Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 14:29   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Hamilelige hazirlik yaparken dikkat edilmesi gerekenler!

Anne – babaya olmaya karar verirken dikkat edilmesi gereken birçok önemli asama var. Hamilelik, bir çocuga sahip olmaya hazirlanmak sadece fiziksel degisimleri beraberinde getirmez. Ayni zamanda Gebelik anne ve baba adayinin psikolojik ve ekonomik olarak da bu gelismeye hazirlanmasi gerekir. Hazirligin ilk asamasi doktor kontrolünden geçer. Genel bir saglik kontrolü ve bazi testlerin yapilmasi gerekir. Bunun nedeni hamileligin bazi annelerde ciddi saglik problemlerine yol açabilecegi. Art Tip Merkezi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Senai Aksoy hamilelige hazirlanirken dikkat edilmesi gerekenleri derledi!

Doktor kontrolü

Hamile kalmaya karar vermeden 3 ay önce uzman bir doktora basvurmaniz gerekir. Doktor muayene esnasinda vajinal smear, servikal kültür ve bazi kan testlerinin yapilmasini isteyebilir. Yapilan testlerin amaci Rubella, Hepatit-B, Tokzoplazma ve Su Çicegi gibi asiyla korunabileceginiz hastaliklari geçirip geçirmediginiz tespit etmektir. Söz konusu hastaliklara karsi bagisikliginiz yoksa asi yapilmasi uygun görülebilir. Bazi asilar canli virüs içerdiginden (özellikle rubella- kizamikçik gibi) hamilelik asidan sonra 3 ay ertelenmeli. Dogumsal bazi sakatliklarin önlenmesi için bu dönemde folik asit ve çinko alinabilir.

Genetik hastaliklarin tespiti

Hamile kalmadan önce gideceginiz ilk muayenede doktorunuz sizde ve ailenizde irsi hastaliklarin olup olmadigini sorgular. Kalitimsal bir hastalik söz konusu ise genetik danisma almaniz faydali olur. Anne ve baba adayinin ayni hastaliga sahip olmasi durumunda yardimci üreme tekniklerinden faydalanmak ve islemler esnasinda embriyolarin genetik açidan incelenmesi konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Cinsel yolla bulasan hastaliklar

Cinsel iliski ile geçen hastaliklar dogurganligi etkileyebiliyor. Doktorunuza bu tarz bir hastaligi geçirip geçirmediginiz konusunda bilgilendirmelisiniz. Cinsel yolla bulasabilen pek çok hastalik anne ve anne karnindaki bebegi sagligini olumsuz yönde etkileyebilir. Frengi, AIDS, Hepatit B gibi hastaliklar bebek için ciddi risk tasiyan ve cinsel yolla bulasan hastaliklardir. En ideal yaklasim anne adaylarinin tümünün bu hastaliklar açisindan taranmasi. Ancak ekonomik ve sosyal nedenler çogu zaman buna engel oluyor. Buna karsin kosullarin uygun olmasi halinde veya süpheli durumlarda mutlaka kan testleri yapilmali. Mikoplazma, herpes, gonore, HPV enfeksiyonlari da cinsel yolla bulasan hastaliklar arasinda sayilabilir. Anne adayinda bu hastaliklardan bir tespit edildiginde uygun tedavi yöntemleri ve bebegi korumaya yönelik önlemler tespit edilir.

Vitamin destegi ve dengeli beslenme

Hamilelik dönemi öncesinde prenatal vitamin destegi, özellikle günlük 400 mgr folik asit alinmasi, bebekte olusabilecek beyin-omurilik sistemindeki sakatliklari azaltir. Bunun yani sira hamilelik dönemi öncesinde ve hamilelik esnasinda vitamin takviyesine ek olarak dengeli beslenmede önemli bir rol oynar. Anne adayinda kansizlik tespit edilirse hamilelikten önce tedavi uygulanmasi gerekir. Vejetaryen bir anne adaylarinin ise Vitamin B-12 ve D takviyesi yapmasi uygun olur.

Egzersiz ve diyet

Kilo verme amaçli diyetler yapmak için kuskusuz en kötü dönem hamileliktir. Anne adayinin hamilelik süresi boyunca temel olarak et, süt, yumurta, taze sebze ve meyveler tüketmesi gerekir. Ancak beslenme tablosu kisilere göre özellestirilebilir. Bir kadinin ideal kilosundan %15 oranda daha zayif olmasi yumurtlamayi zorlastirabilir. Bunun disinda bulanti ve kusmalar da kayiplari artirdigindan çocugun gelisimi saglikli olmayabilir. Bu nedenle anne adaylarinin hamile kalmadan önce gerek diyet gerekse spor yaparak kavusmalari uygun olur.

Hamilelik dönemi öncesinde ve hamilelik süreci esnasinda dengeli beslenmek kadar yapilan egzersizler de dogumu kolaylastirabilir. Egzersizlerin profesyonel gözetim altinda ve doktorunuza danisarak yapilmasi hem annenin hem de bebegin sagligini korur. Hamilelik süresi boyunca nefes nefese kalmamak sartiyla bilinçli egzersiz yapilabilir. Her anne adayina önerilebilen egzersizlerden biri vücut isisi artmadan, nefes nefese kalmadan yapilan ve süresi hamile tarafindan belirlenen yürüyüslerdir. Hamilelere önerilmeyen spor dallari arasinda dalma, atlama, ata binme ve kayak gibi sporlar yer aliyor. Bunun nedeni anne adaylarinin eklemlerinde hormonlarin neden oldugu gevseme, ödem ve hamileligin yükü nedeniyle incinmelerin daha kolay olabilmesi. Hamilelik esnasinda spor yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri yeterli miktarda beslenmek, sivi almak ve asiri isindan kaçinmak. Havalandirilabilen, sakin ortamlar ve uygun giysiler anne adaylarinin daha rahat egzersiz yapmasini saglar.

Sigara ve alkol kullanimi

Anne adayinin hamile kalmadan önce veda etmesi gereken aliskanliklarin basinda alkol, sigara ve bazi ilaçlar yer alir. Gerekli görüldügü takdirde bu aliskanliklardan kurtulmak için bir uzmandan veya merkezden yardim alinabilir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla