Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mart 2015, 14:42   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Hamile kalmadan önce mutlaka dis muayenesi yaptirilmali!

Planlanmis bir hamilelikte nasil öncelikle muayene olup gerekli tetkikler yapiliyorsa gebelik öncesinde de tüm agiz içi muayene ve gerekli röntgenler alinmalidir. Böylece önceden çesitli önlemler alinarak sorunsuz bir gebelik geçirilebilir. KadiköySifa Atasehir Hastanesi Agiz ve Dis Sagligi Uzmani Dt. Erhan Palamutçu, hamilelikte dis sagligi ile ilgili merak edilenleri derledi.

Hamile kadinlarda hormonal dengenin (östrojen, progesteron) ani degisimine bagli olarak özellikle dis etleri dis iltihaplanmalarina çok egilimlidir. Eger disler üzerinde biriken yiyecek artiklari tamamen temizlenmezse, “Gingivitis” adi verilen basit diseti iltihabi gelisir. Dis etleri siskin, kirmizi ve kanamali bir hal alir. Bunu engellemek, etkili bir sekilde firçalayarak ve dis ipi kullanarak mümkün olabilmektedir.

Ayrica hamilelik döneminde iyi huylu dis eti tümörleri de gelisir ve gebelik sonunda kendiliginden geçer.

Sabah bulantilari olan, sik sik kusan gebelerde agiz ortami asit seviyesi yüksek oldugu için dislerde asinma, çürüme, hassasiyet orani artar. Bu da yine iyi bakimla önlenebilir. Fakat kusmadan hemen sonra firçalamak ortam asiditesinin maksimum olmasindan dolayi pek tercih edilmez. Çünkü dislerde arinma görülebilir. Bu yüzden kusmadan hemen sonra agzi bol su ile çalkalamak ve ancak 20 - 30 dakika sonra disleri firçalamak daha uygundur. Gebe kadinlarda firçalama bulantiyi artiriyorsa, en azindan bol su ile agzi çalkalamak yine de faydali olacaktir.

Çevremizde anne karnindaki bebegin, annenin vücudunda bulunan kalsiyumu çektigi ve dislerini çürüttügü gibi bir inanis vardir. Fakat bu dogru degildir. Bebek kalsiyumu önce tüketilen gidalardan, sonra da annenin kemiklerinden saglar. Hamilelik esnasinda olusan çürükler yetersiz agiz bakimi ve diger faktörlerden kaynaklanir.

Gebeligin ilk 3 ayi bebegin olusumunun basladigi ve en hizli gerçeklestigi evrelerdir. Bu dönemde mecbur kalmadikça dis uygulamasi yaptirmaktan kaçinmak gerekir. Disetlerinde sisme, kizariklik, kanama arttigi için dis temizligi ve agiz hijyen egitimi bu dönemde önemlidir. 3 – 6 ay arasindaki dönemde röntgen ve dis çekimi dahil, tüm uygulamalar yapilabilmektedir. Bu dönemde ihmal edilecek her sorun, ileride agri ile dogumun daha erken baslamasina sebep olabilir.

Bu yüzden baslangiçta, yani gebelik öncesi kontrolden geçmediyseniz bile 3 – 6 aylik dönemde mutlaka kontrolden geçilmelidir. Ilk 3 aylik dönemde olusabilecek sorunlarda mecbur kalinmadikça daha çok geçici tedaviler uygulanip, kalici tedaviler 3 - 6 ay arasindaki döneme veya gebelik sonrasina birakilir. Hastanin kadin dogum uzmaniyla görüsülerek, düsük, erken dogum riski, asiri korku, panik gibi faktörlerin elenmesi ile her dönemde dis çekilebilir, dolgu yapilabilir, apse tedavi edilebilir. Çünkü agrinin yaptigi stres bebek için daha zararli olabilir.

Gebelik döneminde tükürük akisinin azalmasiyla da, zaten hassas olan dis etlerinin tükürügün yikayici etkisinin azalmasiyla da daha kötü bir hal ortaya çikabilir. Bu yüzden agizda olusan plak çok iyi bir sekilde uzaklastirilmali ve azalan tükürügün yikayici etkisi iyi firçalama, dis ipi kullanimi ve bol su ile çalkalama ile önlenmelidir.

Gebelik döneminde olusan apselerde, tetrasiklin grubu antibiyotikler disindakiler kadin dogum uzmaniyla görüsülerek kullanilabilir. Eger çok gerekli ise, röntgen de anneye giydirilen kursun önlük ile çekilebilir. Gebelik döneminde direnç, dengeli beslenme, saglikli olma, ilaçlardan uzak durma, bebegin gelisimi için en önemli faktörlerdir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla