Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:41   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Okula alisma ve kaygi sÜresi 1 haftayi geÇerse dikkat!

Okula yeni baslayan çocuklarda uzun süren ayrilik kaygisi ve buna bagli aglama nöbetleri, baska sorunlarin da habercisi olabiliyor. Ayrilik kaygisinin uzun sürmesi bir uzmana basvurmayi gerektiriyor.

Her yil oldugu gibi bu yilda yüz binlerce çocuk, ilk kez anne babasindan saatlerce ayri kaldi. Birçogu ne olup bittigini anlayamadan duygulariyla bas etmeye çalisirken, aglayip, annesini arayip, evine gitmek istedi. Kisacasi “ayrilik kaygisi” hatta okul korkusu yasadi. Uzun süren ayrilik kaygisinin anne baba davranislarindan beslendigini vurgulayan Bayindir Içerenköy Hastanesi’nden Uzman Dr. Erdem Onur Özalmete “Okulun ilk günlerinde çocugunuzu iyi gözlemleyin. Onu neyin tedirgin ettigini bulmaya çalisin ve güvende hissettirin. Eger bu kaygi nedeniyle yasadigi aglama nöbetleri birkaç hafta sürerse bir uzmandan yardim alin” dedi.

Çocuklarin ailenin güvenli ortamindan çocuga bütünüyle yabanci bir ortama geçislerinin sancili bir süreç olduguna isaret eden Özalmete, “ayrilik kaygisi” olarak tanimlanan duygu durumunun da siklikla görüldügünü belirtiyor. Ancak sanildiginin aksine ayrilik kaygisi, kres ya da okul çagiyla baslamiyor. Çünkü bir bebegin annesinden ayri odada uyuyamamasi, o ise giderken aglamasi da onun kaygi duydugunu gösteriyor. Bebeklik çaginda bunun temel nedeni, bebegin anneden ayrilik anlarinda yasayacagi duygulara karsi kendini sakinlestirebilme yetenegini gelistirememesi oluyor. Bu yetenek yavas yavas kazaniliyor. Erdem Onur Özalmete, annelerin dogumdan itibaren bebege yaklasiminin bu yetenegin gelismesini etkileyen en temel faktör oldugunu belirterek, “Bu nedenle ayrilik kaygisi olan çocuklarda annenin tutumuna odaklanilir” diyor. Peki, bu annelerin ortak özellikleri neler? Uzm. Dr. Erdem Onur Özalmete bu soruya söyle cevap veriyor:

“Ayrilik kaygisina bagli sorunlar nedeniyle klinige getirilen çocuklarin annelerinin, çogu zaman çocuklarindan daha kaygili olduklarini, çocugu yalniz görüsmeye aldigimizda kapinin

önünden ayrilamadiklarini ya da çocuk klinisyenle içeride yalniz kalmak istemediginde annelerin de endiselenip çocugu birakamadiklarini sikça gözlüyoruz. Ayrintili öykü alindiginda kaygili çocuklarin annelerinin de kaygili bir ailede yetistiklerini, dolayisiyla kayginin kusaktan kusaga aktarilan bir fenomen oldugunu görüyoruz”

ÇOCUGUNUZLA OYUN OYNAYIN AYRILIK KAYGISI UÇSUN GITSIN!

Bu nedenle çözüm için annenin kaygisi azaltilmaya çalisiliyor. Ondaki kaygi ortadan kalkinca, çocuklarda da hizli bir düzelme görülüyor. Uzm. Dr. Erdem Onur Özalmete, ayrica çocuklarin yasinin da önemli oldugunu söylüyor. Bu nedenle tedavi için ne kadar erken basvurulursa iyilesme hizi da o denli artiyor.

TEDAVI SÜRECINDE ILACA YER YOK!

Ayrilik kaygisi tedavisinde sanilanin aksine hemen ilaca baslanmiyor. Anne ve çocugun birbirinden saglikli, mutlu ve güvenli bir biçimde ayri kalabilmeleri için asama asama planlanan sürecin sonunda, her iki taraf da kaygi ve güvensizlik hissi olusmadan birbirinden ayrilabiliyor. Uzm. Dr. Erdem Onur Özalmete tedavide ön kosulun çocuk ve annenin her gün sistemli bir sekilde kaliteli vakit geçirmesi oldugunu ifade ederek, “Çocugun anne ile kaliteli ve sinirlandirilmis iliski kurarak ‘yeterli yakit aldigi’ seanslarin ardindan kendi basina vakit geçirmeye baslamasi sasirtici biçimde hizli olur. Kaliteli vakit geçirmekle kastedilen ise aslinda çok basit ve herkesin bildigi bir seydir; oyun oynamak!” diyor.

Çocukla oyun oynamanin ise üç temel kurali var; oyun iki taraf için de eglenceli olmali, telefon, kapi zili, televizyon programi gibi dis faktör tarafindan kesintiye ugratilmamali ve süre olarak sinirlandirilmis olmali. Bu kurallara uyularak sistemli olarak egzersizler devam ederken, çocugun ayrilik anlari asamali olarak planlaniyor. Örnek olarak, yalniz oyun saatleri ilk dönem annenin yaninda olabilir. Ancak anne bu anlarda çocugun oyununa katilmiyor. Sonraki asamalarda çocuk odasinda yalniz oynamasi için cesaretlendiriliyor. Eger ayri degilse çocugun yataginin ayrilmasi bu süre içinde yapiliyor. Krese ya da okula baslama yine bu sürecin içinde bir asama olarak planlaniyor.

Bayindir Içerenköy Hastanesi’nden Uzm. Dr. Erdem Onur Özalmete, sözlerine son verirken “Çocugunuzla daha ilk günden kurdugunuz iliski ve sizin kaygi durumunuz onun ileride yasayacagi günlere isik tutar. Bu nedenle öncelikle, annelerin kendi kaygi sorununu çözmesi gerekiyor. Çünkü ilk yillarini saglikli ve güvende geçiren çocuklar, ayrilik kaygisini daha az yasiyor” diyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla