Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Mart 2015, 16:24   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çayir Çimen polen alerjisi, basarisizligin en bÜyÜk sebebi

Ülkemizde sinavlarin ve sinav hazirliklarinin yogunlukta oldugu ilkbahar aylari, alerjik nezlesi olan ögrenciler için kabusa dönüsüyor. Prof. Dr. Yonca Tabak N. çayir, çimen ve polenlere karsi gelisen alerjiyle ortaya çikan “mevsimsel alerjik nezle”ye dikkat çekiyor.

Alerjik nezlesi olan bireylerde ve özellikle ögrencilerde ortaya çikan hapsirik, burun kasintisi, gözlerde ve burunda akinti, göz kizarmasi gibi sikayetler, konsantre olmayi zorlastirarak ögrencilerin sinav basarisini büyük ölçüde etkiliyor.

Prof.Dr.Yonca Tabak N. “mevsimsel alerjik nezle” ya da “saman nezlesi” olarak bilinen ve özellikle ilkbahar aylarinda bitkilerin polenlerine karsi gelisen alerjinin, Mart, Nisan ve Mayis aylarinda bir çok sikayete neden oldugunu belirtiyor ve korunmak için birkaç pratik öneride bulunuyor.

Polen Alerjisinden Korunmak Için Ne Yapilmalidir?

• Eve polen girisini azaltmak için, bahar aylarinda kapi ve pencereler mümkün oldugunca kapali tutulmalidir.

• Evi cam açarak havalandirmak yerine, polen filtreli klima ya da hava temizleyicisi tercih edilmelidir.

• Çim biçme gibi aktivitelerden kaçinilmali yapilacaksa mutlaka bir maske kullanilmalidir.

• Sabah saatlerinde ev disi aktivitelerden kaçinilmalidir.

• Disaridan eve gelindiginde el, yüz yikanmali kiyafetler degistirilmelidir.

Mevsimsel alerjik nezle nasil tedavi edilir?

Prof.Dr.Yonca Tabak N. mevsimsel alerjik nezlenin “ilaçla tedavi” ve “dil alti asi tedavisi”olmak üzere iki çesit tedavisi oldugunu vurguluyor. Ilaçla tedavinin hem çocuk hemde yetiskin hastalarda alerjik sikayetleri azalttigini, ancak bu ilaçlarin gün içerisinde uyku haline neden olabildigi için özellikle sinavlara hazirlanan çocuklara tavsiye edilmedigine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Yonca Tabak N. alerjik nezle tedavisinde en etkili ilaçlarin ise kortizonlu burun spreyleri oldugunu söylüyor, uygun dozda kullanildiginda yan etkisi olmadigini da sözlerine ekliyor. Ancak tedavide kullanilan bu ilaçlarin kesin bir çözüm sunmadiginin da altini çiziyor.

Mevsimsel alerjik nezlenin kalici tedavisi var mi?

Prof.Dr.Yonca Tabak N. mevsimsel alerjik nezlenin, “igne asi” ve “dil alti damla asi” ile kalici olarak tedavisinin mümkün oldugunu belirtiyor. Ancak igne asilarin, yan etkilerinin fazla olmasi sebebiyle tavsiye edilmedigini, bunun yerine dil alti damla asilarin hem yan etkileri açisindan güvenli, hem de evde uygulamaya uygun olduklarini vurguluyor. Bu tedavinin amacinin, hastanin ilaç almadan da iyi kalmasini saglamak oldugunu dile getiriyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla