Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 14:11   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Hamilelikte sigara içmenin bebege 10 zarari!

Küresel bir sorun olan sigara tüketimi ve buna bagli hastaliklar dünya da önemli saglik sorunlari arasinda yer almaktadir. Sigara bagimliligi olan kadinlarin %50 -70’i hamilelikleri esnasinda sigara kullanimini sürdürmektedir. Bu da gebelikte sigara kullaniminin ciddi bir halk sagligi problemi oldugunun göstergesidir. KadiköySifa Atasehir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Yasemin Yakut hamilelikte sigara içmenin bebege en önemli 10 zararini derledi.

Hamilelikte sigara tüketimi bebek ve hamilelik üzerine son derce olumsuz etkilere sebep olur. Sigaranin içerdigi zift, nikotin, karbon monoksit ve diger zehirli birçok madde üst solunum yollarina, buradan bronslara ve kana geçer, böylece de solunum sistemi, kalp ve damarlar olmak üzere vücudun tüm organ sistemlerine zarar verir.

Hamilelik esnasinda göbek kordonu yoluyla anne bebek kani alisveris halindedir. Annenin sigara ile aldigi tüm zehirli maddeler bu alisveriste bebege direkt geçer.

NIKOTIN kuvvetli bir damar büzücü ajandir. Rahme giden kan akimini azaltir. KARBON MONOKSIT hücrelere zarar vererek gelisme geriligine neden olabilir, ayrica kanin oksijen tasima yetenegini azaltir. Anne kaninda oksijen azalinca bebege giden oksijen miktari ve diger besin maddeleri de azalacaktir.

Sigaranin bebek üzerindeki bu olumsuz etkilerini 10 baslikta toplarsak:

1. Erken dogum eylemine neden olur. Zamaninda gebelik haftasi 38 - 40 hafta olarak kabul edilir. 38 haftadan çok daha önce dogumun gerçeklesmesine neden olur.

2. Erken membran rüptürü: Dogum eylemi esnasinda açilmasi gereken su kesesinin olmasi gereken zamandan çok önce açilmasi, bebegin gelisimini tamamlamadan dogum yoluna girmesine neden olur.

3. Intrauterin gelisme geriligi: Sigara bebege giden kandaki oksijen ve besin maddelerinde azalmaya neden olarak, anne karninda bebegin gelisiminin geri kalmasina neden olmasidir.

4. Intrauerin exitus: Bebegin anne rahminde ani ölmesidir.

5. Preaklampsi: Tansiyon yükselmesi, idrarda protein çikmasi, vücutta asiri ödem, görme bulanikligi ile giden gebelik zehirlenmesi tablosudur. Anne ve bebek hayati için risk söz konusudur.

6. Hipertansiyon: Nikotinin damar büzücü, daraltici etkisi ile gebedeki tansiyon yükselmesidir. Bu durumda bebegin beslenmesi üzerine olumsuz etki yapacaktir.

7. Dekolman Plasenta: Plasentanin erken ayrilmasidir. Normal sartlarda dogum eylemi esnasinda bebegin dogumunu takiben plasenta ayrilir. Dekolman plasentada ise bebek anne rahminde iken plasentanin zamansiz ayrilmasi ve tehlikeli boyutlarda kanamanin olmasidir.

8. Respiratuar Distres sendromu: Dogum sonrasi bebegin solunum sikintisi olmasidir. Prematür dedigimiz erken dogan bebeklerde akcigerlerin gelismemesi sonucu ölümcül olabilen solunum sikintisi sigara içilen gebeliklerde daha sik gözlenmektedir.

9. Süt miktarinin azalmasi: Lohusalik döneminde süt miktarinin azalmasina neden olmaktadir.

10. Yine lohusalik döneminde sütün C vitamini seviyesinde ve besleyici etkisinin azalmasinda rol oynamaktadir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla