Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Nisan 2015, 18:42   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Ani ve siddetli bas agrisi anevrizma habercisi!

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARABILIR!

Beyin damarlarinda baloncuk olusmasi olarak tanimlanan anevrizmanin en tehlikeli komplikasyonu, beyin kanamasi. Kanamaya yol açmis anevrizmanin ilk belirtisini ise aniden ortaya çikan siddetli bas agrisi olusturuyor. Bu nedenle daha önce hiç yasanmayan siddette ve karakterdeki bas agrisinin asla ihmal edilmemesi gerekiyor. Çünkü erken müdahale hayat kurtarabiliyor!

Anevrizma beyin damarlarinda baloncuk olusmasi olarak tanimlaniyor. Baloncugun içindeki basinç arttiginda damar patliyor ve bunun sonucunda ölümcül bir tablo olan beyin kanamasi gelisiyor. Her 100 bin kisiden 5’inde ortaya çikan ve kanamaya yol açmis anevrizmanin ilk belirtisini ise siddetli bas agrisi olusturuyor. Acibadem Bakirköy Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Ziya Akar, “Bas agrisi genellikle anevrizmanin neden oldugu beyin kanamasi sonucu ortaya çikiyor. Hastalar bu tür bas agrisini ‘kafamin içinde sanki bir bomba patladi’ seklinde tanimliyor. Dolayisiyla daha önce hiç yasamadigi bir siddette ve karakterde bir bas agrisi çeken kisilerin zaman kaybetmeden bir doktora basvurmalari gerekiyor, çünkü erken müdahale hayat kurtarabiliyor.” uyarisinda bulunuyor.

En tehlikeli komplikasyonu beyin kanamasi

Anevrizmalarin en tehlikeli komplikasyonu, beyinde kanamaya yol açmasi. Kanama anevrizma duvarinin atar damar içindeki kan basincina dayanamayarak yirtilmasi sonucu olusuyor. Beyin kanamasina neden olan anevrizmada hastalarin büyük bir bölümü saglik kurulusuna ulasamadan hayatlarini kaybediyor. Hastaneye ulasabilen hastalarin da yine büyük bir bölümü derin komada olduklari için herhangi bir tedavi uygulanamiyor, sadece destek tedavisi yapilabiliyor. Anevrizma hastalarinin ancak yaklasik 4’te biri cerrahi yöntemle yasamlarini devam ettirebilme sansina sahip oluyor. Siddetli bas agrisi ise bu kanamalarin ilk belirtisi oldugu için asla ihmal edilmemesi gerekiyor.

Göz kapagindaki düsüklük de ön habercisi olabiliyor

Siddetli bas agrisi genellikle kanamaya yol açmis anevrizmanin belirtisi olarak ortaya çikiyor. Kanamamis anevrizmalarda ise belirtiler baloncugun bulundugu noktaya göre degisiklik gösteriyor. Örnegin baloncuk göz küresi ve göz kapagini hareket ettiren sinirlere yakinsa ‘göz kapaginda düsüklük’ ile ortaya çikabiliyor. Bu nedenle göz kapagindaki düsüklük eger anevrizmaya bagli gelismisse, tani kolaylikla konabiliyor. Dolayisiyla anevrizmanin ön habercisi olan göz kapagindaki düsüklük mutlaka dikkate alinmali.

Damar duvarinin zayif oldugu noktalari hedef aliyor

Anevrizmalar çogunlukla damar duvarinin zayif oldugu yerlerde, genellikle de damarin daha küçük dallara ayrildigi noktalarda ortaya çikiyor. Anevrizma’ya en sik artreskleroz (damar kireçlenmesi) gibi damar duvarindaki yaslanmaya bagli olusan ve genellikle 50 yasin üzerindeki kisilerde görülen dejeneratif rahatsizliklar yol açiyor. Artreskleroz hastaliginda damar duvari zayifliyor, bunun sonucunda da özellikle tansiyonu yüksek olan kisilerde damar içi basincinin artmasi nedeniyle damar duvari zayif noktadan disari dogru bombeleserek baloncuk haline geliyor. Bu baloncuk duvari basinca dayanamadiginda patliyor. Ayrica polikistik böbrek hastaligi gibi bir takim sistemik hastaliklar da anevrizma nedeni olabiliyor. Nadir de olsa hastaligin olusumunda genetik özellikler de önem tasiyor.

Modern cihazlar sayesinde kolaylikla tespit ediliyor

Eskiden anevrizmalara sadece anjiyografi yöntemiyle tani konabiliyordu. Günümüzde ise yaygin olarak kullanima giren MR ve gelismis teknolojiyle çekilen BT teknikleri sayesinde, vücuda anjiyografi gibi herhangi bir girisim yapmadan, kanamaya yol açmamis anevrizmalar da kolaylikla tespit edilebiliyor. Ancak bu tip anevrizmalar belirti vermedigi için genellikle hastanin baska bir yakinmasi nedeniyle basvurulan tetkiklerde tesadüfen ortaya çikiyor.

Kanamaya yol açmissa en kisa zamanda tedavi sart!

Anevrizmanin tedavi edilmesi için 4-5 milimetreden daha genis çapta olmasi gerekiyor. Daha küçük olan anevrizmalar ise belirli araliklarla takip altina aliniyor. Anevrizmanin yol açtigi beyin kanamalarinda en korkulan komplikasyon ise 2. beyin kanamasinin olusmasi. Ölümcül bir tabloya yol açan bu risk özellikle kanamanin oldugu gün en yüksek oranda oluyor. Ilerleyen süreçte risk azalsa da ömür boyu devam ediyor. Bu nedenle kanamaya yol açmis anevrizmalarin en kisa zamanda cerrahi veya endovasküler yöntemle mutlaka tedavi edilmeleri gerekiyor.

Klip yöntemiyle kesin çözüm

Eger hasta ilk kanamayi atlatmissa, çok daha ciddi tablolara neden olabilecek 2. kanamanin önüne geçmek için zaman kaybetmeden tedavi uygulanmasi gerekiyor. Bunun için en yaygin uygulanan yöntem, baloncugun boynuna ‘klip’ adi verilen bir çesit küçük mandal yerlestirilerek sorunlu bölgenin dolasim disina birakilmasi esasina dayanan cerrahi tedavidir.

Endovasküler tedavi: Cerrahi yöntem kesin çözüm saglasa da bazi lokalizasyonlarda hastaya zarar verme riski oldugu için bazi anevrizma vakalarinda endovasküler tedavi uygulaniyor. Bu yöntemde mikrokateter yardimiyla kasiktan anjiyo yapar gibi girilerek beyindeki anevrizma bölgesine ulasiliyor. Ardindan anevrizma kesesi ‘koil’ adi verilen çok ince tellerle tümüyle doldurularak dolasim disi birakiliyor. Bu sayede kan anevrizmanin içine giremedigi için kanama riski önlenmis oluyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla