Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:40   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Okulda basarinin yolu dogru beslenmekten geÇiyor

Dogru beslenme, okul basarisinda ders çalismak kadar önemli bir yere sahiptir. Beslenmenin yetersiz ve düzensiz olmasi; çocukta motivasyon ve dikkat eksikligi, anlama güçlügü hatta gelisme geriligine neden olabilmektedir. Memorial Atasehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Sefika Aydin Selçuk, okul çocuklarinin beslenmesi hakkinda bilgi verdi.

Kansizlik dikkati azaltir

Çocuklarda olusabilecek kansizlik durumu büyümeyi etkileyebilir, dikkat ve algilamayi azaltabilir, hastalik olusma riskini artirabilir. Demirden zengin gidalar çocuklarin beslenmesinde mutlaka yer almalidir. Bunlar; et, tavuk, balik, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, tahin, kuru meyveler, koyu yesil yaprakli sebzelerdir. Bu besinler C vitamininden zengin turunçgiller, domates, biber ve sebzelerle beraber tüketilirse daha iyi emilim saglanmaktadir. Çocugun bilissel gelisimi için iyot tüketimine de özen gösterilmelidir. Iyot tüketimi, IQ seviyesini 13.5 puan etkilemektedir. En iyi iyot kaynagi iyotlu tuz oldugu için yemeklere pismeye yakin tuz eklenerek günlük yeterli iyot saglanmalidir.

Pekmez, bal ve findik ezmesi enerji verir

Çocuklarin güne zinde baslamasi ve bulundugu faaliyetleri anlama, algilama, animsama ve verimli bir sekilde çalismasinda kahvaltinin rolü büyüktür. Yapilan birçok çalismada özellikle erken saatlerde okula giden ögrenciler incelendiginde güne kahvalti ile baslamayanlarin okul basarilarinda azalma oldugu görülmüstür. Içerigindeki yag asitleri ile beyin gelisimine yardimci olan ceviz kahvaltilarda 2-3 tane tüketilebilir. Domates, salatalik, maydanoz, biber gibi yesillikler ile dilimlenmis taze meyveler kahvaltida mevsimine uygun olarak bulundurulabilir. Süt, peynir, yumurta çocuklarin büyüme ve gelismesinde en iyi kalite proteinleri içeren besinlerdir. Pekmez, bal, findik ezmesi veya reçel de çocuklarin günlük enerjilerine katkida bulunabilecek karbonhidratli besinlerdir.

Çocugun kahvaltidan sikilmamasi için

Çocuklara kahvaltida içecek olarak çay yerine taze sikilmis meyve sulari, süt içme aliskanligi kazandirilmalidir. Çocuklar kahvaltida 2- 3 dilim ekmek tüketebilir. Çocuklarin kahvaltidan sikilmamalari ve çesitlilik yaratmak açisindan bazen kahvaltida peynirli veya sebzeli gözleme, börek, simit, kahvaltilik gevrekler de verilebilir. Yaninda taze sikilmis meyve suyu veya taze dilimlenmis meyve, ceviz, findik verilerek kahvalti daha yeterli hale getirilebilir. Okulda kahvalti veriliyorsa bile çocuklarin öncelikle evde bu aliskanligin edinmesi saglanmalidir. Çünkü okul kahvaltilari kimi zaman protein açisindan yetersiz, karbonhidratça daha zengin olabilmektedir. Bu da çocuklarin daha yagli beslenmesine ve kilo almalarina sebep olabilmektedir. Bu tip kahvalti yapan çocuklar çogunlukla büyüme ve gelisme için yeterli proteini alamazlar. Bu konuda ailelerin bilinçli davranarak gerekirse okul mönülerinin dogru planlanmasi için okul ile görüsmelidirler.

Çocugunuzu sebze ve salataya özendirin

Çogu zaman ögle yemeklerinde de çocuklar sebze yemeklerini ve salatayi tüketmek yerine pilav, makarna ve börek gibi karbonhidratli gidalari daha çok tercih ederler. Bu noktada aileye düsen görev; çocuklarina sebze yemeklerinin ve salatanin da yenmesi gerektigini, pilav makarnanin karin doyuncaya kadar çok miktarda yenmemesi gerektigini anlatmaktir.

Ara ögünlerde bunlari ihmal etmeyin

Dogru ara ögün yapan çocuklar ana ögününü atlamaz ve düzenli yemek yerler. Ara ögün olarak taze veya kuru meyveler, findik, ceviz, badem, 1 kutu süt veya ayran, 1 dilim evde yapilmis kek veya kurabiye tercih edilebilir. Aksam yemeginden sonra 1 porsiyon meyve veya süt ihmal edilmemelidir. Sütlü tatli da tüketilebilir.

Her gün farkli bir ana yemek ile aksam yemeklerini çesitlendirin

Yemek zamanlarini ayni saatlerde olmasina özen gösterilmelidir. Aksam yemeklerinde her güne farkli alternatifler koymak dogru bir tercih olur. Et yemekleri (izgara, firinda pismis veya sulu yemek seklinde), kuru baklagil yemekleri, kiymali veya tavuklu sebze yemekleri ana yemek olarak tercih edilebilir. Bu yemeklerden herhangi birinin yanina çorba veya zeytinyaglilar da eklenebilir. Aksam ögünlerinde yemek çesidini çok tutmak yerine her güne farkli çesit yapilmasi daha dogru olur. Önemli olan aksam ögününde et, sebze, süt ve tahil gruplarindan bulundurmaktir. Pilav makarna çocuklarin çogu zaman ögle ögünlerinde bulundugu için daha az siklikta pisirilebilir. Salatalara vitaminlerin emilimi için 1 tatli kasigi zeytinyagi koyulmalidir. Haftada en az 2 -3 gün balik tüketimine özen gösterilmelidir. Yemek masasinda asitli içecekleri gören çocuk ileriki dönemde bunu aliskanlik haline getirebilir. Bunun için olabildigince asitli içecekler sofralardan uzak tutulmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla