Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Mart 2015, 15:07   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Alerjinizi, “dondurma”yi dÜsÜndÜnÜz mÜ?

Havalarin isinmasiyla birlikte dondurma sezonu da açiliyor. Alerjik çocuklar için dondurma yemek saglikli mi? Dondurma yemeye ne zaman baslanmali? Ne siklikla tüketilmeli? Dondurma isirilarak mi yoksa yalanarak mi yenmeli? Sütlü mü, meyveli mi olmali? Çikolatali olmasinin bir sakincasi var mi? Alerjik çocuklari olan annelerin sordugu bu sorularin cevabini, Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak veriyor.

Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak; sevilen ve tüketilen bu gidanin alerjik çocuklar açisindan daha dikkatli tüketilmesi gerektigine dikkat çekiyor. Saglikli çocuklara kiyasla alerjik çocuklarin daha kolay solunum yolu hastaliklarina yakalandiklarina ve daha zor atlatabildiklerine vurgu yapiyor. Prof. Dr. Tabak; “Dondurma deyince akla, soguk olmasi, bogazi sogutmasi ve bogaz enfeksiyonlarina yatkinlik saglamasi geliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlari ile mücadele eden bagisiklik sistemi hücreleri, savunma mekanizmasini olusturuyor. Savunma hücreleri de damarlar yolu ile kanla bogaza ulasiyor. Soguk, damarlari büzüstürüyor. Sogukta eller morariyor ve üsüyor. Ayni sey bogaz için de geçerli oluyor. Soguyan bogazda kan damarlari büzüsüyor ve savunma hücreleri dokulara daha az ulasmaya basliyor. Bir viral enfeksiyon hali varsa ve üzerine dondurma yenmisse bunun üstesinden gelmek vücut için zorlasiyor. Çünkü büzüsen damarlar nedeniyle savunma hücreleri o dokulara yeterince ulasamiyor” diyerek olusan duruma açiklik getiriyor.

Dondurmayi Yalayarak Yemek Gerekiyor!

Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak; çocuklarin bu mevsimde dondurmayi yalayarak yemelerinin, yutmadan önce agizda eriterek yenmesinin en saglikli yöntem oldugunu belirtiyor. Dondurmayi yeme araliginin, çocugun hastalanma sikligi ile ters orantili oldugunu söylüyor. Yogun alerji yasayan ve çok sik hastalanan çocugun ise okul ve enfeksiyon dönemi bitmeden kesinlikle dondurma yememesini önemle tavsiye ediyor.

Alerjik Astimi Olan Çocuklar

Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak; alerjik astimi olan çocuklarin % 80’in de reflü görüldügünü, bu grubun %60’inda ise reflünün belirti göstermedigini bu duruma “sessiz reflü” denildigini söylüyor. Bu durumun çocuklarda istahsizlik, karin agrisi, mide bulantisi, gegirme, hiçkirik, gece dis gicirdatma gibi belli belirsiz yakinmalar ile reflüye isaret edebildigine dikkat çekiyor. Kafeinin zehir yerine geçtigini, mide asit salgisini arttirdigini ve mideyi saran kaslari gevseten bir madde oldugunu sözlerine ekliyor. Sicak veya buzlu Çay, buzlu kahve ve kolali içeceklerin bol kafein içerdigini, en büyük gizli tehlikenin ise çikolatadan kaynaklandigini vurguluyor. Alerjik çocuklar için dondurma seçimi yapilirken kakaolu ve çikolatali olmamasina özen gösterilmesi gerektigine deginiyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak; reflü sorunu yasayan bir grup çocukta fark edilmeyen gizli bir süt hassasiyeti yasaniyor olabilecegine de dikkat çekerek, süt hassasiyeti gerek alerjik mekanizmalarla gerekse gida intoleransi mekanizmalari üzerinden sorun yaratabildigini belirtiyor. Bu durumda dondurma tercihinin sütlüden yana degil meyveliden yana kullanilmasinin yerinde olacagini vurguluyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak; genellikle çok masum bir sütlü yaz tatlisi olarak görülen dondurmanin alerjik çocuklarda bilinçli tüketilmesi gerektigini, her alerjik çocugun kendi içinde özel oldugunu ve kendine özgü beslenmesinin esas alinmasinin önemli olduguna deginiyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla