Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:57   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocugunuz Istahsizsa Yemek Yedirmenin Yollari

Çocuklarin büyüme süresince annelerin en sik karsilastiklari sorunlardan biri çocuklarin istahsiz olmasi ve yemegi reddetmesidir. Anneler bu durumda çok endiselenir ve sebebin sadece kendilerinden kaynakli oldugunu düsünerek suçluluk hissederler. Bu problemle karsilasildiginda; her çocugun farkli bir yapiya sahip oldugu kabul edilerek suçluluk duygusundan kurtulmak ve endiselenmeden saglikli çözüm hedeflenmelidir. Saglikli bir çözüm üretilmelidir; çünkü unutulmamalidir ki beslenme aliskanliklari çocukluk çaginda sekillenir. Bu sebeple “Çocugum yesin de ne yerse yesin” degil “çocugum saglikli beslenerek büyüsün” amaciyla hareket edilmelidir. Acibadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Emine Yüzbasioglu, anne ve babalara, çocuklarinin istahsizligi ile ilgili neler yapabileceklerine dair tavsiyeler verdi.

Israrci Olmayin: Çocugunuz istahsiz oldugunda yemek yedirmek için israrci olmayiniz. Eger çocugunuz yemek istemiyorsa “peki” diyerek birakin, biraz zaman geçtikten sonra tekrar deneyin. Ayrica israrci olarak yemek yedirme süresini uzatmaniz, belli bir zaman sonra çocugunuzun hosuna gideceginden bu ilgiyi kaybetmemek için yememeyi aliskanlik haline getirecektir.

Yemek Pisirme Sirasinda Çocugunuzdan Yardim Isteyin: Sizin hazirladiginiz yemegi reddeden çocugunuz belki hazirligina yardim ettigi yemegi severek yiyecektir. Mesela kek yaparken onun karistirmasina izin vermeniz veya hazirladiginiz malzemeleri ondan istemeniz çocugunuzun hosuna gidecek, kendi yaptigi için o kekin tadina bakmak isteyecektir. Benzer sekilde sofra hazirliginda çocugunuzdan isteyeceginiz yardimlar, onun yemegi reddetme israrini azaltacaktir.

Sunumlara Sekil Verin: Sadece çocuklar için degil biz büyükler için de bir yemegin lezzeti kadar sunumu da önemlidir. Bu sebeple “çocuk nasil olsa” düsüncesiyle görsellige önem vermemek çocuklarin yemekleri reddetmesinde bir sebep olabilir. Yemek tabaklarini süsleyerek çocugunuzun istahini olumlu yönde etkileyebilirsiniz.

Çocugunuzun Sizinle Sofraya Oturmasini Saglayin: Yemek yemenin herkes için bir ihtiyaç oldugunu kabul etmesi için çocugunuza da bir servis açarak sofraniza oturtun. Ona ailenizin diger bireylerine yaptiginiz servisi yapin ve israrci olmadan onun kendi kendine yemek yemesini bekleyin. Gözünüz onun üstünde olabilir ancak yiyip yemedigi konusunda asla yorum yapmayin. Zamanla göreceksiniz ki çocugunuz sizleri örnek alarak yemek reddetme aliskanligini birakarak kendi yemeye alisacaktir.

Yemek Yedirmek Için Acikmasini Bekleyin: Çocugun yemegi reddetme sebebinin tok olmasindan kaynaklandigini düsünerek, israr etmek yerine birakip biraz zaman geçmesini bekleyebilirsiniz. Böylelikle belki ilk yemek verdiginizde aç olmayan çocugunuz sonrasinda açikmis olacagindan daha kolay yemegini yiyecektir. Ana ögünde tamamen aç olmasi için ögüne yakin zamanlarda çocugunuza bisküvi, çikolata, kurabiye gibi abur cuburlar yedirmeyiniz. Bu tür yiyeceklerin seker ve yag içerigi yüksek oldugundan çocugunuzun uzun süre tok kalmasini saglayacaktir.

Hep Ayni Saatlerde Yemek Yedirin: Gün içerisinde çocugunuz için beslenme saatleri olusturun ve her gün bu saatlere uymaya çalisin. Ara ögünde meyve, kraker, kuruyemis gibi yiyecekleri tercih edin. Böylece zamanla çocugunuz beslenme aliskanligi kazanacak ve o saatlerde aciktigini hissedecektir. Bu süreçte sabirli olmalisiniz ve beslenme aliskanliklarinin zamanla kazanildigini unutmamalisiniz.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla