Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Mart 2015, 15:50   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kilo kontrolünde beklenmedik yardimci Kafein.

Kafein- kilo kontrolünde yardimciniz

Alkoloid yapida olan kafein, tein veya matein olarak da bilinir. Çay ve kahvede dogal olarak bulunan kafein kolali içeceklere de tat vermesi amaci ile eklenir. Ayrica birçok besin desteginde ve ilaçta da kafein maddesi yer alir. Aci tada ve vücudumuzda birden fazla etkiye sahip kafein kilo vermede destek olabilmektedir.

Kafein nasil kilo vermeye yardimci olur;

1- Kafeinin en iyi bilinen özelliklerinden biri uyarici etkisidir. Gün içinde yogun is temposunda performansimizi yükselttigi için kilo verimini kolaylastiriyor. Ayrica isimize daha konsantre olmamizi saglayabilmektedir. Tabi miktar olarak abartmamak sartiyla.

2- Kafeinli bir içecek aldiktan30 ila 60 dakika sonra kana karisir ve 4 – 6 saatte temizlenir. Tüketilen kafein miktari ve tüketen kisinin kafein toleransina bagli olarak vücutta solunum ve kalp atim sayisinda artis, fiziksel performansta artis ve kan basincinda yükselme olmaktadir. Böylece performans ve uyaniklik artmis olur.

3- Kafein idrar miktarinda artis saglayarak vücuttan su kaybini arttirir. Bu durum da dehidrasyona sebep olarak metabolizmamizi yavaslatir. Buna meydan vermek için en az içtigimiz kafeinli içecek miktari kadar ilave su içmeliyiz.

4- Kafeinin uyanikligi ve performansi arttirici etkisi olumlu olarak kabul edilebilir. Yapilan birçok arastirma kafein içeren içeceklerin dikkati ve konsantrasyonu arttirdigini göstermektedir.

Etkileri kana ilk karistigi anda daha fazlayken, kandaki miktari azaldikça etkiler de ortadan kalkar. Bunu göze alarak uykusuzluk çekmemek adina tüketim saatlerinde dikkatli olmaliyiz.

Kafein in günlük hayatimizda bir çok artisi varken fazla ve kontrolsüz kullanimi da bir çok yan etki gösterebilmektedir.

1- Kalp ve solunum sayisinda Kalp atim hizini arttirdigindan kalp hastalarinin,

2- tansiyonda Tansiyonu yükselttiginden yüksek tansiyon hastalarinin

3- mide asidinde sagladigi artis ise olumsuz etkilerindendir.ve mide asit salgisini arttirdigindan dolayi gastrit, ülser ve reflü hastalarinin kafeini sinirli tüketmeleri gerekir.

4- Kafeinin bir olumsuz etkisi de diüretik yani idrar miktarini arttirici olmasidir. Vücuttan su atimini arttigi için dehidratasyon riskini arttirabilir. Asiri miktarda kafein tüketiminden sakinmanin bir geregi de budur.

5- Kafein fazla miktarda tüketildiginde vücuttan kalsiyum gibi bazi minerallerin atimini arttirir. Bu nedenle uzun zaman fazla miktarda kafein tüketen bireylerde osteoporoz riski artabilir.

6- Sürekli kafein alan kisilerde zamanla uykuya dalma ile iliskin sorunlar gözlenebilir. Uykuyla ilgili sorunlarin devami uykusuzluk hastaligini ortaya çikarabilir. Fakat kafein kullanimi bu durumu maskeler. Gün boyunca uykusuzluk yüzünden kendini halsiz hisseden kisi, kafeinli içeceklere yönelir. Tüketilen fazla kafein gece uykunun gelmesine engel oldugu gibi ayni zamanda uyku süresini de kisaltir. Kisa bir zaman sonra bu bir kisir döngü halini alir ve sürekli tekrarlar. Bu döngüyü kirabilmenin tek yolu kafein alimini azaltmaktir. Uykusuzluk problemi olan kisilerin uyku vaktinden 8 saat önce kafeinli içecek tüketimi sonlandirilmasi gerekir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla