Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Mart 2015, 14:03   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Yogun Çalisma saatleri bel ve boyunu vuruyor

Modern yasam, teknoloji uzun çalisma saatlerini de beraberinde getiriyor. Yogun çalisma hayati, bilgisayar basinda geçirilen uzun saatler, uzun süre ayakta veya oturarak çalisma gibi nedenlerle bel ve boyun agrilarindan sikayet edenlerin sayisi her geçen gün artiyor. Liv Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Hilal Yildiz bel ve boyun agrisi nedenleri, tedavisi ve korunma yollarini anlatti…

Boyun ve birçok insani etkileyen yaygin bir saglik sorunudur. Modern yasam tarzi, stres ve hareketsizlik boyun agrisina yol açan en önemli etmenlerdir. Boyun agrisinin en sik nedeni boyun ve sirtin üst kismindaki kas gerginlikleridir. Masada çalisirken, televizyon seyrederken ve kitap okurken uzun süre kötü pozisyonda oturmak, bilgisayar ekraninin çok yüksek veya çok alçak olmasi, rahatsiz pozisyonda uyumak ve egzersiz sirasinda boyunun fazla bükülmesi gibi günlük yasamimizdaki bazi aktiviteler sirasinda vücut durusumuzun uygun olmamasi bu tip kas gerginliklerinin en önemli nedenidir. Yaygin vücut agrisi ve sabahlari yorgun uyanma gibi belirtilerle seyreden fibromiyalji (yumusak doku romatizmasi) de boyun ve üst sirt bölgesinde agriya yol açan bir tablodur.

Çalisirken Mola Verin

Boyun omurgasinda eklem kireçlenmesi, omurga kemikleri arasindaki disklerin bozulmasi, boyun fitigi, boyun omurga kanalinda daralma gibi boyun omurgasi ve etrafindaki kas, bag ve sinir köklerine ait bozukluklar da siklikla karsimiza çikan boyun agrisi nedenleridir. Düsme veya kazaya bagli boyun kaslarinda zedelenmeler, omurga kemik ve eklemlerinde zedelenmeler veya kiriklar boyun agrisina yol açan diger nedenlerdir. Seyrek olarak da kemik erimesine bagli çökmeler, omurgada enfeksiyon ve tümörleri de boyun bölgesinde agri yapan nedenleri olusturur. Boyun ve sirt kaslari gerginliklerine bagli boyun agrilarini önlemek için öncelikle çalisma masasi, oturulan koltuk ve bilgisayarin konumu ve yüksekliginin, uyuma ve oturma pozisyonlarinin düzgün olmasi, uygun bir yastik seçimi gibi ergonomik düzenlemeler yapmak gerekir. Bilgisayar ile çalisiliyorsa çalismaya sik ara verilmesi ve çalisilirken siklikla telefon kullanmak gerekiyorsa, kulaklik kullanilmasi önerilir. Boyun agrisindan korunmak için düzenli olarak boyun kaslari germe ve kuvvetlendirme egzersizlerinin yapilmasi çok önemlidir.

Agriniz Uzun Sürüyorsa Doktora!

Birkaç günden uzun süren agri ve tutukluk varliginda veya boyundan kollara yayilan agri veya uyusma gibi bulgular varsa mutlaka bir doktora basvurmak gerekir. Bazi durumlarda boyun agrisinin röntgen, tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri veya kan tahlilleri gibi tetkiklerle arastirilmasi dogru bir taninin konmasi için gerekli olabilir. Taniya göre uygulanacak tedavi belirlenir. Cerrahi tedavi gerektiren bir durum söz konusu degilse, fizik tedavi, agri kesici ve kas gevsetici ilaçlar, enjeksiyonlar ve manuel tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon agriyi gidermeyi, kas spazmini çözmeyi, boyun ve sirt kaslarinin kuvvetlendirilmesini ve dogru postürün saglanmasini hedefleyen çok etkili bir tedavi yöntemidir.

Dogru Oturus Çok Önemli

Bel agrilari da çok sik karsilasilan saglik problemlerinden biridir. Kötü pozisyonda oturma, agir kaldirma, uzun süre ayakta veya oturarak çalisma gibi nedenlerle bel kaslarinda olusan gerginlikler bel agrisina en sik yol açan nedenleri olusturur. Çalisma sirasinda bel omurgasinin asiri derecede öne ve arkaya gerilmesi veya yanlara bükülmesini olusturan hareketler ve pozisyonlardan kaçinmak gereklidir. Agir kaldirmayi gerektiren isler yapiliyorsa mümkünse bu islerin destek ve cihaz yardimi ile yapilmasi ve omurganin düzgün pozisyonda tutulmasi lazimdir. Bel omurgasinda yer alan disklerdeki bozulma ve yirtilmalar, omurga kemiklerinde kayma, eklemlerindeki kireçlenmeler de siklikla bel agrisina yol açar. Daha seyrek nedenler de kaza veya düsmeye bagli kiriklar, kemik erimesine bagli çökmeler, enfeksiyon ve tümörlerdir.

Düzenli Egzersiz ve Spor Yapin

Tedavi bel agrisini olusturan nedene bagli olarak belirlenir. Taniyi koymak için röntgen, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri ve laboratuar tetkikleri gerekli olabilir. Tedavide cerrahi tedaviyi gerektiren bir hastalik söz konusu degilse, fizik tedavi, ilaç tedavisi, bel ve karin egzersizleri, enjeksiyonlar, manuel tedavi gibi konservatif tedaviler uygulanabilir. Bel agrilarinda fizik tedavi verehabilitasyon uygulamalari agrinin azaltilmasi, kas spazminin giderilmesi, bel, karin ve pelvis kaslarinin (kor kaslari) kuvvetlendirilmesi ve postür egitimine yönelik çok etkili bir tedavi uygulamasidir. Bel agrisindan korunmak için düzenli egzersiz ve spor önerilir. Bel ve karin kaslarinin güçlü olmasi, asiri kas gerginliklerinin ortadan kaldirilmasi için yoga ve pilates önerilen sporlardandir. Yüzmenin de bel agrisinda çok olumlu etkileri vardir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla