Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Mart 2015, 13:01   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart 0-3 yaş arası psikiyatrik bozukluklar

“Gelişimsel özelliklerin aileye anlatılması, daha çok tutumlara bağlı olan beslenme ya da uyku bozuklukları konusunda bilgi ve eğitim verilmesi sorunları çözebilmektedir. Ancak bu yaşlarda ortaya çıkan ve müdahale edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bebeklik döneminde gelişime etki eden önemli sorunlardan biri bağlanma bozukluğudur. Bebeğin tüm gelişimi için önemli olan bağlanmanın, sağlıklı olmaması müdahale gerektirir. Müdahale bağlanmayı engelleyen nedenleri gidermek, anne ve çocukla çalışmak demektir.”

TEKRARLAYAN TRAVMALAR CİDDİ BİR SORUN

“Bebeğim ihmal ya da istismar edilmesi, tekrarlayan travmalara uğraması bu dönemde olabilecek sorunlardandır. Engelleme ve bebeğin etkilenme derecesini saptayarak ona yönelik terapiler tedavide kullanılır.

Çeşitli fiziksel hastalıklar, nörolojik bozukluklar ve gelişimsel hastalıklar 0-3 yaş çocuklarında beden ve zeka gelişiminde geriliğe neden olabilirler. Eğer fiziksel neden saptanmışsa tedavi ona yönelik yapılır. Çocuk ve ailenin izlenmesi, terapi ile destek ve en önemlisi gelişimini artıracak eğitimlerin düzenlenmesi önem kazanır.”

TEDAVİ İÇİN ERKEN TANI ÖNEMLİ

“Bu yaş grubunun en önemli hastalıklarının başında Yaygın Gelişimsel Bozukluklar ya da çok kullanılan adı ile Otistik bozukluklar bulunmaktadır. Ne kadar erken yaşta saptanırsa, tedavi o kadar kolay olan bu sorunda temel tedavi eğitimdir. Özel eğitmenler tarafından düzenlenecek olan eğitimin yanı sıra aileyi bilgilendirme ve destekleme önemlidir.

Diğer doğumla başlayan ve ömür boyu süren hastalık ise dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğudur. Uykusuz, huzursuz, oyuncaklara ilgisini sürdüremeyen, aşırı hareketli, yeme problemi olan bebekler olarak diğerlerinden ayrılabilirler.

0-3 yaş arasında tedavi planlamaları yoğun olarak aile eğitimi ve desteklenmesi, ailede ihtiyacı olanlara psikiyatrik yardım sağlanması, çocuğun eğitimi ve oyun terapisi olarak yapılır. Ancak çocuk kendisine bedensel zarar verme riski taşıyorsa, yani sık kaza geçiriyor, yanıyor, yaralanıyorsa ilaç tedavisi uygulanır. Benzer şekilde başkalarına zarar veren davranışları varsa ya da gelişimi için gerekli eğitimi alamıyorsa o zaman ilaç tedavisi gündeme gelir.

En sık gelişim geriliklerinde, yaygın gelişimsel bozukluklarında ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda rastlanan bu durumlarda kullanılacak ilaçlar bir çocuk psikiyatristi tarafından seçilmelidir.

Uzman çocuk psikiyatristi çocuğun durumunu, kilosunu, ilacın etkinliğini ve yan etkilerini değerlendirerek gerekli durumlarda ilaç kullanabilir. Bu durumlarda kullanılan ilaçların ateşli çıktığı zaman kullanılan ateş düşürücüden, mikrop kaptığında kullanılan antibiyotiklerden ya da sara nöbeti, şeker hastalığı gibi sorunlarında kullanılan ilaçlardan farkı yoktur. Önemli olan çocuk psikiyatristi tarafında doğru ilacın ve uygun dozda kullanılarak, izlenmesidir.”
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla