Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Şubat 2015, 20:28   #1
meltem
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 07 Şubat 2015
Mesajlar: 6,001
Standart Gelişimi için 6 oyun önerisi






Oyun çocukların gelişiminin en önemli faktörlerinden biridir. Dış dünyayı keşfetmenin yoludur. İskemleyi ittiğinde çıkarttığı sesi inceliyor, domatesi sıktığında ne olacağını, eşyaları birbirine ya da yere vurduğunda çıkarttığı sesi keşfediyordur. Oyun oynamak çocukların en önemli işleri gibi görülebilir. Bu sayede dünyayı deneyimler ve tanırlar.
Bebekler eşyaları oral yoldan tanır, bu sebepten bebeklik döneminde eşyaları elleyip ağızlarına götürebilirler. Zaman içinde diğer duyuları gelişir ve ağızlarıyla tanımak yerine koklamayı, ellemeyi öğrenirler.
Ancak büyüyüp hareketlendikçe oyunları daha yaratıcı ve komplike hale gelir. Çocuklar oyun oynarken yaratıcılık, özgürlük, merak, problem çözme gibi becerilerinin farkına vararak onları geliştirme fırsatı bulacaktır. Örneğin bir şişe kapağını yerine takması için elinde tuttuğu yönde değil ters çevirmesi gerektiğini farkederek problem çözme yeteneğini geliştirecektir.
Elindeki bir kutuya sığmayacak kadar büyük bir oyuncağı kutuya yerleştirmek için dakikalarca uğraşabilir. Çocukların hacim yetileri de zamanla gelişme gösterir. Çocuklar için en yararlı oyunlar gelişim dönemlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bebekler ilk aylarında çevreleriyle sosyal iletişimde bulunmaktan hoşlanırlar. Kendileri ile ilgilenilmesi gülünmesi, bir oyuncağını saklayıp sonra tekrar ona gösterilmesi hoşlarına gider.
İlerleyen dönemde el becerileri gelişir ve 4.aylarından sonra bebekler objelere dokunma, itme, atma, ağızlarına götürme gibi eylemleri keşfederler. 12 aydan sonra etraflarında olan biten çok iyi gözlemleyip taklit etmeye başlayabilirler. Örneğin sürekli bilgisayar kullanan annesi babasını taklit etmeye, klavyeye dokunuyormuş gibi bir kitaba yazı yazdığı görülebilir. Aynı şekilde eline aldığı herhangi bir nesneyi telefonmuşcasına kulağına götürerek babasını arayabilir.
Size çocuğunuzun gelişimine destek olabilecek 6 aktivite önerimiz var…

1-Bloklar muhtemelen dünyanın en eski oyuncakları arasında gelir.
Bununla birlikte çocukların keşfetme yeteneklerinin gelişimine katkısı büyüktür. Bilimsel düşünmenin ilk adımı olarak kabul edilen blokları üst üste koymak çocuklara hem büyük keyfi verirken aynı zamanda renkleri öğrenmelerine, şekilleri öğrenmelerine ve ağırlıklarını hissetmelerine de yardımcı olur.
2- Bir kova su
Kürek ve kum son derece sıradan bir üçlü gibi gözükür, bununla birlikte çocukları saatlerce oyalayabileceğine şaşırarak tanık olabilirsiniz. Oyun oynarken hacim, sıvı, katı gibi kavramlar hakkında da gözlem yapma imkanı bulabilecektir.
3-Önderliği almasına izin verin…
Bu aktivitede çocuğunuzun liderliği almasına izin verin. İncecik bir çubukla bir kuyu kazmaya çalışıyorsa bırakın uğraşsın. 10 dakika boyunca kazmaya uğraşabilir, kazarken farklı şeylerle karşılaşabilir. Sizi takip ederken öğrendiğinden çok daha fazla şey öğreneceğine inanabilirsiniz. Aktivite sırasında sık sık sorular sorarak çocuğunuzun kelime öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
4-Kostüm giymek…
Çocuklarınızın kostüm giymesi onların hayal gücünün gelişmesine destek olacak, yaratıcı düşüncelerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır.
5- Evcilik oynamak…
Çocuğunuza boş bir tava, tahta kaşık vererek yemek pişiriyormuş gibi yapmasına izin verin. Sadece çok eğlenmekle kalmayacak aynı zamanda uzun süre bir aktiviteyle meşgul olarak dikkat yeteneğinin gelişmesine destek olacaktır.
6-Saklambaç…
Çok eski bir oyun olmakla birlikte çocuğunuzun yön bulma yeteneğinin gelişimine yardımcı olacaktır. Oyun bahçesinde ya da evinizde gözlem yapma ve saklanan kişinin nerede olacağını düşünme ve oraya nasıl ulaşabileceğini düşünmek çocuğunuzun gelişimi için oldukça faydalıdır.
meltem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla