Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:38   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocuklarimiz okula baslarken nelere dikkat etmeliyiz?

Okullarin açilmasiyla okula yeni baslayacak olan çocuklarin sosyal ve psikolojik sorunlar yasayabilecegini belirten Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmani Dr. Inci Sen “ ders yilinda çocuklarimizin basarili olmasi biraz da anne ve babalarimiza baglidir” dedi.

Çocuklarda egitimin dogumdan sonra baslamasiyla birlikte, her yasta farkli motor becerilerinin gelismesi psikolojik durumlari hakkinda ipucu vermektedir. Sevgi, sefkat, empati, ayni zamanda kurallar, sinirlar ve sorumluluklari güzel bir aile ortaminda harmanlayip huzurlu ve mutlu büyümelerini saglamak okul öncesi egitimde yararli olacaktir.

Dogru egitimin; sicak, ilgili, gelistirici ve destekleyici olmasini savunan Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmani Dr. Inci Sen, destekleyici ailenin çocuga kendi sorumluluklarini göstererek, onun ilerideki hayatinda korkusuzca kendi ayaklari üzerinde duran, güvenli ve bagimsiz bir kisilik olusturmasini saglayacagini belirtti. Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmani Dr. Inci Sen, ebeveynlerin çocuklarina kendi yasantisi ve davranislariyla olumlu bir örnek sergileyerek de rol model olusturabilecegini sözlerine ekledi.

Anne-Baba Kontrolü Çocugun Kisiligini Yansitir

Anne-babalar okul öncesi okulun ve okumanin çocuga kazançlari hakkinda örneklerle konusabilirler, kendilerinden de örnekler vererek ömür boyu arkadasliklar, hos anilar, eglenceler, okulda ögrendiklerini özel hayatta nasil uyguladiklarini; okulun daha sonraki meslek ve egitim için gerekliligini ve kazançlarini anlatarak sevdirebilirler.

Anne-baba kontrolü; sinirlari tanima ve kurallari ögrenmenin temelidir. Burada olabilecek aksakliklar bagimli, saldirgan, zayif kisiliklerin olusmasina neden olur. Çocuklarin bozarak, deneyerek ögrendigine dikkat çeken Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmani Dr. Inci Sen “Her seyi çocugunuzun yerine yapar, önüne hazir koyarsaniz normal gelismesini ve ögrenmesini engellersiniz. Çocuk gelisemez, olgunlasamaz ve beklemeyi ögrenemez. Bu çocuklar okula basladiklarinda dersin sonuna kadar oturmayi basaramazlar” uyarisinda bulundu.

Okul çagindaki çocukla nasil ilgilenilmelidir?

1. Ailece birlikte zaman geçirmek ve bu zamani problem konusmak için degil birlikte oyunlar oynayarak eglenceli bir birliktelige dönüstürmek etkili olacaktir.

2. Çocugu okul seçiminde de karar asamasina katarsaniz çocuk, kendisinin gelecegi ile ilgili bir kararda sorumluluk alarak, okulu ve okul hayatini daha fazla sahiplenir ve özgüveni artar.

3. Okulun bir sorumluluk ve kisisel gelisme araci oldugunu unutmamak, anne-baba olarak çocuklari yarisa çikmis bireyler olarak görmemek, sadece okulla ilgili ortak konu yapmayip, çocugun baska gereksinimlerini de gözlemlemek ve bu ihtiyaçlarini gidermek.

4. Çocuk okulda basarili oldugu zaman ödüllendirilerek kendisine olan güveni ve motivasyonu gelistirilmelidir.

5. Çocuga moral verip, güvenini artirmak, kaygi ve endiselerini azaltmak

6. Onunla ailece veya birebir onun hoslandigi bir ugrasi paylasmak. Örnegin; oturup birlikte onun müzigini dinlemek. Sonunda fikrimiz ne olursa olsun, çaba önemlidir. Böylelikle saygili ve dürüst davranis örnegi olusur.

7. Neleri sever, neleri sevmez, onu merak edip ilgilenmek

8. Onu anlamaya çalismak, zor da olsa olaylari onun açisindan ele alip ona yaklasabilmek

9. Sevginizi açik bir sekilde gösterin ki hayir dediginizde verdiginiz kurallara saygi duysun, sizi korktugu için degil saydigi için dinlesin.

10. Ona saygi duymak, onu ciddiye almak, kisiligi hakkinda sadece olumsuzluklari degil iyi taraflarini da görüp bunu belli etmek, onunla gurur duydugumuzu belli etmek
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla