Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:57   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart DÜsÜkle ilgili bilinen yanlislar

Hamile kalan her kadin çevresinden duydugu pek çok efsaneye kulak misafiri olur. Özellikle de düsükle ilgili dogru yanlis pek çok tavsiyeyi dinlemek zorunda kalir. Liv Hospital Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Faruk Buyru sik karsilasilan düsükle ilgili dogru bilinen yanlislari siraladi…

• Düsük seyrek görülen bir durumdur, nereden gelip beni buldu? YANLIS

Her 7 gebelikten biri düsükle sonuçlanir. Erken dönem gebelik kayiplarini da buna katarsak oran daha yüksektir. Tüp bebek gibi tedavi yöntemleri ile gebe kalanlarda düsük olasiligi yüzde 20 kadardir.

• Ilk aylarda vajinal muayene, vajinal ultrasonografi düsüge neden olabilir: YANLIS

Erken dönemdeki gebelikler ancak vajinal yolla yapilan ultrasonografi ile degerlendirilir. Bu islem, gebeligin normal olup olmadiginin belirlenmesi ve dis gebeligin ekarte edilmesi için gereklidir. Korkuldugu gibi herhangi bir riski yoktur ve düsüge neden olmaz.

• Ben düsük yapmadim, bebek karnimda öldü: YANLIS

Bebegin kalp atislarinin durmasi da düsüktür. Kanama olup olmamasi önemli degildir. Önemli olan gebeligin büyümeye devam etmesi ve kalp atislarinin olmasidir. Kanama olmasa da gebelik kesesi büyümüyor ve bebegin kalp atislari duyulmuyorsa bu da düsük olarak adlandirilir.

• Çok yoruldum, is yaptim, düsük oldu: YANLIS

Fiziksel aktivite ile düsük riski arasinda bir iliski oldugu gösterilememistir. Yolculuk, is yapmak, yorulmak düsük riskini arttirmaz. Düsük nedeni daha çok embriyodaki bir problemdir. Kromozom bozukluklari düsügün en sik nedenidir. Olusan problemli embryo dogal ayiklama ile düsükle atilir. Kromozom bozuklugu olan bir embryo büyümege devam ederse, gebelik anomalili bir bebegin dogumu ile sonuçlanabilir.

• Kan uyusmazligi düsüge neden olur: YANLIS

Erkek ve kadin arasindaki kan uyusmazligi düsüge neden olmaz.

• Yatak istirahati düsügü önler: YANLIS

Istisnai durumlar hariç yatak istirahatinin düsügü önledigi gösterilememistir. Rahim agzinda açilma oldugunda düsük ve erken dogum riski artar. Bu gebelerin istirahat etmesi uygun olur. Bu durum daha çok gebeligin 3. ayindan sonra düsüge neden olur ve tekrarlayan gebelik kayiplari ortaya çikabilir.

• Düsük sonrasi kürtaj yapilmasi risklidir, daha sonra gebe kalma sansini azaltir: YANLIS

Gebelik bozulduktan sonra rahim içinde parça kalmissa, bunun temizlenmesi gerekir. Bu da ancak kürtajla yapilabilir. Aksi takdirde rahim içindeki gebelik artiklari kanama ve enfeksiyona neden olabilir. Ancak 10-12 haftadan büyük gebeliklerde yapilan kürtajlar risklidir ve sonraki gebe kalma sürecini olumsuz etkileyebilir.

• Düsükten sonra tekrar gebe kalmak için 6 ay beklemek gerekir: YANLIS

Düsük yaptiktan sonra kisi kendini yeni bir gebelik için hazir hissettiginde gebe kalabilir. Bunun için belirli bir süre beklemeye gerek yoktur.

• Tüp bebek yaparsam düsük riski daha az olur: YANLIS

Yardimci üreme teknikleri- tüp bebek yöntemi ile gebe kalanlarda düsük riski, kendiliginden olan gebeliklere göre daha yüksektir. Tüp bebek yapilmasi düsük riskini azaltmaz. Ancak düsüklerin nedeni bazi kromozom problemleri ise, buna yönelik yapilacak preimplantasyon genetik tani düsük riskini azaltabilir. Bu durumda elde edilen embriyolara yapilan biyopsi ile saglikli embriyolar belirlenir ve bunun rahim içine yerlestirilmesi ile canli dogum orani arttirilabilir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla