Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Nisan 2015, 18:36   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocugunuzun kalbi spora hazir mi?

Ebeveynlerin çogu büyüme çaginda çocuklarini bir spor aktivitesine yönlendiriyor. Ancak bu ebeveynlerin çok azi çocuklarinin kalp kontrolünden geçmesi gerektigini biliyor. Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Kardiyolojisi Uzmani Dr. Resmiye Besikçi, çocugun spora baslamadan önce kalbinin spora hazir olup olmadiginin mutlaka degerlendirilmesi gerektigini söylüyor.

Sporun, çocukluk yaslarindan baslayarak bir yasam tarzi haline getirilmesi tüm vücut fonksiyonlari açisindan faydali. Özellikle büyük sehirlerde çocuklar oyun alanlarindan yoksun büyüyen, zamanlarini televizyon ya da bilgisayar basinda geçiren çocuklar, hantal ve sagliksiz bireyler olarak yetisiyorlar. Bunun farkinda olan ve bilinçlenen aileler, çocuklarina spor yapma firsati yaratma çabasindalar.

Atma, kosma, atlama gibi temel becerilerin ögrenildigi yaslardan sonra genellikle 6-7 yas civarinda çocuklarin spora baslayabileceklerini belirten Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Kardiyolojisi Uzmani Dr. Resmiye Besikçi, sporun çocugun gelisimine etkilerini söyle anlatiyor: “Erken yaslarda sporla tanismak çocuklara; spora basladiklari ilk yillarda fiziksel aktivitenin yani sira oyun ve eglence ortami sunar, daha sonraki yaslarda da onlara saglikli bir kas ve iskelet sistemi, düzgün bir postür kazandirir, saglikli büyümeye yardim eder. Daha da önemlisi kalp ve damar sagligina ömür boyu sürecek olumlu katkilar saglar. Düzenli spor yapmanin yasam tarzi haline gelmesinin ilk adimlari erken yaslarda atilir. Özellikle takim sporlarinda yer almak çocuklarda isbirligi, sorumluluk ve disiplin gibi kavramlarin gelisimine de yardim eder. “

Spor en çok kalbi etkiliyor

Egzersiz yapmak, tüm vücut fonksiyonlarinda degisiklikler yaratmakla birlikte en çok kalbi etkiliyor. Çünkü spor sirasinda vücudun oksijen ihtiyaci artiyor. Bu da kalbin daha hizli çalismasi ve daha çok kani pompalamasini sagliyor. Bu nedenle dinlenme halindeyken hiç bir sikayete yol açmayan bazi kalp hastaliklari agir efor gerektiren sporlari yaparken yorgunluk, çarpinti, nefes darligi, gögüste agri, bayilma seklinde belirtilerle ortaya çikabiliyor. Zaman zaman bu belirtilerin en korkulani olan “ani ölüm” bile görülebiliyor.

Profesyonel ya da amatör bazi sporcularin medyaya yansiyan ani ölüm haberleri bu konuyu zaman zaman gündeme getiriyor. Yapilan arastirmalarda, sporculardaki ani ölümlerin % 95’inin kardiyovasküler nedenlerden oldugu biliniyor.

Spor yapildigi sürece düzenli kontrol sart

Bütün bunlarin sporun aslinda belirli kurallar ve sinirlar içerisinde yapilmasi gerektigini ortaya koydugunu vurgulayan Dr. Besikçi, bu kurallarin basinda da saglik kontrollerinin geldigini belirtiyor. Dr. Resmiye Besikçi, konuyla ilgili sunlari söylüyor:

“Özellikle agir efor gerektiren basketbol, voleybol, futbol, yüzme gibi yarismali sporlara baslamadan önce çocuklarin mutlaka kalp kontrolünden geçirilmesi gerekir. Genç sporcularda ani ölüm, özellikle altta yatan ve genelde önceden bilinmeyen dogumsal kalp hastaliklarina baglidir. Kalp kasinin asiri kalinlasmasi, koroner arter anomalileri, kalp ritm bozukluguna sebep olan bazi durumlar, dogustan ya da sonradan olan kalp kapak bozukluklari egzersiz sirasinda belirti olusturabilecek hatta ani ölüme yol açabilecek ilk akla gelen kalp hastaliklaridir. Çocugun sadece spora baslarken degil spora devam ettigi sürece de belli araliklarla kalp kontrolleri mutlaka yaptirilmalidir.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla