Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Şubat 2015, 18:57   #1
meltem
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 07 Şubat 2015
Mesajlar: 6,001
Standart Anestezi olmadan sünnet olmaz




Çocukların travma yaşamaması için, yenidoğan dönemi dışındaki tüm sünnetlerin, genel anestezi altında yapılması gerekiyor. Yenidoğanlar ise lokal anestezi altında sünnet ediliyor. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Ürolog Doç. Dr. Adem Fazlıoğlu; bir aylığa kadar olan bebeklerin ağrı duymayacağını düşünerek anestezisiz sünnet yapan cerrahların olduğunu ancak araştırmaların bunun tersini gösterdiğini söylüyor. Anestezisiz sünnet yapma görüşünün bilimsel olarak reddedildiğini belirten Fazlıoğlu, sünnetle ilgili bilgiler verdi: Yenidoğan döneminde sünnet sırasında uygulanan lokal anestezide, çeşitli seçenekler vardır.

Bunlar;
Penis sinir bloku
Penis kökünde veya gövdesinde blok
Krem ile topikal anestezi uygulaması
YAZ AYLARI TERCİH EDİLMEZ

- Birçok ülkede lokal anestezi ile sünnet yapılması, tıbbi hata olarak kabul edilir. Sünnet genel anestezi ile yapılmalıdır. Ancak bu işlem, belirli bir bilince ermiş ve işlem sırasında korku ve reaksiyon göstermeyen çocuklarda, lokal anestezi ile uygulanabilir.
- Sünnet, her mevsimde yapılabilir ancak en çok tercih edilen zaman aralığı; sonbahar, kış ve ilkbahar aylarıdır. Tatil ve dinlenme dönemi olan yaz ayları hem aile, hem de çocuklar açısından çok tercih edilmez.
- Okul dönemindeki çocuklarda ise sünnet için en uygun dönem; sömestr tatilidir.
Sünnet sırasında cinsel organ estetiği, bazen aileler tarafından önemsenmez. - Ancak sünnet, yalnızca geleneksel yönü ile değil; çocuğun cinsel hayatını yakından ilgilendireceği için estetik boyutu ile de ele alınmalıdır.
DÜZELTME YAPILABİLİR

- Doktor, sünnet öncesinde çocuğun cinsel organında herhangi bir doğumsal sorunun bulunup bulunmadığına bakarak gerektiğinde düzeltici işlemler yapabilir.
Eğrilikler düzeltilebilir ve genital bölge dokusu içinde gömülü duran bölge, dışarıya çıkarılarak penis boyu uzatılabilir.
- Sünnet, çeşitli yöntemlerle yapılabilir. En az yan etkiye sahip ve en güvenilir yöntem; klasik cerrahi yöntemidir. Bu işlemle; fazla penis derisi kesilerek çıkarılır ve deri uçları eriyebilen iplerle karşılıklı dikilir.
- Klasik cerrahi yöntemlerin yanı sıra çeşitli sıkıştırıcı cihazlar kullanılarak da sünnet yapılabilir. Lazer teknolojisi ise çok pahalı olup nadiren kullanılır.
- Sünnet 6 yaşından sonra yapılacaksa; çocuğun istekleri dikkate alınmalıdır. İlköğretim çağındaki çocuklar, okul tuvaletlerinde birbirlerinin cinsel organlarını kıyaslayabilir. Sünnetsiz çocuk, kendi cinsel organının neden farklı olduğunu sorgulamaya başlayabilir.
HEKİMLERİ İKİYE BÖLEN TARTIŞMA

- Pıhtılaşma bozukluğu olan çocukların sünneti, ayrı bir tartışma konusudur. Bazı hekimler; bu çocuklara sünnet yapılmasının masraflı ve gereksiz bir uygulama olduğunu savunur. Buna karşın bir grup hekim ise sünnetin her insanın hakkı olduğunu belirterek özellikle fibrin yapıştırıcılar ve ilaçlarla, bu çocuklara da sünnet işleminin yapılabileceği görüşünü benimsiyor. Bu işlemin sanılanın aksine; düşük maliyetle gerçekleştirilebileceğini savunuyorlar.
PEYGAMBER SÜNNETİNDE 18'İNCİ AY GEÇİRİLMEMELİ!

Hipospadias yani işeme deliğinin olması gereken yerden daha aşağıda ve sünnet derisinin yarım olduğu durumlar; toplumumuzda peygamber sünneti olarak adlandırılır. Bu durumda sünnet yapılması, bu çocukların ameliyat şansını kaybetmesine neden olur ya da çok daha ciddi ameliyatların yapılması gerekebilir. O yüzden bu çocukların 18'inci aya kadar ameliyat olması ve ameliyat sırasında sünnet yapılması uygundur. Peygamber sünnetinin yanı sıra aşağıdaki durumlarda da gerekli tetkikler yapılıp kesin teşhis konulmadan sünnet yapılmamalıdır:

- Üreme ve boşaltım sistemini ilgilendiren doğumsal sakatlık durumları
- Pıhtılaşma bozukluğu ve hemofili gibi kanamaya eğilimi olan hastalıklar
TOPLU SÜNNET ZARARLI MI?

Kimi zaman eleştirelere konu olan toplu sünnet uygulamalarının dezavantajları şöyle:
- Toplumda sünnetin tıbbi ve cerrahi yönünden çok, geleneksel yanına daha çok önem verilir. Toplu sünnetler; eğlence ön plana alındığı için ev, düğün salonu, sokak, sağlık kabini, poliklinik gibi sağlıksız ortamlarda yapılır.
- Toplu sünnet kampanyalarında da hem cerrahi, hem de psikolojik olarak tüm kurallar çiğnenir. Bu durum, çocukta ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Her çocuğa gerekli duygusal ve teknik özenin gösterilmesi, her çocuk için ayrı steril aletin temin edilmesi zordur.
- Kargaşa ortamında; hatalı sünnet, enfeksiyon ve diğer olumsuzlukların görülme ihtimali daha fazladır.
- Hepatit B, Hepatit C gibi hastalıkların bulaşma riski daha fazladır.
- Toplu sünnetlerde, çocuğun geçireceği fiziksel ve psikolojik travma göz ardı edilir. Bu da ileride çocuğun cinsel hayatını olumsuz etkileyebilir.
meltem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla