Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Nisan 2015, 18:42   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Alzheimer, 65’ten sonra katlanarak artiyor

Yasin Alzheimer hastaligi için önemli risk faktörlerinden biri oldugunu belirten Dr. Derya Ipekçioglu, 65 yasindan sonra hastalik sikliginin her 5 yilda bir ikiye katlandigini söyledi.

Bakirköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sagligi ve Sinir Hastaliklari E.A Hastanesi (BRSHH) Psikiyatri Uzmani Dr. Derya Ipekçioglu, dünya genelinde ve ülkemizde yasli nüfus oraninin her geçen yil daha da arttigini belirtti. Bu artisa paralel olarak ta özellikle ileri yaslardaki kisileri etkileyen Alzheimer hastaliginin artis gösterdigini söyledi. Alzheimer hastaliginin nedeninin henüz bilinmedigini ve en sik görülen demans tipi oldugunu belirten Ipekçioglu, “65-70 yas arasinda hastalanma orani %5 dolaylarinda iken, 90 yas üzerinde oran %50’lere kadar ulasmaktadir ” dedi.

Yasin Alzheimer hastaligi için önemli bir risk faktörü oldugunu belirten Ipekçioglu, söyle devam etti: “65 yasindan sonra hastalik sikligi her 5 yilda bir ikiye katlanmaktadir. Diger risk etkenleri arasinda genetik faktörlerde vardir. Birinci dereceden yakinlarinda Alzheimer Hastaligi olan kisiler hastalik açisindan risk altindadir. Özellikle erken yaslarda baslayan Alzheimer Hastaliginda genetik faktörler daha çok rol oynar. 60 yasindan sonra baslayan hastalikta ise ailevi özellikler daha az rol oynamaktadir. Diger risk faktörleri arasinda diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekligi, obezite sayilabilir”

Hastaligin yavas basladigini ve sinsi bir sekilde ilerledigini belirten Dr. Derya Ipekçioglu, sunlari aktardi: “ Genellikle tablo unutkanlik seklinde baslar. Bazen bu unutkanlik yasa bagli unutkanlik olarak degerlendirilip ihmal edilebilir. Hastalar genellikle çevresi için rahatsizlik yaratan bir durum olan davranis problemleri tabloya eklendiginde doktora getirilir. Bu durum hastaligin erken tani ve tedavisini geciktirmektedir. Tablo ilerledikçe günlük yasam aktiviteleri üzerine olan olumsuz etkiler belirginlesir. Hastalar dis firçalamak, banyo yapmak, kiyafetlerini giyinmek gibi temel günlük yasam aktivitelerini yerine getirmek için yardima ihtiyaç duyar hale gelirler. Disariya çiktiklarinda adres bulamama, eskiden yaptigi alisveris yapma veya fatura ödeme gibi islevleri yerine getirememe, anlamada, okumada ve yazmada zorluklar, konusmada bozulmalar olabilir. Hastaligin evresine göre degisen depresyon, sikinti, uykusuzluk, süphecilik, sürekli gezinme gibi davranissal belirtiler tabloya eslik edebilir. Hasta ilerleyen zaman içinde tamamen çevresinin bakimina muhtaç bir duruma gelir. Son evrede, yataga bagimli hale gelen hastanin yasami fiziksel komplikasyonlara bagli olarak son bulur’’.

Günümüzde Alzheimer hastaliginin kesin tedavisi yoktur. Fakat erken tani ve müdahaleler belirtilerin hafifletilmesine ve tablonun ilerlemesinin yavaslatilmasina yardimci olur. Dr. Derya Ipekçioglu, “Son yillarda Alzheimer hastaliginin gelismesine yol açan nedenlerin belirlenmesi, tanisi, tedavisi ve önlenmesi en çok arastirma yapilan alanlardan biri haline gelmistir ” diye konustu.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla