Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Şubat 2015, 17:04   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocukta duygusal zekayı geliştirmek için…

Arkadaşlarıyla uyum içinde yaşayabilmesi için, duygu ve düşüncelerini rahat ifade eden bir birey olması için sizin öğretilerinize ihtiyacı var. Peki, duygusal zekayı çocuğunuz da geliştirmek için neler yapmalısınız? Kendinize bir yol çizmek için yazımıza şöyle bir göz atmanızı tavsiye ederiz.


Çocuk davranışları, sözcükleri ilk iletişim kurduğu anne babasından öğrenir. Sizin çocuğunuza duygu kazandırmanız için iyi bir rol model olmanız çok önemli.

Çocuklar duygularını çok yoğun yaşarlar. Sizin için pek bir şey ifade etmeyen duygular onlar için son derece etkileyicidir. Örneğin yaşayacağı bir doğum günü onun gece gündüz aklında dolaştırdığı heyecanı olabiliyorken size göre bu kadar heyecan verici bir olay değildir.

Yine kırılmak sizin için bazı durumlarda kendinize bulunduğunuz ufacık bir telkinle ortadan kalkabiliyorken çocuğunuzun kırılma hissi onda daha derin hislere sebep olabilir.

Kelime dağarcıkları çok geniş olmadığı için hissettiklerini anlatmak çocuklar için yetişkinlere göre çok daha zordur. Bu yüzden günlük konuşmalarınız esnasında duygularınızı anlatacak kelimeler kullanın.

Çocuğunuzla oyun oynadığınız zaman diliminde mutlaka kızgınlık, utanmak, mutlu olmak, üzülmek, kırılmak, şaşırmak gibi duyguları ifade eden mimikler kullanın.

Duyguların kelime karşılığını daha hızlı öğrenen çocuk, kızdığında öfkeyle saldırgan davranışlar sergilemek yerine karşısında ki insana kızgınlığını söyleyerek kendini ifade etme yeteneği kazanacaktır.

Olaylara farklı açılardan bakabilmesini sağlamak için farklı insanlardan örnek verebilirsiniz. ‘’Oyuncağını aldığın için ablan şuan çok üzgün’’ gibi. Böylece çocuğunuz karşısındaki insanın ne hissettiğini anlayacaktır. Bu durum aynı zaman da hem empati yeteneği kazanmasına hem de başka insanların duygularını önemseyen bir birey olmasına zemin hazırlayacaktır.

Sizin çocuğunuzla kurduğunuz duygusal iletişim çocuğunuza, onu anladığınız, duygularını farkında olduğunuz mesajını vererek kendini güvende hissetmesini sağlar.

Tabii ki tüm bunları yapabilmek için öncelikle çocuğunuzu çok iyi gözlemleyerek tanımanız gerekiyor. Çocuğunu tanıyan bir ebeveyn hem çocuğuyla nasıl iletişime geçeceğini çok iyi biliyor hem de çocuğuna eklediği kazanımlardan daha iyi geri bildirimler alıyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla