Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 13:59   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Aileler dikkat: Okul fobisi için önleminizi alin

Anaokulu ve ilkokul birinci sinif ögrencileri bu hafta okullarina baslayacaklar. Egitimci – Yazar Mehmet Azim, okul fobisi ile ilgili hem anne-babalara, hem ögretmenlere çok önemli uyarilarda bulundu. Okul fobisi, egitim ögretim hayatinin her asamasinda karsimiza çikabilen okul fobisi, özellikle ilkokul birinci sinifa baslayan ögrenciler ile karsimiza çikiyor.

Zambak kültür Kitaplari Yayin Yönetmeni Egitimci – Yazar Mehmet Azim, ilkokul birinci sinifa baslayan bazi ögrencilerde okula gitmekte isteksizlik, zorlanma görülebildigini belirterek, bu konuda hem veliler hem ögretmenler hem de rehber ögretmenler dikkatli olmasi gerektigini ve sorun büyümeden gerekli önlemler alinmasi gerektigini söyledi.

Kaygi bozuklugu olan çocuklara dikkat!

Özellikle kaygi bozuklugu olan çocuklarda, okul fobisinin daha sik görüldügünün altini çizen Azim, kaygi bozukluklarinin temelinde ise biyolojik etkenlerin yer aldiginin kabul edildigini açikladi.

Okul fobisinin çözümünde profesyonel bir destek alinmasi gerektigi ortadadir. Ancak egitim- ögretim faaliyetlerine bakan yönüyle ailelerin ve ögretmenlerin, dolayisiyla okulun olaya olumlu yaklasimi, problemi azaltacak ve çözümü hizlandiracaktir.

Her mutsuz çocukta okul fobisi yoktur

Okulun açildigi ilk günlerde, okul bahçesinde bazi mutsuz çocuklari görülebildigini, bu ögrencilerin hepsinin okul fobisi oldugu anlamina gelmedigini vurgulayan Azim söyle konustu: “Ilk önce çocuk, yakinlarinin yaninda olmasini isteyebilir ama zamanla bu talebinden vazgeçer. Yakinlarinin yaninda bulunmasini istemesi uzun süreli bir istek ise burada dikkatli olmak gerekir. Okul fobisinde günler geçmesine ragmen çocuk, annesinin sinifta veya okulda bulunmasini ister, yanindan ayrilmasina izin vermez. Kisa süreli talepleri okul fobisinin disinda tutmak gerekir. Örnegin bir iki haftada sona eren talepler, korkulacak bir durum olmadigini gösterir.”

Anne-babalar dikkat!

Çocuk, vaktinin çogunu ailesinin yaninda geçirir. Onun basarisinda ve hayata en güzel sekilde hazirlanmasinda aile takibinin önemli bir yeri vardir. Ne sikip zarar vermek ne de tamamen birakip nereye gidecegini bilmeden uçup kaçmasina neden olmak gerekir. Hem asiri koruyucu hem de asiri elestiren ailelerde büyüyen çocuklarda, yanlis anne-baba tutumuna bagli olarak okul fobisi gelisebilir. Burada orta bir yol bulmak gerekir.

Çocugun, okul disinda farkli nedenlerle de olsa sik sikan neden ayri kalmasi, ömür boyu tasinacak etkilere neden olabileceginin önemine isaret eden Mehmet Azim, anneleri uyardi: “Anneler, zorunlu olmadikça çocuklarindan uzun süre ayrilmamalidirlar. Ayri kalma durumlarinda, annenin yerini alacak yetkin aile bireylerine ihtiyaç vardir. Onlar, annenin yoklugunu hissettirmemeye çalismalidirlar. Okul fobisi olan çocuklarin çogunda, anneden ayrilma kaygisinin oldugu arastirmalarla belirlenmistir.”

Aile içinde güven duygusunun gelismesi için bir diger nedenin uygun baba modeli oldugunu anlatan Azim, babalara önemli tavsiyelerde bulundu: “Çocuk, her zaman babanin varligini, sicak nefesini, yakin ilgisini ister. Dolayisiyla is yogunlugu, yorgunluk bahanesiyle çocuklardan uzak duran babalar, okul fobisi, basarisizlik, disiplinsizlik gibi birçok sikintinin olusmasina zemin hazirlamaktadirlar. Küçük zihinsel engelleri olmasina ragmen, bazi çocuklarin, ailenin ilgisi ve yetkililerin hassasiyeti sayesinde normal ögrenciler gibi ögrenebildiginin birçok örnegi vardir. Ilgisiz aileler nedeniyle kaybedilmis, birçok ögrenciden bahsetmek de mümkündür.”

Ögretmen ilgisi belirleyicidir

“Çocugun, okulda sicacik bir ögretmen ilgisiyle karsilasmasi, fobi riskini azaltacaktir. Daha okulun ilk günlerinde ögretmenin iyi bir gözlem yapmasi, ögrencileri tanimaya çalismasi ve çocuklarla tek tek ilgilenmesi, ögrencilerle ögretmen arasinda sicak iliskilere vesile olacaktir.” diyen Azim, Ilkokul birinci sinif seviyesinde fazla verilen ödevlerin, çocukta basarisizlik duygusu olusturabilecegini ve telafi edilemeyecek performans kaybina sebep olabilecegi konusunda ögretmenleri uyardi

Okul fobisinde zamanlama çok önemlidir

Okul fobisi tedavisinin çözümünde zamanlamanin çok önemli oldugunun altini çizen Azim, bunun için ögretmenin, velinin ve diger paydaslarin hassas olmasi gerektigini belirterek söyle devam etti:

“Problemin erken belirlenmesi çözümü kolaylastiracaktir. Problemin farkina geç varilmasi ise çözümü güçlestirecektir. Degisik çözüm yollari ve vesileler bulunarak çocuk mutlaka okula götürülmeli ve alistirilmalidir. Çocukta güven duygusu olustukça, yaninda bir yakinin bulunmasi isteginden zamanla vazgeçecektir.”

Okul fobisinin çözümü için 3 adim

- Okul fobisini dile getirmeyin. Kaygili oldugunuzu belli etmeyin
- Çocuklarla etkili zaman geçirin
- Eglenceli egitim ortami fobiyi ortadan kaldirir
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla