Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:16   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Ideal kiloya ulasmanin 10 yolu

Ideal kiloya ulasmak çogu zaman bir kâbusa dönüsebiliyor. Haftalarca süren diyetler sonucunda hedeflenen kiloya ulasamamak beraberinde depresyonu getirebiliyor. Esteworld Plastik Hastaneler Grubu’ndan Uzman Diyetisyen Ipek Agaca Özger, kâbus yasamadan 10 adimda ideal kiloya ulasmayi anlatti:

Yavas ve iyi çigneyin: Tokluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye baslanir. Yavas yemek yemeye özen gösterin. Yemek esnasinda lokmalar arasinda çatalinizi, kasiginizi, biçaginizi masaya birakin, yemeginize sik sik ara verin.

Pilav-makarna tabaginizi küçültün: Tabaginiza koydugunuz pilav, makarna, börek gibi yiyeceklerin miktarini uygun sekilde ayarlayin. Büyük bir tabagin içinde küçük bir porsiyon olmasindansa; küçük bir tabaktaki pilav vb. yiyecegin porsiyonu sizin gözünüzü doyuracaktir.

Su içmeyi asla ihmal etmeyin: Günlük ortalama 2-3 Litre su içilmelidir. Fazladan abur cubur tüketmek yerine aciktiginiz zamanlarda su için. Böylece hem su tüketimini arttirmis olursunuz, hem de suyun bir miktar tok tutma özelliginden faydalanirsiniz.

Yemek yerine spor: Öfke, depresyon, sikinti, anksiyete ve yalnizlik gibi negatif duygu durumlarinda fazla yeme davranisinin ortaya çiktigi yapilan pek çok bilimsel arastirmada da görülmüstür. Böyle durumlarda yemek yerine yürüyüs yaparak veya dans ederek stresinizi atabilirsiniz.

Posali besinlerin tüketimini arttirin: Yeterli posa tüketimini saglamak için ögünlerinizde mutlaka sebze yemegi ve salata tüketmeye çalismalisiniz. Ekmeginizi tam bugdayli/çavdar gibi posa degeri yüksek olanlardan tercih edin, gün içerisinde 3-5 porsiyon meyve tüketin, haftada mutlaka 1-3 kez kurubaklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi) yemekleri tercih edin.

Yag kullanimi: Yemekleri pisirirken özellikle hayvansal kökenli doymus yaglar (tereyagi, sadeyag, iç yagi vb.) mutfagimizda mümkün oldugunca yer almamalidir. Bu besinler, kandaki kolesterol düzeyini ve buna bagli yüksek tansiyon riskini de arttirabilmektedir. Zeytinyagi ve diger bitkisel sivi yaglar tercih edilmelidir.

Soguk kahve tercih edin: Fazla içilen sekerli ve kalori içerigi yüksek içecekler, kilo almamiza davetiye çikartir. Sunu unutmamaliyiz ki; en güzel içecek sudur. Su disindaki içecek tercihinizi ev yapimi limonata, buzlu yesil çay veya ev yapimi soguk kahveden yana kullanabilirsiniz.

Tatli yerine meyve ikram edin Ailenize, misafirlerinize karpuz, kavun, elma dilimleri, armut dilimleri, erik, incir ve seftali gibi mevsim meyvelerinden olusan meyve tabagi hazirlayabilirsiniz. Agir, serbetli tatlilari tüketmek yerine hafif ve keyifli taze meyveleri tüketmek sevdiklerinizi de mutlu edecektir.

Kahvalti etmeden güne baslamayin Ortalama 8-9 saatlik açlik sonrasi vücut, beslenmeye en çok sabah ihtiyaç duyar. Bu yüzden de en önemli ögün kahvaltidir. Yapilan çalismalarda düzenli kahvalti yapmayan veya kahvaltida yeterli miktarda ve dogru besinleri tüketmeyen kisilerin daha fazla obez oldugu görülmüstür.

Ögün atlamayin Günde 6-8 ögün beslenmelisiniz. 3 ana ögün, digerleri ise ara ögünler olarak planlanmalidir. Atladiginiz ögün, kan sekeri regülasyonunuzda düzensizlige ve çabuk acikmaniza neden olur. Bunun sonucunda ise bir sonraki ögünde farkinda olmadan daha çok besin tüketir, böylece gereginden fazla miktarda enerji almis olursunuz. Bu durum, kilo alimlarini beraberinde getirmektedir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla