Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Mart 2015, 11:45   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Sezaryen beyin gelişimi etkiliyor

Fare deneylerinde normal doğumun, beyin gelişiminde önemli bir rol oynayan UCP2 proteininin üretimini tetiklediği ortaya çıkmış. Sezaryenle dünyaya gelen farelerin beyinlerindeki UCP2 oranı çok daha düşüktü (PLoS ONE). Bu proteinin sinir hücrelerinin ve bağlantılarının oluşumunda katkısı bulunuyor. Ayrıca diğer araştırmalarla proteinin kısıtlı olarak etkinleşmesinin, yetişkinlik dönemine kadar kalıcı olduğu da kanıtlanmıştı.

Benzer etkinin insan için de geçerli olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak bu sonuçlar olasılıkla UCP2’nin beyin devrelerinin doğru gelişimi ve bununla bağlı davranış biçimleri için önemli bir rol oynadığını gösteriyor, diyor Yale Tıp Okulu’ndan Tamas Horvath. Bu nedenle insanlar arasında yaygınlaşan sezaryenin beyin gelişimi ve iş-levi üzerinde uzun vadeli etkisi olabilir. Horvath ve ekibi farelerle gerçekleştirdikleri deneylerle, normal doğumun hipokampüsteki sinir hücrelerinde UCP2 oluşumunu tetiklediğini kanıtladılar.

İŞTE AY AY ÇOCUK GELİŞİMİ

Bu beyin bölgesi yön bulma yetisi ve kısa ve uzun vadeli bellek için önemlidir. Sezaryenle dünyaya gelen farelerde bu yetiler kısıtlıydı diyor uzmanlar. Ayrıca diğer deneylerde, UCP2 bilgileri taşıyan genin eksikliği halinde ya da proteinin etkisinin engelleyici maddelerle durdurulması halinde sinir hücrelerinin büyüklüğü ve sayısı, sinir uzantılarının gelişimi ve sinapsların oluşumu kadar azalmış. Dahası yetişkin hayvanlarda hipokampüsün iş-leviyle bağlantılı olan karmaşık davranış biçimleri de etkilenmişti. Mesela labirentte yön bulma yetisi gibi diyor bilim insanları.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla