Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:17   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kalp krizi denilince…

Kalp, günlük yapilan islere göre bazen daha fazla bazen daha az oksijene ihtiyaç duyar. Kalbe bu oksijeni de kalbin kendi damarlari yani koroner damarlari getirir. Eger koroner damarlarda bir tikaniklik veya daralma söz konusu ise kalp yeteri kadar oksijen alamaz, beslenemez. Beslenemeyen kalp dokusu da ölür, islevini yitirir ve kani pompalayamaz hale gelir. Kalbe bu oksijenin gelmemesi durumunda gerçeklesen kalp ölmesine de “kalp krizi” (miyokard enfarktüsü) adi verilir. Her yasta insanin geçirebilecegi kalp krizinin belirtilerini anlamak ve korunmak ise mümkün. Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Baris Ökçün de kalp krizinin belirtileri ve korunma yollariyla ilgili hayat kurtaran açiklamalarda bulundu!

Insan vücudunun en önemli organi olan ve hayatta kalmamizi saglayan ana organ kalp, sürekli oksijene ihtiyaç duyar. Kalbin günlük yaptigimiz islere göre kimi zaman daha az kimi zaman daha fazla oksijene ihtiyaci olur. Oksijeni, kalbin kendi damarlari yani koroner damarlari getirir. Eger koroner damarlarda bir tikaniklik veya daralma söz konusu ise, kalp yeteri kadar oksijen alamaz, beslenemez. Beslenemeyen kalp dokusu ölür, islevini yitirir ve kani pompalayamaz hale gelir. Kalbin yeteri kadar oksijen alamayarak ölmesine de kalp krizi (miyokard enfarktüsü) denir. Kalp krizi geçirmis kimselerde, ölen dokunun yerine yenisi gelmez, islevsiz bir yara tabakasi olusur ve kalp krizinin verdigi hasar geri dönüsü olmayan bir hasardir.

Kalp krizine neden olan koroner damar tikanikliginin en önemli sebebi ise “Atheroskleroz”dur. Atheroskleroz, damarlarin içine yag birikintilerinin oturmasi ile olusur ve sigara içenlerle kolesterolü yüksek kisilerde bu birikintiler sinsice büyür. Bu kötü birikintiler zamanla koroner damari tamamen tikar ve kalbin beslenmesi bozularak kalp krizini meydana getirir.

Yakin Dogu Üniversitesi (Near East University) Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof.Dr. Baris Ökçün kalp krizinin belirtilerinin dogru degerlendirilerek hastaya erken müdahale edildiginde, hayat kurtardigini belirtti ve kalp krizinden korunmamin da mümkün oldugunu dile getirdi.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

1. Gögüste tam yeri belli olmayan sikisma hissi veren bir agri olur.

2. Bu agri sol kola ve çeneye dogru yayilir

3. Agri hareket etmekle artar, dinlenirken azalir, fakat geçmez. Agri yarim saatten uzun sürer.

4. Agriyla birlikte soguk soguk terleme ve mide bulantisi vardir.

5. Nefes darligi olur.

Bazi insanlarda belirtiler çok gizli olabilir. Örnegin; diyabet hastalari hemen hemen hiç agri duymazlar ve sadece nefes darligi ve soguk terleme sikâyetleri olur. Bazi hastalarda da mide ülseri veya pankreatit agrisiyla kalp krizi agrisi karistirilabilir, ülser lehine yanlis yorumlanabilir.

Krizden Korunmak Için Yasam Sekli Degisikligi Sart

• Doymus yag ve kolesterolden fakir; sebze, meyve ve lifli gidalardan zengin beslenme tipi benimsenmelidir.

• Tansiyonun yükselmesine yol açan tuz günde sadece 5-6 gramla sinirlandirilmalidir.

• Yüksek tansiyon, kolesterol ve kan glukoz degerlerinin kalp sagligi üzerinde çok önemli rolü vardir. Birinci derece akrabalarinda bu tür hastaliklar olanlarin, checkup kontrollerinden geçmesi (mümkünse 30 yasindan itibaren) ve alinmasi gereken önlemlere maksimum özen göstermeleri gerekir.

• Stres nedeniyle ortaya çikan adrenalin tansiyonun yükselmesine ve nabiz hizinin artmasina neden olarak, kalp krizine davetiye çikarmaktadir. Stresten arinmaya özen gösterin.

• Sigara mutlaka birakilmalidir.

• Asiri kilo kalbin is yükünü artirdigi için ideal kilo korunmalidir.

• Saglikli bir kalp için haftada en az üç gün temiz havada yürüyüs yapilmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla