Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28 Mart 2015, 14:13   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Ortodonti ile ilgili dogru bilinen yanlislar

Ortodonti uzmani Dis Hekimi Kivanç Cebesoy, birbiriyle karmasik bir uyumu olan dis, çene ve yüz bölgesinde bulunan asimetrileri düzeltmeye yarayan ortodontik tedavi ile ilgili dogru bilinen yanlislara dikkat çekiyor:

Ortodontik tedavi sadece tellerle yapilir. - YANLIS

Dis çaprasikliklarinin düzeltilmesinde geleneksel tel tedavisine alternatif,olarak son 10 yildir bir seri seffaf plak yardimi ile çaprasik disler düzeltilebilmektedir. Böylelikle tel tedavinse bagli istenmeyen görüntü ve fonksiyon bozukluklari bu yeni yöntemlerle giderilebilir.

Ortodontik tedavi çocukken yapilir. – YANLIS

Ortodontik tedavinin yasi yoktur, çaprasik dislerin tedavisi her yasta yapilabilir. Dislerin ön yüzü yada arka yüzüne yerlestirilen ve görünmeyen tel sistemleri ile daimi disler agizda çiktiktan sonra istenilen yasta baslanabilir.

Ortodontik tedaviler çok uzun sürer. – YANLIS

Tedavide kullanilan mekanikler arasi sürtünme çok aza indirildigi için disler üzerinde gereksiz kuvvet kaybi olmaz Böylece dis çaprasikliklarinin tedavisi hizli bir sekilde 8 ay ile en geç 24 ay arasinda bitmektedir. Ortodontik tedavi 24 aydan uzun sürmez. Bu süreden daha uzun uygulanan tedaviler, dis köklerinde erimelere, mine üzerinde çürümelere, dis etlerinde ciddi iltihaplara neden olabilir.

Ortodontik tedaviyi her dis hekimi yapabilir. – YANLIS

Ortodonti, birbiriyle karmasik bir uyumu olan dis çene ve yüz bölgesinde bulunan asimetrileri tedavi eden uzmanlik dalidir, bu nedenle dis çaprasikliklarin tedavisi ortodonti uzmani dis hekimleri tarafindan siki bir takip ile yapilmalidir.

Vakalarin yüzde 80’i büyüme döneminde tedavi edildigi için ortodontik tedavide ilk müdahale çok önemlidir. Ortodonti uzmani tarafindan siki bir takip ile yapilmayan tedavilerde, disler düzeltilirken çene ve yüz bölgesinin büyümeleri göz ardi edilip, ciddi yüz asimetrilerine neden olunabilmektir.

Ortodontik tedavide agiz disi aygit takma zorunlulugu vardir. – YANLIS

Son dönemde siklikla kullanilan ve uygulamasi çok kolay olan mini vidalar, agiz disi estetik olmayan aygitlarin yüzde 85 oranda yerini almistir.

Dis çekmeden ortodontik tedavi olmaz. – YANLIS

Kullandigimiz yeni yöntemlerde disleri çene içinde 3 boyutlu olarak yönetebildigimiz için vakalarin büyük bir kismini dis çekimi yapmadan bitirebilmekteyiz. Böylelikle saglikli disleri çekilmezken mevcut dislerinin sirali oldugu çene kavisi daralmayacak dis çekimine bagli yumusak dokularda özellikle dudaklarda bir çökme olmayacaktir.

Ortodontik tedaviye daimi disler çikinca baslanir. – YANLIS

Sadece alt çenenin ileri yönde üst çeneden daha hizli büyüdügü kisilerde özellikle aileden de gelen genetik alt yapi da varsa, alt çene büyüme yönlendirilmesine 5 yasinda baslanabilir. Ancak büyüme yönlendirilmesi yapilacak vakalarda, tedaviye büyüme atiliminin basladigi yaklasik 10 yas civarinda baslanmalidir. Büyümenin yavas seyrettigi erken yaslarda yapilan tedaviler , tedavi süresini artirirken hastalarda ciddi motivasyon kaybina neden olmaktadir.

Ortodontik tedavi çok agrili bir tedavidir. – YANLIS

Özellikle son yillarda üretilen biyomoleküler teller sayesinde, dislere uygulanan kuvvet düzenli oldugu için siddeti azalmistir. Dislere düzenli sabit kuvvet uygulandigindan, enerjisini kaybetmeyen teller sayesinde disler çok daha küçük kuvvetlerle, çok daha hizli ve agrisiz bir sekilde yer degistirebilmektedir. Dis hareketlerinde beklenen kuvvetin siddeti degil, devamliliginin korunmasidir. Hafif ve devam
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla