Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 14:09   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Aort hastaliklarinin tedavisinde endovaskÜler stent dÖnemi

65 yas üzerindeki hipertansiyon hastasi erkeklerin yaklasik % 10’unda görülen aort anevrizmasi, ortaya çiktiginda hastanin yasamini tehdit eden önemli bir saglik sorunudur.

Hastaligin tedavisinde ilk seçenek olarak yerini alan endovasküler cerrahideki son gelismeler sayesinde, % 100’e yakin basarili sonuçlarla hastalar saglikli bir yasama kavusmaktadir. Özellikle karin içi anevrizmasi olan kisiler için kullanilan dalli stent-greftler, hem hastanin böbrek sagligini korumakta hem de bir kaç gün içinde normal yasamina geri dönmesini saglamaktadir.

Memorial Sisli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Harun Arbatli, aort hastaliklari v tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Aort anevrizmasinda yas ve sigara faktörü önemli

Aort, kalpten çikan ve vücudun tüm atardamar aginin kaynak aldigi ana arterdir. Aort anevrizmasi ise, vücudun en büyük atardamari olan aortun duvar yapisinin zayiflamasi ve çapinin genislemesidir. Damar duvari yapisindaki elastik liflerin dejenere olmasi ve genetik yatkinlik, aort anevrizmalarinin en önemli nedenleridir. Aortun çesitli bölgelerinde görülebilen anevrizmalarda damar çapi, normalin iki katina ulastiginda damarin çatlamasi, yirtilmasi ya da damar cidarindaki tabakalarin ayrismasi gibi tehlikeler ortaya çikar. Özellikle sigara içen ya da hayatinin bir bölümünde sigara içmis, yüksek tansiyon hastasi 65 yas ve üzerindeki erkeklerde sik görülür.

Öncelikli tedavi stent greft

Anevrizmalarin girisimsel tedavisine olanak saglayan stent-greft teknolojisindeki yeni gelismeler, daha önce açik ameliyattan baska sansi bulunmayan hastalara güvenli tedavi olanagi sunmaktadir. Hastayi böbrek yetmezligi sorunu ile karsi karsiya getiren açik ameliyatlarin yerini, son dönemde gelistirilen stent greftler almistir. Yeni nesil ve “dalli” olarak tabir edilen stent greftler, böbrek atardamarlarini da içine alan anevrizmalarda kapali yöntemle tedaviyi mümkün kilmakta ve ameliyat sonrasi olusabilecek problemleri de en aza indirmektedir. Stent-greft teknolojisi sayesinde, artik normal anevrizma ameliyatlarindan çok daha fazla riski bulunan karin içi anevrizma operasyonlari basariyla yapilmaktadir.

Endovasküler stent-greft yöntemi ile hizli iyilesme

Aort hastaligi stent-greft ile girisimsel olarak tedavi edilen hastalar, islemin yapildigi gün aktif yasama döner ve beslenmeye baslar. Karin açilmamis oldugu için sindirim sisteminde herhangi bir sorun yasanmaz. Ayni günün sonunda yürmeye baslar. Islem sonrasi hastanin sahip oldugu bu konfor normal yasama adaptasyonu da kolaylastirir. Islem, çok küçük kesilerle yapildigi için hastanin iyilesmesi çok hizli bir sekilde gerçeklesir. Endovasküler yöntemle tedavi edilen hastalar 2-3 gün içinde hastaneden taburcu olur ve 1-2 gün içinde de normal yasantisina dönebilir. Açik ameliyat ile tedavi edilen hastalarin en az 7 gün hastanede yatisi gerekir. Bu hastalar, karin bölgesindeki büyük yaralar nedeniyle ancak 2-3 ayi bulan iyilesme süresine ihtiyaç duyar. Normal yasamlarina geri dönüsleri ve sosyal yasama adaptasyonlari da aylar sonra gerçeklesir. Her iki islem için de herhangi bir yas siniri yoktur.

Tomografi taramasi ile aort hastaliklarinda erken tani sansi

Endovasküler tedavide stent-greft uygun kosullarda kullanildiginda, hastanin tedavisi basarili bir sekilde yapilmaktadir Endovasküler stent uygulamalarinda basari oranlari % 99 dur. Aort hastaliklarinin belirlenmesinde tarama yöntemleri çok önemlidir. 55 yasin üzerindeki kisilerin mutlaka check up yaptirmasi, klasik ve karin bölgesi aort yapilarini gösterir tomografi çektirmesi gereklidir. Tomografinin hangi araliklarla çekilecegi, doktor tarafindan belirlenecektir. Ailesinde damar çatlamasina bagli erken yaslarda ortaya çikan bir anevrizma varsa, mutlaka kisi 40-45 yaslari arasinda tomografi yaptirmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla