Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Nisan 2015, 21:35   #1
meltem
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 07 Şubat 2015
Mesajlar: 6,001
Standart Dünyanın En Yeşil Ülkelerı

Çevresel Performans Endeksi (The Environmental Performance Index-EPI), ülkelerin çevreye olan duyarlılıklarını çeşitli kritelere göre ölçemeye yarayan bir uygulamadır.




Yale Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nin yaptığı açıklamaya göre yeşil ülkelerin belirlenmesi işlemi, her yıl Dünya Ekonomik Forum toplantıları esnasında 25 göstergeye göre yapılmaktadır.100 üzerinden yapılan not verme işleminde ülkeler, gösterdikleri 25 hedefin ne kadarını gerçekleştirdiği konusunda puanlanıyor. İşte en yüksek puanı almış 10 ülke.

1.İzlanda – 93.5

Listenin en başında İzlanda yer alıyor. Dünyanın en yeşil ülkesi olarak belirlenen İzlanda bundan oldukça memnun. Burada doğayı içinize çekebilir ve insanların yaşadıkları alanı bu halde tutmalarına hayran kalabilirsiniz. İzlanda’da %82 oranında jeotermal enerji kullanılıyor. Kömür gibi kaynakların kullanım oranı ise %18. Burası yeşil ülke olarak adlandırılmayı sonuna kadar hakediyor.






2.İsviçre – 89.1

İsviçre yıllar önce EPI listesinde birinci sırada yer alıyordu. Fakat son yıllarda İzlanda’nın gösterdiği başarı karşısında biraz gerilemiş durumda. Fakat İsviçreliler yeşile dayalı bir toplum için oldukça sıkı çalışmaya devam ediyorlar.





3.Costa Rica – 86.4

Costa Rica listenin üçüncü sırasında yer alıyor ve bunun için ciddi bir çaba sarfediyor. Yenilenebilir enerji kaynakları arayışında olan ülke, son yıllarda genişleyen tarım alanları dolayısıyla ormanların tahrip edilmesiyle karşı karşıya kalmıştı. Fakat geçtiğimiz 5 sene içinde milyonlarca ağaç dikerek bunu bir nevi telafi ettiler. Yapılan çalışmalar ve alanların korunması Costa Rica’yı 86.4 puanla üçüncü sıraya yerleştirmeye yetti.
meltem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla