Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:13   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Alzheimer’i tedaviyle yavaslatmak mümkün

Dünya Saglik Örgütü verileri, Türkiye’nin 2050 yilinda dünyada en fazla Alzheimer hastasi olacak 4 ülkeden biri olacagini gösteriyor. Anadolu Saglik Merkezi Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Yasar Kütükçü, “Ilaçlar Alzheimer’in ilerlemesini ne tamamen durdurabilir ne de hastayi yeniden eski haline getirebilir ancak bilinmesi gereken su ki bu hastalik, ilaç tedavisi alan hastalarda almayanlara göre daha yavas ilerliyor” dedi. Prof. Dr. Yasar Kütükçü, Alzheimer’dan kurtulma olanagi olmasa da tedavi edilebilir bir hastalik oldugunu belirtti.

Alzheimer, günümüz tibbi ile tam olarak tedavi edilemese de, erken teshis ile tedavisine baslanan hastalarda ilerleme yavaslatilabiliyor. Su anda hastaligin tedavisinde kullanilan ilaçlarin, Alzheimer’a yakalanan hastalarin daha net düsünebilmesine ve günlük islevleri daha rahat yerine getirebilmesine yardimci oldugunu söyleyen Anadolu Saglik Merkezi Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Yasar Kütükçü, “Ilaçlar Alzheimer’in ilerlemesini ne tamamen durdurabiliyor ne de hastayi yeniden eski haline getirebiliyor. Ancak hastalik, ilaç tedavisi alan hastalarda almayanlara göre daha yavas ilerliyor” dedi. Alzheimer için gelistirilen ilaçlarin sadece hastaligin erken safhalarinda degil, orta ve ileri safhadaki hastalarin tedavisinde de etkili oldugunu dile getiren Prof. Dr. Kütükçü, “Alzheimer hastaligi için gelistirilen asilar ve kök hücre tedavileri mevcut ancak bunlarin insan kullanimina hazir olabilmesi için yillar gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Kütükçü söyle devam etti; “Tedavi sürecinde iyilesme fark etmemek sizi olumsuz düsüncelere yönlendirmesin çünkü tedavi edilmeyen Alzheimer hastaligi sürekli olarak kötüye dogru ilerler. Bu nedenle herhangi bir degisiklik fark etmemek aslinda iyiye isarettir”

9 yolla Alzheimer’i öteleyin

Alzheimer olmaktan kurtulamayabilirsiniz ancak baslangiç yasini en az 10-15 yil öteleyebilirsiniz diyen Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Yasar Kütükçü, ihmal edilmemesi gerekenleri söyle siraladi:

• Satranç, sudoku ve briç benzeri oyunlari tercih ederek beyninize bos zaman birakmayin.
• Yediklerinize özen gösterin, yag ve seker tüketiminizi asgariye indirin.
• Kan basincinizin 130/80 mmhg üstünde olmamasina dikkat ederken özellikle küçük tansiyonunuzun 9 mmhg altinda olmasini saglayin. Ayrica yüksek tansiyon yaninda damar sertligine neden olan sekr, kolestrol yüksekligi, sigara kullanimi gibi nedenler var ise bunlarin önlemini alin ve tedavi ettirin.
• Zihninizi canli tutmak için her gün okumaya vakit ayirin.
• Aktif ve düzenli spor yapin.
• Müzik dinleyin, dans edin ve kendinize zevkle yapabileceginiz ugrasilar bulun.
• Sadece bedensel degil, görsel belleginize yönelik egzersizleri de ihmal etmeyin.
• Mutlaka ayda birkaç kez sosyal toplantilara aktif olarak katilin. Sadece dinleyici olmayin. Bu ayrica stres, depresyon, anksiyete gibi unutkanliga neden olabilecek diger risk faktörlerinide azaltmaktadir.
• Uykunuz düzenli olsun.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla