Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 14:06   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocugunuz yuvaya alisamazsa…

3-4 yas çocuklar için oyun dönemidir. Bu yastaki çocuklar gelisimsel özellikleri itibariyle ve özellikle de oyun arkadaslari arayisinda olduklari için yuvaya baslamak için uygun bir dönemdedirler. 6 yasa kadar olan dönemde çocuklar zihinsel ve duygusal gelisime oldukça açiktirlar. Ayrica yasitlariyla oyun oynayarak sosyal iliskiler kurmayi, sorumluluk almayi, özgüven gelistirmeyi ögrenir. Liv Hospital Çocuk ve Ergen Klinik Psikologu Zeren Kadioglu yuvaya alisamayan çocuklar için yapilmasi gerekenleri anlatti…

Yuva egitiminin çocuklar üzerinde pek çok olumlu etkisi vardir. Çocuk kendi yemegini kendi yer, diger özbakim ihtiyaçlarini giderebilir, resim yapma, kâgit kesme, siir okuma gibi birçok etkinlige katilabilir. Sorumluluk almayi, kurallara uymayi, özgüven gelistirmeyi, yaratici olmayi, akil yürütmeyi, paylasmayi, kendini ifade etmeyi yine yuva yasantisi içerisinde ögrenmeye devam eder. Yuvaya giden çocuk düzenli bir yasam sürdürmeyi ögrenir; belirli saatlerde kalkar, belli bir saatte okula gider, belli bir saatte yatar… Tüm bu etkinlikler çocuklarin fiziksel, sosyal ve psikolojik gelisimlerini olumlu etkilemektedir. Ayni zamanda yuvanin bir baska katkisi da çocuklarin gelisimlerinin düzenli olarak takip edilmesi ve bu sayede çocuga ait birtakim olumlu ve gelistirilmesi gereken özelliklerin daha çabuk fark edebilmesidir.

BUNLARA DIKKAT EDIN

• Yuvaya baslamadan önce çocuga nasil bir ortamda bulunacagiyla ilgili bilgi vermek önemlidir. Orada yasitlariyla birlikte oyunlar oynayacagi, yeni bilgiler ögrenecegi anlatilmalidir.

• Yuvaya gitmeden önce çocugunuzla vedalasmayi unutmayin. Tercih ettiginiz yuvalari arastirip çocugunuzun özelliklerine uygun bir yuva seçerken çocugunuzun da fikrini alabilirsiniz. Karar verdiginiz yuvaya baslamadan önce bir ziyaret günü ayarlamaniz da faydali olacaktir. Çocugunuzun öncesinden ortami görmesi, mümkünse ögretmeni ya da yuvanin sorumlusuyla tanismasi yuvaya daha kolay adapte olabilmesi ve kaygisini azaltmasi için uygundur.

• Çocugunuzun uyum sorunu yasamamasi için baslangiçta sevdigi bir oyuncagi yaninda götürmesine izin verebilirsiniz. Bununla birlikte çocugunuza sorumluluk kazandirmak için yasina uygun olarak yapabilecegi sorumluluklari almasina izin verin. Böylece kendi özbakim ihtiyaçlarini gidermeye baslayan çocuklar anneden de zamaninda bagimsizlasmayi basarabilecektir.

• Çocugun anneye olan bagimliligi genellikle tek tarafli olmamaktadir. Annenin kaygisini kontrol edebiliyor olmasi, çocugundan belirli süre ayri kalmaya hazir hissetmesi de yuvaya uyum açisindan önem tasir.

• Yuvaya baslamadan önce çocugunuzun çevresinde baska çocuklarin bulunmasi, onlarla iliski kuruyor olmasi da yuvaya baslamadaki herhangi bir uyum sorununu engelleyecek, yasitlariyla paylasmayi ögrenecektir.

• Yuvaya gitmenin normal bir süreç oldugunu, yasitlarinin çogunun yuvaya gittigini anlatin. Çocugunuzun yuvaya uyum süresinin geciktigini, bu süreçte zorlandigini ve bu durumla bas etmekte zorlandiginizi düsünüyorsaniz bir uzmandan yardim almaniz gerekebilir. Birçok yuvada bir pedagog/psikolog yer almaktadir; uyum sorunlarinda isbirligi yapmaniz faydali olacaktir.

ÇOCUGUNUZ ZORLANIYORSA…

• Bir anda tam gün yuvaya göndermek yerine önceleri yarim gün göndererek ya da oyun gruplariyla çocugunuzun ortama alismasini saglayabilirsiniz. Yuvaya basladigi ilk bir süre okulda beklemeniz yararli olabilir; ancak bunu aliskanlik haline getirmeyin.

• Yuvadaki durumuyla ilgili asiri müdahalelerden kaçinin. Örnegin sürekli yuvada ne yaptigiyla ilgili sorular sormak ve sürekli onu kontrol etmeye gitmek gibi davranislar çocugunuzda uyum sorunlari yaratabilir.

• Çocugun hastaliklar ve diger önemli olaylar haricinde okula devamsizlik yapmamasina özen gösterin.

• Çocugunuzun yuvaya baslamasi konusunda siz de kaygili bir tutum sergiliyorsaniz çocugunuzun da sizin duygularinizi kolaylikla okuyabilecegini unutmayin. Sizin kaygili olmaniz onu da kaygilandiracak ve yuvaya baslamanin tehlikeli bir durum yaratabilecegi mesajini zihninde uyandiracaktir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla