrahide 3 temel yöntem kullaniliyor

Adrenalektomi olarak adlandirilan böbrek üstü bezinin cerrahi yöntemle çikartilmasinda üç temel yöntemin kullanildigini belirten Anadolu Saglik Merkezi Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Kemal Rasa, bunlari; geleneksel açik cerrahi, laparoskopik cerrahi ve son dönemlerde daha sik kullanilmaya baslanan robotik cerrahi olarak siraliyor.

Seçilecek cerrahi yönteme hasta ile birlikte karar verilmesi gerektigini vurgulayan Op. Dr. Kemal Rasa, bu karari böbrek üstü bezinde yer alan tümörün iyi huylu mu kanser mi olduguna, boyutuna, çevre dokularla olan iliskisine bakilarak verildigini ifade ediyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla