Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:14   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bu kis Çok sert geÇecek grip asisi iÇin geÇ kalmadiniz!

Bu kisi gripten uzak geçirmek istiyorsaniz, uzmanlarin önerilerine kulak verin. Bayindir Sögütözü Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Asli Karademir, “Grip asisi yaptirin, kisi rahat geçirin” diyor.

Havalarin sogumasiyla birlikte grip vakalarinda da artis yasanmaya basladi. Genellikle hafife alinan bir hastalik olan grip, özellikle astim hastalarinda zatürre gibi sonuçlara yol açmasi nedeniyle ölümcül hale gelebiliyor. Bu nedenle hastaliktan korunmak için grip asisi olmak büyük önem tasiyor. Kasim ayinin sonuna kadar yapilan grip asisi, bütün mevsim boyunca yüksek düzeyde koruyuculuk sagladigi için özellikle çocuklar ve yaslilarin kisi daha saglikli geçirmesine olanak veriyor. Bayindir Sögütözü Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Asli Karademir, “Grip asisi yaptirmadiysaniz geç kalmis sayilmazsiniz. Asi olmaktan korkmayin, grip olmaktan korkun!” uyarisinda bulunuyor.

Grip hastaliginin influenza ari verilen virüsler tarafindan yapildigini, soguk alginligi ve nezle ile karistirilmamasi gerektigini vurgulayan Dr. Karademir, söyle devam ediyor:

“Nezle ve soguk alginligi 200-300 civarinda farkli virüsle gelisebilen, genellikle burun akintisi, hapsirik, öksürük, gözlerde ve bogazda yanma ile seyreden ve 3-7 günde kendiliginden iyilesen, ayakta geçirilebilen hastaliklar. Oysa grip, yüksek ates, genel vücut kirginligi, siddetli kas ve eklem agrilari, bas agrisi, bazen bulanti ve kusma ile kisiyi yataga düsürecek kadar agir seyreder.”

Dr. Karademir, saglikli kisilerde ortalama bir haftada iyilesen gribin, vücut direncini düsüren kronik hastaligi bulunanlarda, kalp-akciger hastalarinda, diyabetlilerde, böbrek yetmezligi olanlarda ve yaslilarda, kalp kasi iltihabi ya da beyin iltihabi gibi ciddi sonuçlara yol açtigini, ölüme bile neden olabildigini belirtiyor. Bu nedenle, özellikle bu gruplarda yer alan kisilerin gripten korunmasinin en etkili yollarindan birinin asi oldugunu dile getiren Dr. Karademir, “Dünya Saglik Örgütü’nün önerileri dogrultusunda, bir önceki yilda en sik karsilasilan virus türlerine karsi hazirlanilan asi Eylül ile Kasim aylari arasinda tek doz yapiliyor. Yani hala asi olabilirsiniz” diyor.

Dr. Karademir, asinin yani sira hastaliktan korunmak için baska önlemler almak gerektigini de belirterek, “Hasta bireylerin baskalariyla öpüsmemesi, kucaklasmamasi ve tokalasmamasi gerekir. Öksürük, hapsirik yoluyla tükürük ellere bulasacagi için, ortak kullanim gereçlerine dokunmadan önce mutlaka ellerini yikamalari önerilir. Hastalarin kalabalik ortamlara girmemeleri, evlerinde istirahat etmeleri, zorunlu kosullarda maske ile sokaga çikmalari bulasmayi azaltmada önemlidir” diye bilgi veriyor.

GRIP ASISI NASIL KORUR?

Grip asisi uygulandiktan ortalama 10-15 gün sonra koruyucu antikor düzeyi olusmaya basliyor. Saglikli genç eriskinlerde yüzde 70-90 oraninda grip belirtilerini önleyebilen asinin koruyuculuk orani, yaslilarda ve altta yatan kronik hastaligi olan bireylerde yüzde 30-40’a düsebiliyor. Ancak yapilan çalismalar, asinin bu kisilerde bile gribin olumsuz etkilerini azalttigini, hastaneye yatis ve ölüm oranlarini düsürdügünü gösteriyor.

KIMLER GRIP ASISI OLMALIDIR?

Griple gelisen agir seyirli enfeksiyon kliniginin neden oldugu is gücü kaybini ve ekonomik kaybi önleyebilmek için, özellikle risk grubunda sayilan bireylerin mutlaka asi olmasi öneriliyor. Dr. Karademir, risk gruplarini söyle siraliyor:

*65 yasin üzerindekiler,

*Kronik obstrüktif akciger hastaligi (KOAH), astim, diyabet, kalp ve böbrek gibi kronik hastaligi olanlar,

*Kalitsal hemoglobin bozuklugu olanlar,

*Risk grubu hastalarin ev halki, yakin temasta olan ve bakimini üstlenen kisiler,

*Bagisiklik sistemi ile ilgili (immünolojik) hastaligi olanlar,

*Bagisiklik sistemi baskilanmis olan hastalar (HIV/AIDS hastalari, kanser hastalari, organ ve kemik iligi nakli yapilanlar, kemoterapi, radyoterapi uygulananlar, steroid alanlar),

*6 ay ile 18 ay arasinda olup, uzun süreli aspirin tedavisi alanlar (Reye Sendromu gelisim riskini azaltmak için),

*Saglik çalisanlari,

*Ilk 3 aydan sonraki gebelik dönemi,

*Alti aydan büyük bebekler,

*Asi yoluyla korunmak isteyen tüm saglikli bireyler...
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla