Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 14:23   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Çocugun ilk dis kontrolü ne zaman ve nasil yapilmali?

Çocuklarin kalici dislerinin saglikli olabilmesi “geçici dis” diye önemsenmeyen süt dislerinin dogru kontrolünden geçiyor. Agiz ve dis sagligi için çocuklarin 6 aylikken dis hekimi ile tanistirilmasi gerektigini söyleyen Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Dis Hekimi Uzman Dr. Pinar Tunçbilek, ilk dis kontrolünde çocugun korkutulmamasinin “dis hekimi korkusu” açisindan çok önemli oldugunu söyleyerek , “Çocugu ‘korkma hiç acimayacak’ diye kandirmaya çalismak dogru bir yöntem degil” dedi.

Ilk dis muayenesi hem çocugun agiz ve dis sagligi açisindan büyük önem tasiyor hem de ebeveyinlerin çocuklarinin agiz bakimini nasil yapacaklarini ögrenmelerini sagliyor.Ilk dis muayenesinin hekim tarafindan dogru yönetilmesi çocugun “dis hekimi korkusu”na kapilmamasini da sagliyor.

Agiz ve dis sagligina özen göstermeye erken yaslarda baslanmasini tavsiye eden Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Dis Hekimi Uzman Dr. Pinar Tunçbilek, “Geçiçi olduklari için süt disleri ebeveynler tarafindan yeterince önemsenmiyor. Ancak bu ihmal ileride daimi dislerde de sorunlara neden olabiliyor” dedi. Hayat boyu sürecek agiz ve dis bakiminin alti ay ile bir yas arasinda baslamasi gerektigini belirten Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Dis Hekimi Uzman Dr. Pinar Tunçbilek, bebeklik döneminde dislerin nasil temizlenmesi gerektigini ebeveynlere göstermenin çocugun dis sagligi için gerekli oldugunu ifade etti. Dr. Tunçbilek, halk arasinda biberon çürügü olarak da adlandirilan ve yanlis beslenme aliskanliklarina bagli gelisen çocukluk çagi çürüklerinden korunabilmek için de küçük yasta yapilan muayenenin önemli oldugunu söyledi.

Ilk muayeneyi oyuna çevirin

Ilk yas muayenesinde amacin beslenme konusunda ailelere yol göstermek ve koruyucu uygulamalar hakkinda bilgi vererek bebegin dis sagligini korumak oldugunu belirten Dr. Tunçbilek, bu muayene bebek, ebeveynin yanindayken gerçeklestirilir ve her türlü ani hareketten kaçinilir dedi.

Bebekte korku olusmamasi için ilk muayenede ebeyenlere ve dis hekimlerine büyük is düstügünü söyleyen Dr. Tunçbilek, “Islemler yapilirken kullanilan tüm aletler çocuga tanitiliyor ve bazi aletleri onlarin denemesine izin veriliyor. Ilk muayenede cani yanmayan, hatta oynanan oyunlar sayesinde odadan mutlu ayrilan çocuk bir sonraki randevuya çok daha rahat geliyor” dedi.

Dis Hekimi ziyareti öncesi uyarilarda bulunan Dr. Tunçbilek, yapilmasi ve yapilmamasi gerekenler konusunda aileler için su önerileri siraladi:

• Tedavi öncesinde “korkma, hiç acimayacak” gibi cümleler kurmayin. Bu tür ifadeler içindeki korkuyu tetikleyici etki yapar.

• Bunun saglik için gerekli oldugunu anlamasi için hediye yöntemi ile ödüllendirmeyi denemeyin.

• Korku dolu hikayeler kullanarak çocugu dis hekimine götürmeye çalismayin.

Hangisi dogru hangisi yanlis ?

• Çocuklarda agiz bakimi dogumdan itibaren baslar. Ilk disler genelde bebek 6 aylik civarindayken çikar. Ilk dislerin bakimi karbonatli su ve gazli bezle yapilir. DOGRU

• Eger çocugun dislerinde o zamana kadar herhangi bir belirgin sorun olmamissa, ilk rutin dis kontrolünün 2 yasinda yapilmasi uygundur. YANLIS

• 6 ay – 1 yas arasinda bebeklerin disleri çikarken, disler çocuk doktoru tarafindan takip edilmelidir. YANLIS

• Bebegin agzinda 20 dis oldugunda, arkada yer alan sut azilarinin kalici oldugu akilda tutularak özel bakim yapilmali, bu disler çiktiginda, çürümeyi önlemek için özel kaplama yapilmalidir. YANLIS
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla