Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Mart 2015, 15:06   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Gebelikte egzersiz yapilmali ama nasil?

Gebelik, anne adayinin vücudunda birçok degisikligi de beraberinde getiriyor. Kas ve iskelet sisteminin bu degisikliklerden fazlasiyla etkilendigini belirten Anadolu Saglik Merkezi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Semih Aki, anne adaylarini gebelik döneminde yapacaklari egzersizler konusunda uyariyor.

Gebelik bir kadin için en büyük degisimlerin yasandigi dönem. Ruhsal oldugu kadar fiziksel degisimler de gebelik boyunca anne adayinin yasamini etkiliyor. Büyüyen ve gelisen bebekle beraber alinan kilolar, bel ve basen eklemlerinde gevsemeye, karin kaslarinda yumusamaya neden oluyor. Bu yumusama ile birlikte büyüyen bebegin basinci, agirlik merkezini öne dogru çekerek bel çukurunu artiriyor. Belin asagiya dogru çekilmesi, durusun bozulmasi, bel kikirdaklarindaki yumusama ve ayrilma gibi nedenler agriya zemin hazirliyor.

Bel agrisinin pelvik agri ile anne adaylarinin yüzde 70’inde görüldügünü ifade eden Anadolu Saglik Merkezi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Semih Aki, gebelik boyunca karsilasilan kas ve iskelet sistemi degisikliklerini söyle anlatiyor:

“Gebelikte bacak kramplari çok sik görülür. Yeterli miktarda sivi alinmamasina bagli olarak kas ve eklem agrilari da ortaya çikabilir. Kol ve bacaklarda sinir sikismalari, uyusma, elin kas ve tendon yapisma yerlerinde zorlanmaya bagli agrilar birçok anne adayinin ortak derdi. Nadir de olsa, gebeligin son aylarinda kalça basi kemiginde kemik erimesine de rastlanilabiliyor. Ayrica kalça basi kemiginde kanlanma eksikligine bagli yumusama da ortaya çikabiliyor.”

Egzersiz dogumu kolaylastiriyor

Aerobik egzersizlerinin kan basincini düsürdügünü, dolasimi düzenledigini ve varis ile pihti olusumunu önledigini belirten Prof. Dr. Semih Aki, egzersizlerin bacak kramplarini ve bacak sisliklerini azalttigini, hatta kabizligin bile önüne geçtigini söylüyor. Prof. Dr. Semih Aki, aerobik egzersizlerin bir taraftan da anne adayinin kendine olan güvenini artirdigini ve psikolojisini düzenleyerek dogumu kolaylastirdigini ifade ediyor.

Tüm bunlarin yaninda, gebelik sirasinda yapilan spor aktivitelerinin mutlaka hekim kontrolü altinda yapilmasi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Semih Aki, “Kosma yapilacaksa kosulan zemin ve hava sicakligi dikkate alinmali. Bisiklete binilecekse, düsme riski açisindan stabil bisikletler tercih edilmeli. Yüzme ve su içi egzersizlerinde ise suyun sicakliginin 30-35 derece arasinda olmasina dikkat edilmeli” diyor.

Prof. Dr. Semih Aki, vajinal kanama, uzun süreli kas eklem agrisi, nefes darligi halsizlik, hizli ya da düzensiz kalp hizi ve ritmi, yürüme güçlügü, bas agrisi, gögüs agrisi, kas güçsüzlügü, erken dogum riski, çocuk hareketlerinde azalma söz konusu oldugunda ise egzersizi sonlandirmak gerektigini vurguluyor.

Dikkat edilmesi gerekenler

Anadolu Saglik Merkezi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Semih Aki, gebelikte hareket anlaminda dikkat edilmesi gerenleri söyle siraliyor:

• En uygun aerobik egzersizler, yüzme, yürüyüs, kondisyon bisikleti olarak siralanabilir,

• Otururken, yatarken dizler ve kalçalar asiri bükük olmamali,

• Istirahat ederken ayaklar bir destekle kalça düzeyinden yüksek olmali,

• Öne egilmemeli, çömelerek is yapmali, uzun süre ayni pozisyonda kalmamali,

• Gebeligin özellikle son döneminde, kesinlikle sirtüstü yatilmamali,

• Belden ani hareketler ve dönüsler yapilmamali,

• Iki bacak birden yukari çekilerek kaldirilmamali,

• Siçrama, atlama, yüksege uzanma, agir kaldirma yapilmamali,

• Verilen egzersizler, ilk 15 gün için her hareketi 2-3 defa ve 5-10 dakikalik süreyle, sonralari ise gün be gün artirarak günde 15-20 dakikaya kadar olmak üzere yapilmali,

• Fiziki bir sorun yoksa egzersizler 36. haftaya kadar devam ettirilmeli,

• Herhangi bir agri olustugunda hemen egzersiz birakilmali.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla