Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:58   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocugunuz okuldan korkuyor mu?

Yeni egitim-ögretim yilinin yaklasmasiyla beraber çocuklu aileleri yine okul telasi sardi. Özellikle egitim hayatinin basinda olan ögrencilerde sikça görülen okul korkusu ebeveynleri zor durumda birakiyor. Dogru yöntemlerle kolaylikla asilabilecek bu sorunun nedenlerini ve çözüm yollarini Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Mehmet Yavuz anlatiyor…

Çocuklar için ilk sosyallesme kurumu olan okul, ayni zamanda çocuklarin ilk korku unsurlarindan da biri. Ögrencilerin çesitli bahanelerle okula gitmek istememesi, okulda huzursuz olmasi ve bazi hastalik belirtileri göstermesine ‘okul fobisi’ deniyor.

Okul Korkusu Yasayan Ögrenci Bu Belirtileri Gösteriyor

Genellikle anneye çok bagimli bir çocugun aniden anneden ayrilmasiyla ortaya çikan bu durum, çocukta mide bulantisi, karin agrisi ve bas dönmesine neden olur. Bu sikayetlerin genellikle pazar aksami yatmadan önce ve pazartesi sabahi görüldügünü belirten Dr. Mehmet Yavuz, ebeveynleri bu noktada uyariyor. Eger anne-baba çocugun bu durumu karsisinda endiselenir ve onu okula göndermezse bu davranis aliskanlik haline gelebilir.

Okul Fobisi Depresyona Dönüsebilir!

Okul korkusuna bagli olarak çocukta uyku problemleri ve alinganlik görülebilecegini hatirlatan Dr. Yavuz, çocugun bir süre sonra okula gitme ve ödevlerini yapma konusunda umursamaz tavirlar sergileyebilecegini, ilerleyen dönemde okul fobisinin agirlasarak depresyona dönüsebilecegini vurguladi.

Anne-Babanin Tutumlari Çok Önemli

Anne ve babanin çocukla olan iliskisinin asiri bagimli olmasinin okul korkusunun nedenlerinden biri oldugunu belirten Dr. Yavuz; ‘’Çocugun sürekli endise duyan bir aile içinde yasamasi, her istediginin yapilmasi ve sürekli huzursuz bir aile düzeninde yasamasi okul korkusuna sebep olan baslica nedenlerdir’’ diyor.

Nedeni Okuldaki Ortama Bagli Olabilir

Ögretmen baskisi, ögrencinin okul ortaminda basaramadigi ya da anlamadigi dersler konusunda egitmen tarafindan asiri tepki gösterilmesi, uygun olmayan sinif düzeni, arkadas çevresinin alay etmesi gibi durumlar ögrencinin okul fobisini gelistirerek depresyona girmesine sebep olabilir.

Okuldan Kaçma Istegi Neden Gelisir?

Okuldan kaçma durumunda ögrenci okul korkusu duymaz, herhangi bir sikayet belirtmez fakat saldirgan tavirlar sergiler. Bu tip ögrencinin ögrenme potansiyelinin genelde düsük oldugunu belirten Dr. Yavuz, okul ortamini sikici bulan ve disiplin suçlari fazla olan uyumsuz ögrencilerin okuldan kaçtigini hatirlatti. Aile içerisindeki huzursuz ortam ve asiri baskici aile kurallarinin ve okuldaki egitmen tutumunun ögrenciyi olumsuz etkiledigini belirten Dr. Yavuz, okulu sevmeme, okuma isteginin olmamasi ve yanlis arkadasliklarin okuldan kaçmada en etkili sebepler oldugunu dile getirdi. Ayrica okulun yakin çevresinde internet kafe, bilardo salonu gibi mekânlarin bulunmasi da çocuga daha eglenceli gelerek okuldan kaçmasina neden olur.

Ebeveynlere Büyük Görev Düsüyor

Çocuk okul korkusu yasiyor ve okula gitmek istemiyorsa okula gitmesi saglanmali fakat kesinlikle siddet ve baski uygulanmamali. Ögrenci, okul egitiminin faydalari hakkinda açiklayici bilgiler verilerek ikna edilmelidir. Aile içindeki bireylerin çocuga bu konuda yardim etmesi gerektigini belirten Dr. Yavuz, anne ve babanin çocukla iliskisinde asiri bagimli bir tutum sergilememesi, çocugun birey olmasi için ortak davranislar içine girmesi gerektigini vurguladi. Okula giderken anne ve babanin endiselenmesinin çocugu daha da korkutacagini hatirlatan Dr. Yavuz ebeveynlere, çocugun okul arkadaslari ile daha fazla zaman geçirmesine yardimci olmasini öneriyor.

Çocugun Okuldan Kaçmasini Nasil Önleyebiliriz?

* Çocugu okula gitmeye tesvik edin ve kaçma nedenlerini ögrenmeye çalisin.
* Okuldaki rehber ögretmenle görüsün ve ortak bir iletisim dili gelistirin.
* Çocugun arkadas ortamini ve madde egilimini kontrol edin.
* Agresif tavirlar sergiliyorsa ona sakin yaklasin.
* Anne ve baba olarak aile içindeki iletisimsizliginizi çocugunuza yansitmayin.
* Eger sorunlari bu sekilde de çözemiyorsaniz çocugun mutlaka bir psikolojik yardim almasini saglayin ve gerekirse anne baba olarak siz de destek alin.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla