Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 14:30   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Kadinlarda en çok görülen 6 hastalik

Kadinlar fizyolojik yapilari geregi yasamlari boyunca pek çok hastalikla karsi karsiya kaliyor. Kadinlara özel saglik problemleri çogunlukla erken tedavi ile çözüme kavusabilirken, gerekli önemin gösterilmedigi durumlarda ciddi sonuçlar ile karsi karsiya kalinabiliyor. Kadinlarin hayatlari boyunca karsisina en sik çikabilecek 6 hastalik ile ilgili bilgi veren Anadolu Saglik Merkezi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Zeynep Yilmaz, “Önemsemeyip geçistirdiginiz her hastalik tedavi sürecini uzatir” dedi.

Çocuklukta ve menopoz sonrasinda görülen kanamalara dikkat

Kadinlarin hayatlari boyunca en sik karsilarina çikan sorunlarin basinda adet düzensizlikleri gelir. Ilk adet 12-13 yaslarinda görülür. Eger çocukluk döneminde kanama görülürse bunun mutlaka arastirilmasi gerekir. Bulug çagi ile menopoza yakin dönemlerde ise vücut bu yeni sürece adapte olmaya çalistigi için adet düzensizlikleri sikça görülebilir. Ancak beklenmedik zamanda ortaya çikan, düzensiz, leke tarzinda veya uzun süreli kanamalar mutlaka arastirma ve tedaviyi gerektirir. Menopoz döneminden sonra görülen kanamanin miktarina bakilmaksizin üzerinde önemle durmak gerekir.

Yanlis beslenme polikistik over sendromunu tetikliyor

Kadinlarda en sik rastlanan hormon bozuklugu polikistik over sendromudur. Nedeni tam olarak bilinmese de yanlis beslenme, asiri kilo alma gibi problemler hastaligi tetikleyebilir. Hastalik tipik olarak genç kizlarda ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çikar. Polikistik over sendromu görülen kizlarda genellikle kilo fazlaligi, tüylenme, saçlarda dökülme ve sivilcelenme problemleri görülür.

Tedavideki ilk asama kilonun kontrol altina alinmasidir. Polikistik over sendromlu kadinlarda kilo kaybi biraz daha zordur. Hormon bozukluguna bagli kilo alimi varsa diyetin buna göre planlanmasi gerekir.

Idrar kaçirma büyük sosyal problem

Idrar kaçirma sorunu çok önemli bir sosyal problem olup, günümüz modern tedavileri ile basarili olarak ortadan kaldirilmaktadir. Temelde kadinlarin hastaligi olan idrar kaçirma 35 yasin üzerindeki her 5 kadindan birinde görülmektedir. Kisinin sosyal yasantisini etkileyecek olan her idrar kaçirma bir hastaliktir ve tedavi edilmelidir. Idrar kaçirma; öksürme, hapsirma, gülme gibi karin içi basincin arttigi durumlarda ortaya çikabilecegi gibi, daha az eforla da meydana gelebilir.

Vajinal akintilar cinsel sagligi olumsuz etkiliyor

Kadinlarin cinsel sagligini ve yasamini olumsuz etkileyen ve daha çok enfeksiyon kaynakli olan “vajinal akintilar”, normal fizyolojik akintilar ve enfeksiyona bagli akintilar olarak ikiye ayrilir. Kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarina göre miktari artip azalan akintilar normal fizyolojik akintilardir. Rahim agzindan gelen sümüksü ve saydam renkli bu akintilar hormonlarla ilgili oldugundan belirli zamanlarda artis gösterir. Enfeksiyona bagli olarak ortaya çikan akintilarin belirtileri arasinda renkli, kokulu, rahatsiz edici miktarda görülmesi sayilabilir. Bunlar bakteri, mantar ya da parazit kökenli olabilir.

Menopoz hastalik degil bir geçis dönemidir

Menopoz, bir hastalik olmayip, kadin hayatinin en önemli geçis dönemlerinden biri olarak sayilabilir. Adet düzenleri bozuldugunda bir çok kadin menopoza girdigini söylese de, menopoz bir kadinin pesi sira 12 ay adet görmemesidir. Menopoza giris yasi dünya genelinde 45-53 arasinda degisirken ortalama 51 yas olarak bildirilmektedir. Ülkemizde ise 46-48 yaslar arasindadir. Menopoz döneminin baslamasiyla eksilen östrojen hormonuna bagli olarak; sicak basmalari, terleme, uykusuzluk, vajinal kuruluk, seksüel istekte azalis, idrar problemleri, yorgunluk, ruh hali degisiklikleri, dikkat ve hafiza sorunlari gibi belirtiler ortaya çikar. Ayrica menopoza giren her kadin sikayeti olmasa dahi kemik kaybindan korunmak veya cinsel hayatinin devamliligi için hekime basvurmalidir.

Siddetli adet agrilari yasam kalitesini düsürüyor

Adet gören kadinlarin yarisindan fazlasinin kanamalarinin ilk bir-iki günü agrisi olmaktadir. Genellikle bu agri hafiftir, ancak bazen günlük aktivelerini kisitlayacak kadar siddetli olabilir. Bu siddetli agri dismenore olarak adlandirilir. Dismenore bulgulari arasinda alt karinda agri veya kramplar, bas agrisi, bulanti – kusma ve bas dönmesi sayilabilir. Dismenorenin tedavisi ilaçlar ve agriyi azaltan teknikleri içerir ancak bazi olgularda cerrahi isleme gerek duyulabilir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla