Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Şubat 2015, 18:16   #1
meltem
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 07 Şubat 2015
Mesajlar: 6,001
Standart Çocuklarda yaz kıyafeti seçimine dikkat






Gömlek ve tişörtlerden terleme yoluyla insan vücuduna geçen söz konusu boyalar, insan DNA'sı üzerinde etkili olarak, kanseri tetikliyor.
Uzmanlar, yaz aylarında ve önümüzdeki eğitim öğretim dönemi için okul kıyafeti almak isteyen velileri kumaş seçimi konusunda uyarıyor. Masum gibi görünen kıyafet alımında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden uzmanlar, iç piyasada satılan tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan boya ve kimyasalların çocukların sağlığını etkilediğini belirtiyor. Kıyafetlerde kullanılan kanserojen etkili azo boyar maddeler, alerjik kumaş boyaları ve kumaşın terbiyesi ya da son işlem sırasında kullanılan ağır metal içeriyor.
AİLELERİN BİLGİ VE BİLİNCİ ORTAYA ÇIKIYOR

Uzman Dr. Fatih Kolbay ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerin giyimi bu yıldan itibaren daha bir önem kazanmış belirtiyor. Tek tip standart öğrenci üniformasının çağdaş olmadığı gerekçesiyle Milli Eğitim tarafından terk edilmesiyle, okullarda giyim tercihleri tamamen veli ve öğrenci arzusuna bırakılmış olduğunu belirten Kolbay: "Bu durum, sağlıklı öğrenci giyimi konusunda halkımızın ne derece bilinçli ve bilgili olduğunu ortaya çıkaracak bir turnusol kağıdıdır. Çünkü, ülkemizdeki iklim koşulları coğrafya farklılığına göre büyük oranda değişiklik arz ediyor." dedi.
Kolbay: "Yaz mevsiminde ince pamuklu penyelerin tercih edilmesi, sağlık açısından önemlidir. Sentetik naylon karışımlı giysiler ise, sıcak geçen günlerde terlemeye neden olur. Bu nedenle öğrencilerimizde, terlemeye bağlı kaşıntılı cilt ratsızlıkları ve allerjik döküntüler bu mevsimlerde çok görülmektedir. Sıcak geçen havalara, hijyenik olmayan bilinçsiz giyim tercihleri eklendiğinde, rahatsızlıklar daha da artmaktadır. Fazla güneş alan bölgelerde renk tercihleri de fazlasıyla önemlidir. Aşırı ışığı yansıtan açık pastel renkli elbiselerin giyilmesi çocuklarımızın sağlığı açısından her zaman daha faydalıdır. Renk ve kumaş beğenilerinin moda düşüncesiyle öğrenci sağlığını ikinci plana itmesine izin verilmemelidir." dedi.
Okul giyimi için seçilen kumaşlarda kullanılan sentetik polyester karışımı görünüşte dayanıklılık, şekil ve kaliteyi arttırdığını belirten Kolbay sözlerine şöyle devam etti: "Ancak kimyasal polyester içeriği % 15'i asla geçmemelidir. Bu oran üzerinde çocuklarımızın cilt sağlığı ve hijyeni bozulmaktadır. Ayrıca hem uzun süre oturan, hem de hareketli olan okul çağı çocuklarımızın giyiminde, esnek likra katkısı, yüksek maliyeti nedeniyle terkedilmekte veya oldukça düşük tutulmaktadır. Oysa likra katkılı okul giysilerinde bu oran mutlaka % 15 veya üzerinde olmalıdır. İdeal olarak, okul giyimi için kullanılacak kumaşlarda pamuk içeriği en az % 75 ve üzeri, esnek likra katkısı % 20 civarı ve sentetik polyester % 5 veya daha altında olmalıdır." dedi.
TERİ İYİ ÇEKMİYORLAR

Feta Tekstil okul kıyafetleri şirket yöneticisi Cemal Bulut çocukların hastalıklardan korunması için teri çeken yün ve pamuk ağırlıklı giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Polyester, naylon, akrilik gibi ipliklerle dokunmuş kumaşların, teri iyi çekmediği için gribal enfeksiyonlara zemin hazırlayacağını belirten Bulut, kıyafet seçiminde öğrencileri, yaz aylarında terlediklerinde terlerini çekebilecek nitelikteki kumaşlardan üretilmiş olanların tercih edilmesi gerektiğini kaydediyor. Bulut, bu nedenle okul üniformalarının sadece renk ayırımlarıyla belirlenmemesi gerektiğini, kumaş niteliklerinin de göz önünde bulundurulmasının faydalı olacağını ifade etti.
meltem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla