Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 14:15   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Üveit tedavisine baslamak iÇin behÇet sÜphesi yeterli

Behçet vücutta birçok organini tutabilen ve temelde damar harabiyetine yol açan bir hastalik olarak biliniyor. Behçetin etkiledigi organlarin basinda ise göz geliyor. Gözde üveit hastaligina sebep olan behçet hastaligi süphesi bile üveit tedavisine baslamak için yeterli kabul ediliyor. Dünyagöz Feneryolu’ndan Prof. Dr.Tayfun Bavbek, geç kalinan tedavilerde 2 yil içerisinde görmenin kaybedilebilecegini vurguluyor.

Üveit, gözün iris, kirpiksi cisim ve koroid dedigimiz tabakalarini tutan bir iltihaplanma olarak biliniyor. Ön, orta ve arka üveit olarak siniflandiriliyor. Ön üveitler gözde siddetli agri, görme bozuklugu, kirmizilik, kamasma, isiga bakamama ve sulanmaya, orta üveitler sinek uçusmasina yol açiyor. Arka üveitlerin görme sinirini ya da görme merkezini tutmasi sonucu ani ciddi görme kayiplariyla karsilasilabiliyor.

100 üveitli hastadan 30’u behçet hastasi

Dünyagöz Feneryolu’ndan Prof. Dr.Tayfun Bavbek, Türkiye’deki 100 üveitli hastadan 30’unun behçet hastasi oldugunu ifade etti. Bir kisinin behçet hastasi oldugunu kabul etmek için aranan kriterlerden birinin gözün etkilenip etkilenmemesi oldugunu belirten Prof. Dr. Tayfun Bavbek, “Behçet hastaligi gözün tüm tabakalarini etkiliyebilir. Görme siniri tutulumu, görme merkezinde ödem, göz içi kanamasi, katarakt, damar iltihabi en çok görünen problemlerdir” dedi.

Behçet hastaligi erkeklerde daha çok görülüyor

Prof. Dr. Bavbek, behçet hastaligina bagli üveitlerde hastaninin 5 ile 10 yil arasinda ilaç kullanabilecegini söyleyerek, “Behçet hastaliginda tedaviye yanit orani yüzde 80’den fazladir. Onun için erken tani son derece mühimdir” diye konustu. Prof. Dr. Bavbek, üveit hastaliginin görülme sikligi olarak kadin erkek arasinda fazla fark olmadigini belirterek, söyle konustu: “Ancak üveitin çesidine göre degisir. Behçet hastaliginda ise Türkiye’de iki erkege karsilik bir kadinda rastlanir. Bu nedenle behçet hastaligina bagli üveit erkeklerde daha çok görülüyor.”

Behçet hastaligini bir Türk hekim buldu

Behçet hastaligi, Türkiye, Irak, Afganistan, Japonya, Kore gibi ülkelerde çok sik görülmesi nedeniyle ‘Ipek Yolu Hastaligi’ olarak biliniyor. Agizda tekrarlayan aftlar, cinsel bölgede yaralar, vücudun bazi bölgelerinde sert ve agrili kizariklar ile göz iltihaplanmasi baslica belirtileri arasinda yer aliyor. Hastaligi bulan ve adini koyan ise bir Türk hekimi olan Ordinaryüs Prof. Dr. Hulusi Behçet’tir. Hastalik 1937’den bu yana dünyada onun adiyla anilmaktadir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla