Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Şubat 2015, 02:31   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Prematüre bebeği olanlar…

6 AY ANNE SÜTÜ DEMİR EKSİKLİĞİNİ ÖNLÜYOR

“Çocuklarda demir eksikliğinin gelişmemesi için 6 ay anne sütüyle beslenmeleri ve ek besinlere zamanında başlanılması gerekir. Bebeklik döneminde normalmiş gibi görünen bazı problemler, bebekte demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu bulunduğunun habercisi olabilir. Ailelerin bebek ve çocuklarda sık görülen demir eksikliğine bağlı kansızlığın belirtilerini iyi bilmesi ve zamanında hekime başvurması oldukça önemlidir. Demir eksikliği bulunan bebek, huzursuz, iştahsız, bazen çok uyuklayan, bazen de uykusuz durumdadır.

DEMİR EKSİKLİĞİ GELİŞİMİ YAVAŞLATIYOR

Demir eksikliği söz konusu olduğunda çoğu zaman çocuğun büyüme ve gelişmesi duraklama gösterir. Hemoglobini çok düşerse cilt rengi de solar. Bu solukluk en çok göz kapaklarının içine, ağız mukozasına, avuç içlerine ve tırnak yataklarına bakılarak anlaşılabilir. Demir eksikliği olan çocuk garip şeylere karşı bir iştah duyar. Toprak, kum, buz yeme gibi durumlar görülür. Demir eksikliğinin ayrıca ciddi zeka geriliğine ve davranış bozukluğuna yol açtığına dair literatürde giderek çoğalan bilgiler mevcuttur. Demir eksikliğine erken tanı konup tedavi edilmesi durumunda bu bozuklukların büyük bir kısmı düzelmektedir.”
PREMATÜRE BEBEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜR

Çocukların kansızlıktan korunmalarının öneminin kendiliğinden ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Göğebakan, bebeklerin 6 ay anne sütüyle beslenmesi, demir eksikliğine bağlı kansızlığın engellenmesi için diyete önem verilmesi gerektiğini, demir açısından zengin ek gıdaların verilmesine zamanında ve uygun başlanması gerektiğini söyledi. Dr. Mustafa Göğebakan, şöyle devam etti:

“Erken ve düşük tartılı doğan bebeklere koruyucu demir preparatları verilmesi gerekiyor. Zira anneden bebeğe demir transferi hamileliğin sonlarında yoğunluk kazandığı için bu bebekler demir depoları tam dolmadan doğarlar ve çoğu zaman yoğun bakımda kaldıklarından tetkikler için bebeklerden fazla kan alınmak zorunda kalınır. Demir eksikliğinin tedavisi çoğunlukla ağızdan verilen demir preparatları ile yapılır. Tedavi ortalama 3 ay kadar devam eder. İlk 2 ay hemoglobinin yükseltilmesi, 3’üncü ay ise demir depolarının doldurulması amaçlanır.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla