Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Nisan 2015, 00:06   #1
meltem
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 07 Şubat 2015
Mesajlar: 6,001
Standart Osmanlı izlerini taşıyan 5 asırlık tekke

Bursa'nın manevi önderlerinden Üftade Mehmed Muhyiddin tarafından 16'ncı yüzyılın sonlarına doğru yaptırılan cami ve tekke, restorasyon çalışmalarının ardından inanç turizminin önemli duraklarından biri haline geldi.




Bursa Büyükşehir Belediyesinin, tarihi ve kültürel mirasının ayağa kaldırılması çalışmaları kapsamında 4 milyon liralık bütçeyle yaklaşık 4 yılda yenilenerek geçen mart ayında yeniden ziyarete açılan, Osmanlı döneminden izlerini o yılların ihtişamıyla koruyan "Üftade Tekkesi ve Camii", vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.





Büyükşehir Belediyesinden edindiği bilgilere göre, Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve restorasyonu için cami derneğinin, Osmangazi Belediyesinin desteğiyle 2006 yılında başlattığı restorasyon çalışmalarından sonuç alınamadı.





Tarihi yapının ayağa kaldırılması için yapılan çalışmalar, 2009'da Büyükşehir Belediyesinin devreye girmesiyle hız kazandı.





Halk arasında "Üftade Hazretleri" olarak bilinen Üftade Mehmed Muhyiddin'in 16'ncı yüzyılın sonlarına doğru inşa ettirdiği ancak orijinal haliyle bugüne ulaşamayan cami ve tekke, Büyükşehir Belediyesinin restorasyon çalışmalarıyla yenilendi.





İnce işçiliği ve ışıklandırmasıyla göz kamaştıran yapı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.






500 yıllık emanetler sergilenecek

Kabe örtüsünden ipek ve kadife duvar levhasına, sikkelerden takkelere, Üftade Hazretleri'nin pantolonundan kaftana, makam ve çile kemerlerinden seccadeye, asalardan kılıçlara kadar 100'ün üzerinde emanetin, restorasyon ve konservasyon işlemleri tamamlandı.





Üftade Hazretleri'ne ait 5 asırlık bu emanetler, özel yaptırılan camlı teşhir vitrinlerinin tekkeye yerleştirilmesinin ardından sergilenmeye başlanacak.





Cami ile tekkeye ilginin, emanetlerin sergilenmesiyle daha da artması bekleniyor.






Üftade Tekkesi

Üftade Tekkesi'nde, 2 bin 500 metrekare alanda zemin ve birinci kattan oluşan 630 metrekarelik tekke bölümü ile 135 metrekareden oluşan cami ve semahane bulunuyor.





Tekke bölümünde çok amaçlı salon, arşiv, çilehane, külhan, sofa, hamam, mutfak, soğukluk ve 9 oda, cami bölümünde ise cami ve semahane yer alıyor.





Semahane günümüzde son cemaat yeri olarak kullanılıyor. Semahanenin kuzeyinde bulunması gereken "selamlık" ise bugüne ulaşamadı. Çilehane, iki katlı, kare planlı ve ahşap tavanlı basit bir yapı. Çilehanede Üftade Hazretleri'nin çok sayıda özel eşyası ile sema için kullanılan defler var.





Cami, 1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıma tabi tutuldu ve kuzeye bakan duvarların bir kısmı tuğlayla yenilendi. Mescit pencereleri ise eski yapısından kalan en orijinal kısım olarak dikkati çekiyor.
meltem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla